Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Entrevista a Francesc Barbero Escrivà - 1r. Tinent Alcalde de l'Ajuntament de Flix

Publicat el 25/11/2016 16:39

FlixRiba-roja d'Ebre

La Guerra Civil espanyola (1936- 1939), en temps dels nostres avis i besavis, una espantosa guerra civil que va causar milers de morts, va destruir llars, va arruïnar el país i va portar a molta gent a l'exili. Diumenge 27 de novembre, a Flix, tindrà lloc la recreació de la retirada dels soldats després de 113 dies de combat intens, el final de la batalla més cruenta i sagnant de la guerra civil espanyola, la batalla de l'Ebre. Una recreació històrica que ens recordarà lo que mai hem d'oblidar perquè no torni a passar. Parlem amb Francesc Barbero Escrivà,1r. Tinent Alcalde de l'Ajuntament de Flix. 

Més Ebre: El 14 de novembre de 1938 el triomf de l'exèrcit franquista es veu aturat durant 48 llargues hores... Que va passar?
Francesc Barbero: El Coronel Tagüeña, comandant del XXVè Cos d'Exèrcit republicà havia disposat una línia fortificada des d'Ascó a Riba-roja d'Ebre passant pels alts de la Fatarella per permetre una retirada ordenada travessant el riu per Flix, Ascó i Riba-roja. A Flix, on quedava encara un pont de ferro que permetia evacuar material pesat va haver-hi encara una darrera línia de contenció al Tossal dels Montredons per protegir la retirada d'aquesta bossa. El dispositiu va funcionar, en bona part gràcies al sacrifici de les unitats que el van protegir, i el gruix del XXVè Cos d'Exèrcit va ser evacuat mentre les unitats franquistes intentaven trencar la resistència. La voladura del pont de ferro de Flix la matinada del 16 de novembre i un cop retirades totes les tropes posa el punt i final a la Batalla de l'Ebre.

ME: Cal recordar per evitar que una tragèdia com aquesta no es torni a repetir mai més?
FB: Per descomptat. Aquí focalitzem l'atenció en un episodi concret sobre el qual fa encara no molts anys hi havia cert desconeixement històric. Sovint es parlava d'una desbandada en la retirada i no del moviment complex i costós en vides humanes que els dos bàndols van fer en aquest darrer moment. En la mesura que millor coneixem el conflicte més gran i evident es fa la necessitat d'evitar patiments com aquells en qualsevol altre temps i lloc.

ME: El Passeig de l'Ebre tornarà a reviure el final de la Batalla de l'Ebre gràciesl'organització de diferents associacions i voluntaris com el grup de recreació de Faió, l'Associació La Cana, Flexus Teatre o l'Ajuntament de Flix.
FB: Sí, el lloc històric de la voladura del pont de ferro de Flix va ser al pas de barca del riu de dalt. Avui aquest pas ja no existeix (va ser substituït pel pont de l'embassament) i per això el fem al pas de barca del riu de baix. La zona del Passeig permet una visió molt bona del riu i de totes les recreacions que intervenen en l'acció, alhora que hi estàs molt proper. Creiem que és important aquesta proximitat per gaudir de la gran precisió en el vestuari, armes, etc. que els grups sempre tenen. Alhora és un lloc perfecte per veure l'espectacle d'avions de combat que tindrem al final de la recreació, que recomano especialment, on dos monoplaces caracteritzats de l'època simularan una espectacular batalla aèria damunt el riu Ebre.

ME: A més de la recreació històrica de diumenge hi podrem trobar una caminada pels espais de la Batalla i una projecció el dissabte. Quines seran les novetats d'aquesta 3ª edició?
FB: La principal novetat serà la projecció de la pel·lícula "Ebre, del Bressol a la Batalla" al cinema de la Unió Social el dissabte a les 18 h amb entrada gratuïta. És un film que s'estrenarà aquella mateixa setmana per TV3 i que pensem que emmarca bé la recreació de l'endemà. Al matí també tindrem una caminada per les trinxeres de la línia del Tossal dels Montredons amb explicacions sobre com es van desenvolupar els fets.

ME: La Ribera d'Ebre és una comarca que conserva patrimoni notable relacionat amb la batalla de l'Ebre. (búnquers, refugis, trinxeres...)
FB: Efectivament hi podem trobar tota mena de trinxeres i edificacions de l'època i refugis antiaeris museïtzats, com el del Carrer Sant Josep de Flix, on va es van arribar a construir fins a 9 refugis antiaeris ja al principi de la Guerra per resguardar-se dels bombardejos de l'aviació feixista que tenien la fàbrica com a objectiu però que van acabar sovint damunt la població. A la comarca hi ha molt patrimoni relacionant amb la Batalla de l'Ebre que mereix ser conegut.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari