La Sénia és una població que té la mirada posada en un futur que es va definint d’acord amb la forma que els seniencs i les senienques li volen donar. La seva alcaldessa, Victòria Almuni, explica els projectes que tenen previstos en els propers anys, en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.
Alcaldessa, com ha anat l’inici del mandat municipal?
Doncs intens. Hem treballat moltíssim des del primer moment, però la valoració és molt positiva. En arribar a l’alcaldia calia conèixer el funcionament intern de l’Ajuntament i del dia a dia. Era imprescindible connectar les dinàmiques de treball sense interrompre la gestió de projectes que ja estaven engegats.
Les eleccions van ser a l’entrada a l’estiu. Això us ha influït d’alguna manera?
Sí, perquè vam iniciar el mandat coincidint amb el cicle festiu d’estiu, especialment les Festes Majors. Hi havia actes organitzats, però calia lligar-ne altres i a més, vam afrontar un seguit de queixes d’un grup de veïnat per la fira d’atraccions i vam haver de decidir com afrontar-ho i buscar solucions. O sigui que juliol i agost van ser molt intensos. A més, la climatologia no ens va ajudar gaire.
La Sénia va rebre molt per la pedregada de l’agost?
Per la pedregada de l’agost i l’aiguat del setembre. Però abans vam patir una calorada tan intensa que ens va obligar a fer un canvi d’ubicació d’alguns actes. Després, la pedregada durant les Festes Majors va afectar el nucli urbà i un perímetre al voltant. Va causar destrosses importants que vam haver d’atendre, perquè hi va haver talls de llum, equipaments malmesos, més de 400 cotxes afectats, moltes propietats privades, granges, magatzems. La setmana següent va caure l’aiguat del 2 i el 3 de setembre i van caldre actuacions als camins rurals del voltant del poble, a la xarxa d’aigua i la canonada de subministrament d’aigua potable del poble, i també vam haver de donar suport i assessorament al veïnat. Tenim demanada la declaració de zona catastròfica, però encara sense resposta.
Un inici de tardor mogut a la Sénia...
Sí, però molt profitós també, perquè durant els mesos de setembre i octubre hem definit les línies de treball de les regidories analitzant a fons les perspectives financeres de cara al 2024. Hem renovat les ordenances municipals, actualitzat l’IBI i altres impostos. El moment actual és clau per definir les línies del pressupost que serviran per respondre a les necessitats del poble. Aquests dos mesos hem actuat en serveis municipals, millora de jardins, tractament de plagues, enllumenat, manteniment de camins... no s’acaba mai. També en medi ambient, millorant la zona silvícola de Valldebous, arranjant els vials dels boscos, i amb la construcció d’un dipòsit al Coll de Narrius per a l’extinció d’incendis, tot plegat amb el suport de la Diputació.
Quin és el “projecte estrella” que teniu previst per aquest mandat a la Sénia?
No tenim un projecte estrella, però si parlem de projectes importants, destacaria la voluntat de donar informació, que tothom pugui participar en les decisions que els afecten amb reunions i assemblees obertes a aportar idees. Per tant, organitzem assemblees pel veïnat, conscients que som gestors del poble i que s’ha de parlar per avançar.
Lligant amb això, un projecte que ja hem començat és la urbanització del sector que envolta la Plaça Montsià. És complex perquè hi ha propietaris i molt de veïnat. El primer ha sigut una assemblea de veïns per explicar-els-hi què volem fer, emplaçar-los perquè reflexionin i, entre tots, aportar idees un cop estigui més avançat.
L’urbanisme de pobles i ciutats és un tema cabdal. En què teniu el focus posat a la Sénia?
