No tots els súper herois porten capa: alguns d’ells porten bata blanca i fan la seva feina marcant la diferència, amb un compromís tan ferm amb l’excel·lència que aconsegueix canviar vides.
És el cas del Dr. Jesús Pérez Pagà, coordinador d’Anestèsia Obstètrica del Centre Mèdic Teknon de Barcelona i president de l’associació Metges Solidaris de Catalunya. Aquesta ONG, demà celebrarà una gala benèfica per reunir el màxim nombre de diners possible, que l’ONG destinarà al projecte de Salut Maternoinfantil de São Tomé i Príncipe, a l’Àfrica Equatorial. El Dr. Jesús Pérez Pagà ens ho explica en aquesta entrevista per al Diari Més Ebre.
Doctor, ajuda’ns a conèixer millor l’ONG que presideixes.
La nostra associació va néixer als anys 90 gràcies a la resposta positiva d’una sèrie de persones que vaig aglutinar per fer realitat la iniciativa d’ajudar a les persones a nivell mèdic i vetllant per la seva salut, en llocs del món no tan privilegiats com el nostre. Com a entitat, Metges Solidaris de Catalunya va constituir-se el 25 de juliol del 1995. En aquell moment jo treballava a l’Hospital de Reus i juntament amb els companys i companyes que es van afegir a la proposta, dedicàvem les nostres vacances a fer accions solidàries. Aquest és el punt de partida de l’ONG, perquè a aquesta acció calia donar-li una forma. Per tant, ens vam associar presentant la proposta a Entitats Jurídiques de la Generalitat, i des de llavors no hem parat.
Com ho feu per fer funcionar l’ONG a nivell econòmic i material?
Aquesta és la gran qüestió, la del finançament per portar a terme les nostres missions. De vegades ens subvencionen empreses privades, també tenim ajudes públiques tot i que cada cop menys perquè les institucions prioritzen problemes puntuals que reclamen urgència, com ara un terratrèmol, una inundació, una guerra, i quan es tracta de problemes endèmics que no són notícia, el finançament públic costa molt d’aconseguir. També comptem amb el suport de moltes persones particulars que creuen en la nostra causa i la nostra feina. Amb la gala d’aquest dissabte mirarem d’aconseguir tants fons com sigui possible. També celebrarem el 28è aniversari de Metges Solidaris de Catalunya. Abans que s’acabi l’any tenim altres actes amb el mateix objectiu, com per exemple una acció que serà molt interessant amb restaurants ebrencs, abans de Nadal.
Al llarg d’aquests anys de vida de l’ONG heu fet tot un seguit de missions a diferents punts del món. Què ens en pots explicar?
On més hem actuat és a Àfrica i Amèrica llatina amb missions de desenvolupament i cooperació sanitària internacional, amb formació de sanitaris, intervencions i atenció mèdica. També ens hem involucrar en conflictes armats com la guerra de Kosovo, als Balcans, un conflicte que en poques setmanes va provocar 700.000 refugiats. Nosaltres vam participar en un operatiu humanitari organitzat per l’Ajuntament de Barcelona. Vam ser el Barcelona Team i vam coordinar les ONG de la ciutat que voluntàriament es van afegir a l’acció. A continuació va venir la guerra de Guinea-Bisáu i nosaltres actuàvem en un camp de refugiats en el que vivien 60.000 persones en una situació desesperada. Molts nens del camp eren orfes de guerra i l’alimentació era molt complicada, així com les medicacions. La falta d’amoxicilina i d’antibiòtics complicava molt els tractaments, el dia a dia en general. Vist des d’aquí són situacions que no es poden ni imaginar i quan, com a sanitaris, ens hi trobem, veiem la magnitud de la tragèdia i el necessaris que som si hi anem per ajudar.
En aquest moment el vostre objectiu és l’Àfrica. Quin plantejament teniu per la propera missió?
Àfrica és el continent més maltractat. Cada minut que parlem tot fent aquesta entrevista, a l’Àfrica mor una persona que, amb el tractament adequat, es podria salvar. Com a metge faré tot el que pugui per les persones que ho necessiten. M’hi he compromès i des que exerceixo la carrera, el meu objectiu és salvar vides. Amb el que puguem recaptar amb la gala de demà dissabte, esperem portar a terme diverses actuacions sanitàries a São Tomé i Príncipe, que van des del subministrament de material mèdic fins a la formació d’especialistes en cures per a cremats i neonatologia. A finals d’octubre enviarem dos equips quirúrgics: un de cirurgia per a cremats, i l’altre s’ocuparà de patologies ginecològiques com ara càncer d’úter, de cèrvix, ovaris, i d’altres. La nostra atenció està centrada en salut maternoinfatil, en ajudar i salvar la vida de nadons i les seves mares. El problema és que al país no hi ha metges especialistes i llavors hem de ser brigades internacionals qui hem d’anar a donar un cop de mà.
A banda de totes aquestes missions humanitàries i de la teva feina a Barcelona, a la clínica Teknon, també tens la teva pròpia consulta a Deltebre, d’on ets fill, no?
Efectivament. Jo soc de les Terres de l’Ebre i hi torno sempre. No puc passar sense els seus espais immensos i la bellesa del paisatge en el que vaig néixer i créixer. En l’aspecte personal, crec que soc com soc perquè m’ho han inculcat des de petit (la importància de la família) i tot plegat, família, influències, aprenentatges, coneixences, m’han fet així. No puc ser d’una altra manera. Jo sempre dic que tinc 4 fills: tres de naturals i l’ONG, que és el que fa quatre.
Com anirà la gala de demà dissabte?
Doncs es tracta d’un sopar solidari a l’Hotel SB Corona de Tortosa. Té un preu de 50€ per comensal i a banda de menjar meravellosament bé, també tindrem la presentació de l’Òscar Dalmau i les actuacions del cantautor Joan Rovira i del Cor Flumine. Comptarem amb la presència d’autoritats i personalitats i tot plegat farà la vetllada molt emotiva. S’hi pot participar. O bé de forma presencial, tot i que les places són limitades, però tenim una taula zero amb un número de compte perquè qui ho desitgi, pugui fer la seva donació i aportar el seu granet de sorra. El compte és ES97 0081 0377 9800 0190 3393.
Per Roser Pros-Roca a Actualitat