Hem deixat enrere Sant Jordi, i encara en plena eufòria després d’un dia tan intens com aquest, ja s’estan fent els números que solen seguir a la diada.
S’estima que es van vendre a tot Catalunya uns 7 milions de roses (el que vindria a ser una flor per català), i gairebé dos milions de llibres, que també són molts volums. Aquest és el dia que floristes i llibreters fan el seu agost en ple abril. I això, malgrat tractar-se d’un dia hàbil i lectiu, perquè tot i ser el sant del patró, els catalans tenim clar que no es pot perdre una jornada així com així, i per tant, tothom a treballar. És a la tarda, quan es programen els principals actes culturals, festius i de commemoració que corren en paral·lel a l’espectacle de les paradetes de les rambles i els passejos, quan l’afluència de gent de totes les edats és màxima.
Sant Jordi és un sol dia a l’any, però el cert és que les llibreries sempre tenen les seves portes obertes. L’espectacle que ofereixen no és altra que la recapitulació de tot el saber, en les temàtiques i àrees més variades, posada a disposició del públic en general. I si per una qüestió d’espai o de gust, a algun lector o lectora no li sembla oportú adquirir un volum imprès sobre paper, sempre pot fer-ho en format electrònic, perquè l’espai digital és tan infinit com l’analògic. Ara bé, per als amants del romanticisme que hi ha en un llibre, no hi ha res com perdre’s enmig dels volums que omplen les parets, taules i lleixes de les llibreries a qualsevol lloc del món.
El món del llibre té una sèrie de curiositats estadístiques molt interessants, la primera de les quals, per exemple, fa referència al llibre més venut de la història. Aquest és la Bíblia, naturalment, de la qual s’estima que s’han venut 3.900.000 volums, dels gairebé 6 milions de còpies impreses, essent considerat el llibre més estudiat de la història i que ha causat més impacte al món, d’acord amb l’informe de l’editorial britànica Folio Society. Tanmateix, no és pas aquest el més llegit, sinó que el pòdium l’ocupa “El ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha”. Per afegitó, Cervantes està considerat l’autor més llegit de tots els temps, ja que de la seva obra se n’han fet més de 690 edicions en múltiples idiomes, seguit molt de prop per Agatha Christie.
Es considera que el primer llibre de la història va ser el “Poema de Gilgamesh”, una obra que ha traspassat el temps provinent de l’antiga Babilònia. El seu suport són una onzena de tauletes de fang datades cap al 2200 aC. Ara bé, el llibre més antic, però manuscrit, és el Papir d’Ezequiel, dels segles II i III, que forma part de l’Antic Testament grec.
Des d’aleshores i fins als nostres dies, el món del llibre ha evolucionat d’una forma increïble, tot i el saber que s’ha perdut pel camí per mil causes, la majoria de les quals, provocades per la imperdonable insensatesa i estultícia humanes, especialment per incendis de biblioteques, com la d’Alexandria, i la crema de llibres, com la perpetrada pel nazisme. Entre altres.
Si a aquestes alçades us abelleix anar a les llibreries i no teniu un títol en ment, és bo saber que d’acord amb xifres objectives i quantificables, els llibres més venuts darrera el Quixot és la “Història de dues ciutats” de Charles Dickens, “El Senyor dels Anells” de J.R.R Tolkien, i a continuació la saga Harry Potter de J.K. Rowling. Els seguiria de molt a prop, però fora del podi dels cinc magnífics, “El Petit Príncep” d’Antoine de Saint-Exupéry.
D’acord amb un recompte realitzat per Google, l’algoritme ha arribat a la conclusió que al llarg de la història s’han escrit gairebé 144 milions de llibres, una xifra en augment perquè, segons la UNESCO, cada any es publiquen prop de 2,2 milions de llibres al món, que s’afegeixen als que ja existeixen o que se sap que han existit en algun moment. A Catalunya s’editen 100 llibres cada dia, dels quals només 25 són en català, segons dades de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya.
Sigui com sigui, Sant Jordi ha evidenciat que la festa del llibre està en ple apogeu, i tot i que sempre es podria una mica més, aquesta diada ha deixat a autors, editors, distribuïdors i llibreters ben contents, i amb ganes que Sant Jordi sigui tot l’any.
Per Més Ebre a Editorial