En diversos aspectes, però sobretot en l’arranjament del nucli històric del poble, perquè ha perdut comerç i població. Considerem que s’hi ha d’actuar perquè el procés de degradació no continuï. Volem cuidar els carrers, definir bé zones per a les persones amb peatonalització, enjardinament, creació d’ombres. El nostre casc antic dona al riu i els nostres quatre miradors tenen molt de potencial. Volem que siguin un atractiu per visitar la part vella, però al mateix temps, convertir-los en un lloc d’estada amb jardins, punts d’ombra i refugis climàtics. Aquest és un tema transversal que afecta urbanisme, persones i la sostenibilitat medi ambiental.
Quins altres projectes destacaries?
En tenim molts. La Sénia del segle XXI necessita que el dia a dia funcioni, però també una mirada envers a on volem anar a nivell social, econòmic i medi ambiental. Un poble atractiu per a joves que vinguin a treballar o a teletreballar al poble. Per això calen serveis educatius de qualitat, un programa cultural atractiu, un entorn bonic, bones comunicacions, connectivitat. Tot va lligat. Volem millorar el funcionament de l’Ajuntament per optimitzar els recursos humans, perquè hi ha treballadors, però també moltíssima feina. Volem eliminar l’uralita dels edifici públics i substituir les canonades d’aigua potable que estan en mal estat.
També tenim molt d’interès en millorar l’aspecte educatiu actualitzant el Consell Escolar i incorporant projectes formatius. Tenim la Cooperativa Terram que treballa amb persones que pateixen estigmes socials, col·lectius vulnerables, i estem col·laborant per incorporar la importància de l’educació en tots els sectors perquè, tal com dèiem durant la campanya, volem ser un poble educador. Volem adaptar els perfils professionals al contingut social, lligant-ho amb l’àrea de les persones i creant taules socials per estar al costat d’entitats amb dinamisme. La vida social i cultural del poble està, en un percentatge molt elevat, moguda per les entitats. Volem establir un calendari de commemoracions lligat al món dels valors, actualitzar els plans de comunicació turística i fer un pla director patrimonial amb elements com el Camp d’Aviació, les rutes de pedra seca i oliveres mil·lenàries, el Molí La Vella, entre altres. Els volem donar usos culturals i educatius que millorin el sentiment de pertinença al poble, amb dinamització econòmica i turisme sostenible i respectuós.
Un dels aspectes econòmics de la Sénia és el sector de la fusta i el moble. Com el potenciareu?
Cada any celebrem la Fira de l’Artesania de la Fusta i el Moble. Enguany hem fet activitats complementàries per a tots els públics i ha anat molt bé. Per la fira han passat més de 4000 persones amb 40 expositors. El sector va patir la crisi del 2008 afectant les fàbriques i les botigues de venda de mobles; però les fàbriques s’han reforçat, internacionalitzat, especialitzat i adaptat a les noves necessitats. Avui som una referència en aquest sector. Ens preocupem pel tema de la formació, que representa el relleu generacional dels tècnics i que fa que el sector es mantingui jove. El mateix es pot dir de les botigues. Tenim 10 botigues que representen la superfície més gran de venda de mobles en un mateix lloc de Catalunya. Estem molt ben posicionats en aquest aspecte.
Parlem d’esports i cultura?
La Sénia és un poble culturalment molt actiu. Un esdeveniment important que començarem demà dia 18, són les primeres Jornades de la Memòria Democràtica, amb la idea d’apropar-nos al passat recent. Hi haurà xerrades i també actuacions musicals.
Un altre projecte és Victòria & Savoy per acostar el cinema d’autor als alumnes dels instituts a partir de 1r de Bat. I pel que fa a l’esport, vull destacar la implicació de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament, donant suport al projecte Joves Rurals, amb la creació d’un espai autogestionat i també la creació del Consell Esportiu Municipal, pensat per coordinar accions locals i servir d’interlocutor territorial.
Quin munt de projectes, alcaldessa...
Sí, som conscients que el primer que necessitem són projectes sòlids i viables. Tenim moltes expectatives, però toquem de peus a terra.
Per Roser Pros-Roca a Actualitat