Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Joan Alginet, president del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT): “Les Terres de l’Ebre s’enduran un volum significatiu d’inversions del CAT”

Publicat el 31/10/2024 00:00

La setmana passada va entrar en funcionament el parc solar d’autoconsum del CAT a la planta potabilitzadora de l’Ampolla. Es tracta de la instal·lació més gran fins al moment, i per ella mateixa ja és notícia. Però el Consorci d’Aigües de Tarragona, que fa uns dies ha aprovat el seu pressupost per al 2025, té al davant una sèrie de projectes per donar el millor servei al territori en un tema tan delicat com és el subministrament d’aigua. El president del CAT, Joan Alginet, en parla en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


La setmana passada es va engegar a l’Ampolla la planta fotovoltaica més gran del sector del tractament i transport d’aigua de tot l’Estat. Al CAT esteu d’enhorabona...


Així és. N’hi ha de dimensions superiors, però atribuïbles al sector de l’aigua en la nostra especialitat, som la més gran de tot l’Estat.


Com és l’acord amb Endesa per a la instal·lació de l’Ampolla?


Hem utilitzat una metodologia de licitació pública que permet que una empresa privada, en aquest cas Endesa, faci la inversió, i durant 10 anys pagarem una amortització. Això ha generat un efecte sobre la inversió, que és de gairebé 6 MEUR, que si l’haguéssim fet de cop, hauria tingut un impacte en la tarifa dels nostres consorciats. Per tant, amb aquesta metodologia i la col·laboració publicoprivada en forma de licitació pública, a partir del desè any la infraestructura ja serà nostra. Així podem beneficiar-nos de l’estalvi sense generar un sobreesforç tarifari als nostres consorciats.


I això, sense perdre de vista que es tracta d’un projecte que es sustenta sobre l’energia verda, oi?


El projecte respon a dos objectius: el primer, la fixació que està a l’ADN del CAT, d’un alineament amb les polítiques de sostenibilitat ambiental; el segon, com que som gestors de recursos naturals escassos, hem de doblar l’esforç perquè els nostres procediments s’enfoquin en la sostenibilitat. Opino que els que gestionem recursos naturals hem de tenir una gran autoexigència per tal que els processos siguin sostenibles. El nostre pla estratègic marca el 2027 per tenir un 15% d’autoconsum, enfront del 10% actual. Fa temps que l’energia que consumeix el Consorci prové de fonts renovables. Aquesta no és una opció filosòfica, perquè hem passat de la teoria a la pràctica. També és quelcom que els nostres consorciats valoren positivament. La previsió d‘estalvi en el pressupost d’energia és de 500.000€ per al 2025, i no és una xifra menor.


De quina forma els 69 municipis i 27 indústries consorciades al CAT notaran els efectes de la instal·lació en forma d’estalvi?


D’entre les novetats, la despesa energètica d’estalvi supera el mig milió d’euros i això es deu als parcs fotovoltaics, gràcies al contracte energètic que tenim, que ens garanteix un preu de l’energia competitiu. De cara a les propers setmanes entraran en funcionament els variadors de freqüència de l’EB1, els aparells que controlaran quan s’ha de bombejar en funció del preu del kWh. La despesa energètica és molt important al Consorci i per tant, sempre tenim necessitat de fer accions que ens permetin avançar cap a l’eficiència energètica com a sinònim d’estalvi.


Aquesta generació d’energia verda al CAT repercutirà en més aspectes en el vostre funcionament?


Tota l’energia que usem és verda, acreditada, i provinent de fonts renovables. Cal sumar el pas important d’un autoconsum d’un 10% entre la instal·lació de l’Ampolla i la de Constantí, i un seguit d’accions més, com per exemple, que 90% de vehicles de la nostra flota són elèctrics. Crec que és un pas important i si més agents féssim molts més passos importants, contribuiríem millor a la sostenibilitat del planeta. Per tant, no responem a uns objectius estètics, sinó que creiem en la sostenibilitat, la tenim impregnada en la nostra organització i forma part del nostre pla estratègic.


Una de les propostes que el CAT té sobre la taula és cobrir parcialment un tram dels canals de reg del Delta de l’Ebre. Què en pots explicar?


El consum més important d’energia es produeix en el punt de captació d’aigua de Campredó. Es bombeja l’aigua que es capta dels canals de reg cap a l’ETAP de L’Ampolla. Aquí tindríem un 35% de consum en el procés de potabilització, i per això hem abordat la primera solució, que és el parc fotovoltaic de 6.500 plaques. Amb la Comunitat de Regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre hem fet treballs de forma coordinada per cobrir amb panells fotovoltaics entre 3 i 5 km del canal. Això permetria generar un autoconsum a la pròpia captació amb un doble efecte, perquè cobrir el canal comportaria que no es generessin macròfits en les instal·lacions, i la comunitat s’estalviaria la neteja del tram. És un projecte pioner a Catalunya i a Espanya, i ens faria arribar propòsit del pla estratègic del 2027, pel qual un 15% de la nostra energia ha de ser auto produïda.


Aquesta setmana s’ha aprovat el pressupost del CAT. Parlem de les inversions i actuacions a les Terres de l’Ebre?


El pressupost s’ha aprovat per unanimitat dels consorciats de l’assemblea que, tot i que hi ha municipis de diferents colors i indústries amb diferents interessos, han trobat un nexe de coincidència en la gestió del CAT que han valorat unànimement. És un pressupost de 48,8 MEUR, amb elements significatius com l’estalvi energètic, i que genera un increment a la tarifa de només l’1.15% respecte a l’any passat. És el pla d’inversions i obres més important de la darrera dècada. Dels 25,3 MEUR destinats a unes 40 accions, 17 repercutiran en inversions a l’Ebre, generant un impacte territorial important. Fer accions, inversions i obres al territori ens empodera.


Fa tres anys que Joan Alginet està al capdavant del CAT. Et sents satisfet?


Fa 3 anys que vaig arribar a la presidència del Consorci i ara toca canviar d’acord amb el resultat de les últimes eleccions. Crec que deixem un consorci millor del que vam trobar. Aquest és l’objectiu de qualsevol gestor públic. Deixem una xarxa hidràulicament eficient, d’acord amb l’acreditació de la Universitat Politènica de Catalunya (UPC), en un 99,6%. Deixem un PERTE aprovat amb la resolució definitiva, de 9,5 MEUR per desenvolupar un ambiciós pla de digitalització. També hem viralitzat les visites pedagògiques dels escolars a les instal·lacions de la nostra demarcació, passant dels 4.300 alumnes de l’any passat, a una previsió de més de 5.000 el curs escolar 2024-2025. A banda, hem millorat conceptes com la cultura del compliment, d’un bon govern corporatiu, hem estat transparents, hem comunicat molt... Estic satisfet perquè hem assentat les bases del Consorci del segle XXI. Totes aquestes accions no són mèrit meu sinó d’un equip de persones que les ha fet possibles, juntament amb la confiança dels consorciats. Hem après que la gestió de recursos naturals s’ha de fer des del sentit comú i la responsabilitat, alineats amb els objectius de la nova cultura de l’aigua i el respecte a l’entorn.

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari