Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Alcanar celebra la primera taula tècnica sobre els aiguats

Publicat el 13/02/2024 13:39

Alcanar

Una iniciativa pionera al país que, amb el coneixement d’experts, desenvoluparà accions preventives d’envergadura per a reduir danys importants en futures catàstrofes natural.


L'Ajuntament d'Alcanar ha marcat una fita important en la gestió de les catàstrofes naturals amb la celebració de la primera taula tècnica sobre els aiguats torrencials. Aquest projecte, únic al país, té com a objectiu principal desenvolupar accions preventives que minimitzin els danys ocasionats en futures situacions d'emergència causades per fenòmens meteorològics extrems.


La trobada, organitzada per l’Ajuntament d'Alcanar, ha reunit a diverses personalitats expertes en diferents àmbits relacionats amb la gestió del territori i les emergències. Entre els participants, destaquen Roger Sauquet i Isabel Castiñeira, doctors en arquitectura per la UPC; Oriol Bassa, expert en canvi climàtic i doctor en Medi Ambient; Àlvaro Arasa, doctor en Geologia per la UB; Ignasi Reques, cap territorial de l'ACA; Rafa Prades, responsable de Protecció Civil a les Terres de l'Ebre; Jordi Castellví, representant dels Bombers a les Terres de l'Ebre; així com Maria José Forcada, arquitecta municipal de l’Ajuntament d’Alcanar i una representació de veïns i veïnes de les zones més afectades.


Durant la jornada, s'han exposat diversos projectes i estudis centrats en les àrees més vulnerables davant les pluges torrencials, amb la participació activa del veïnat afectat del Fondo de Jan, Barranc Sant Jaume i Barranc del Llop. En concret, s'han plantejat mesures de renaturalització dels espais per garantir una millor gestió de l'aigua i evitar danys majors en el futur.


L'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, ha destacat la importància d'actuar de manera preventiva, assenyalant que "l’experiència ens diu que les inversions s’han de focalitzar en l’àmbit preventiu per garantir l’estalvi de despesa i adquirir coneixement per fer d’Alcanar un municipi més resilient". Així mateix, ha subratllat que l’equip de govern "treballa, des de fa mesos, amb persones vinculades al món acadèmic per tal de conformar, amb la col·laboració de l’administració i la ciutadania del municipi, un know-how en diverses matèries com ara la geologia, l’urbanisme, la meteorologia i la gestió de les emergències”.


Des de l’equip d’experts s’ha valorat “molt positivament la feina feta per un municipi relativament petit com Alcanar, que ha estat capaç d’impulsar una acció llargament reivindicada per persones afectades: una via que abraça l’estudi en profunditat de les accions preventives i atorga un paper secundari a les accions reactives.”


En aquest sentit, Roig ha recordat que l'Ajuntament encara treballa en la reparació dels danys ocasionats pels forts aiguats del 2021, “amb un important esforç econòmic per a les arques municipals, amb un suport molt important de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, dos institucions que també formen part de la taula tècnica”.


La regidora d'Urbanisme, Mireia Garriga, ha anunciat que “les conclusions d'aquesta taula i les futures seran fonamentals per a la redacció del nou Pla Urbanístic, previst per aquest mandat, adaptant-se a la nova realitat marcada pel canvi climàtic i, a més, podran servir d'exemple per altres municipis amb problemàtiques similars.”


Accions prioritàries: pluvials vora els centres escolars i Barranc dels Sant Jaumes


Dins les accions previstes, destaca l'adequació dels pluvials al voltant dels centres escolars. “De fet, les obres de la primera fase començaran aquest mateix mes i serviran per a pal·liar els danys ocasionats pels aiguats moderats, a més de millorar tota l'estructura de l'extracció de l'aigua per garantir una correcta evacuació en cas que es tornen a produir intenses precipitacions”, ha afegit Garriga.


Una altra de les accions tractades a la taula tècnica és la renaturalització del barranc dels Sant Jaumes de les Cases; un punt molt afectat per les pluges i que necessita una acció integral. En aquest sentit, es portarà a terme una obra sense precedents que tornarà a deixar descobert el barranc amb una ampliació de la sortida de l’aigua al mar.


L’alcalde d’Alcanar ha conclòs que “l’ordenament urbanístic dels anys noranta estava basat en el desplegament d’habitatges i infraestructures de forma frenètica i sense tenir en compte els espais naturals. Aquesta forma d’entendre el progrés del nostre municipi ens ha dut fins a la situació actual. I ara és el moment de ser valents i retornar a la naturalesa l’espai que li vam prendre fa dècades. Només així garantirem la seguretat dels nostres veïns i veïnes.”


En definitiva, la celebració d'aquesta taula tècnica marca un pas important cap a una gestió més eficient i sostenible de les catàstrofes naturals, situant Alcanar com a referent a Catalunya en la lluita contra el canvi climàtic i la preservació del medi ambient.


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari