Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Núria Morera, alcaldessa de Benissanet: “L’Ajuntament de Benissanet sempre recolzarà les reivindicacions del sector primari perquè som un poble de pagesos”

Publicat el 23/04/2024 00:00

Benissanet ha vist en el darrer any, com molts dels temes que són fonamentals per a la població han donat un pas endavant. L’objectiu és aconseguir ser un poble amb encant, amb atractius turístics que moguin la seva economia, i al mateix temps, ser un poble amable per viure-hi. La seva alcaldessa, Núria Morera, explica quins són els principals projectes que s’estan treballant des de l’Ajuntament, en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Alcaldessa, com ha anat aquest primer any de legislatura a Benissanet?


Doncs prou bé. El plenari està constituït pels dos partits polítics que ens vam presentar a les eleccions municipals. Som un govern de concentració i els 9 regidors i regidores estem al govern. Estem treballant molt, amb moltes idees i amb regidors i regidores que estimem el poble, sabent cap a on volem anar. Ara bé, treballar en concentració requereix molta feina de comunicació entre tots. El dia a dia costa, perquè l’administració sempre va lenta, però batallant ho fem tot.


En quins projectes esteu treballant en aquest moment des de l’Ajuntament?


Estem enllestint projectes del mandat passat que han saltat a aquest, i naturalment, en tenim de nous. Per a nosaltres és molt important, entre altres, l’arranjament de camins i carrers, l’adequació de l’Ajuntament perquè sigui accessible a tots els ciutadans, ja que en aquest moment les oficines estan en un primer pis sense ascensor i l’accés és molt difícil i volem apropar l’administració a la ciutadania. També estem avançant en el nou SAIAR, el Servei d’Atenció Integral en l’Àmbit Rural per a la gent gran de Benissanet, un aquest equipament que considerem molt necessari. També hem de tancar el projecte de la depuradora, per al qual ens hem reunit amb l’ACA i ara estem en la fase de fer les nostres aportacions perquè arribi al ple amb el màxim consens possible.


Has parlat del SAIAR, que fa referència a la gent gran. I pensant en la gent menuda, quins projectes teniu?


Volem donar impuls a l’Escola de Música Municipal i la Llar d’Infants. Vam prendre aquest compromís tant a nivell educatiu com per a les famílies i hi estem treballant, juntament amb la direcció dels dos centres, perquè sabem que és un servei bàsic. Ho hem articulat perquè des de la Llar d’Infants es puguin dinamitzar les activitats de lleure, com els esplais que fem en període no lectiu. Pel que fa a l’Escola de Música, estem emprenent accions per tenir més alumnes matriculats, perquè hem detectat que s’havia perdut l’interès per matricular-se a l’Escola de Música Municipal, que també ofereix ensenyament reglat.


Pel que fa a l’urbanisme, quina planificació teniu a Benissanet?


Es tracta d’un dels aspectes més importants i en el que estem molt posats: l’urbanisme i la mobilitat del municipi. Per això en aquesta legislatura tenim un regidor que porta els temes de mobilitat i també una nova tècnica municipal d’urbanisme. Tots els municipis tenen el mateix drama amb els cotxes. La novetat és que des de la Regidoria de Mobilitat es mira bé com es redistribueix aquest aspecte al municipi per al bé de tothom.


Un dels cavalls de batalla dels pobles és el de la neteja i les escombraries. Com ho teniu a Benissanet?


Som molt sensibles en aquest aspecte i per això volem canviar el model de recollida d’escombraries ara que els contenidors han arribat al final de la seva vida útil. Apostem per un sistema de recollida personal, amb identificació d’usuari i controlat porta a porta. Ara bé, això no depèn directament de nosaltres sinó que és una competència delegada del Consell Comarcal. Però a l’equador de la legislatura volem implementar aquest model de recollida selectiva de residus.


A Benissanet, com en la majoria de poblacions, un dels grans temes és el de la transició energètica.


Sí, part de les obres que estan en redacció del projecte de reforma de l’Ajuntament van encaminades a millorar l’eficiència energètica de l’edifici. També tenim un projecte per a les escoles. Volem tendir cap a l’eficiència energètica, però conscients que no es tracta de sembrar moltes plaques sinó de ser corresponsables i conscients de l’ús que fem de l’energia. També estem treballant en millorar la climatització dels espais públics, però d’una forma progressiva a partir d’una diagnosi prèvia que hem elaborat.


Què va explicar el conseller Roger Torrant en l’acte que va fer a Benissanet sobre els Fons de Transició Nuclear?


El conseller Torrent va venir al febrer. Des de llavors s’ha continuat parlant dels Fons de Transició Nuclear, i de fet, fa pocs dies s’ha fet una xerrada informativa a Móra la Nova en la qual va venir el delegat del Govern, Albert Salvadó, i diferents membres del Departament d’Acció Climàtica, perquè el dia 10 van sortir les primeres bases d’acció per a les empreses de tipus industrial que es vulguin acollir als FTN. Nosaltres, que estem al Penta II, ho entenem com una oportunitat. Tanmateix, Benissanet és un poble amb molta tradició agrícola i aquesta activitat no només no s’ha de perdre sinó que s’ha d’impulsar. Cal cuidar el nostre sector primari perquè ho mereix. Per això l’Ajuntament de Benissanet sempre recolzarà les reivindicacions del sector primari. És la nostra identitat, les nostres arrels, el que ens defineix i que a Benissanet sempre ha sigut el principal actiu econòmic. No volem deixar passar l’oportunitat que vinguin empreses al poble, però sempre respectant, ajudant i incentivant que no es perdi que som pagesos. A mi, els meus estudis me’ls han pagat els meus pares collint auberges. Tenim la sort de tenir un gruix important de pagesos i alguns de joves amb moltes idees que cal recolzar.


Precisament, i relacionat amb la pagesia, a Benissanet teniu un atractiu molt interessant com a reclam turístic, cert?


Sí, es tracta de l’oferta turística que tenim en el moment de la floració dels nostres presseguers. Les flors duren unes tres setmanes i les aprofitem per donar un impuls al turisme. Enguany vam fer que la ruta de la visita acabés a l’agrobotiga, amb la degustació dels nostres productes. Aquesta activitat ha tingut molt d’èxit i estem molt contents.


A banda, a Benissanet gaudiu d’una vida cultural i social molt rica...


Així és. Tenim elements importants com el refugi antiaeri, que defineix la nostra història. Hem signat un conveni amb el COMEBE perquè en el camp de la recuperació de la memòria històrica tenim molt a fer. Així, tenim el refugi antiaeri de la Font Gran, que el van construir les dones del poble amb l’ajuda dels soldats republicans. És un monument al paper de la dona a la Guerra Civil. Llavors, pensem que una manera de reactivar aquest fons patrimonial i humà és tornant a formar part d’aquest ens supramunicipal, el COMEBE, que ens abraça a tots.


I pel que fa al teixit associatiu?


Ens sentim rics amb la nostra quinzena d’associacions. Entre altres, hem aconseguit reactivar l’Associació Cultural, la Banda Municipal, que és l’associació lligada a l’Escola de Música, una biblioteca que té el club de lectura més gran de Catalunya, una associació de pintura artística, l’associació de dones, la Comissió de Festes... Pensem que des de l’Ajuntament és fonamental cuidar les associacions esportives, culturals i socials, perquè ajudar-los és tenir el poble viu i en moviment. Per això hem establert un canal de comunicació permanent per  ajudar-les a tramitar documentació, demanar subvencions, obtenir el seu NIF, donar-se d’alta, etc. Elles són la clau, ja que als pobles petits les associacions ho belluguen tot.

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari