Aquest cap de setmana hem estat testimonis del que vol dir unir esforços per fer avançar un territori amb l’èxit que ha suposat la 78a edició de l’ExpoEbre, la fira multisectorial de les Terres de l’Ebre, que enguany hem volgut que tingui un vessant més social, més ecològica i més innovadora apostant per una fira que treballi amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Uns objectius que no podem defugir i que ara més que mai han de formar part de les nostres vides, de la nostra societat, si volem avançar cap a un futur millor. Al nostre territori hem de preservar els ecosistemes fluvials i el Delta del nostre riu evitant que se’ns enduguin l’aigua de l’Ebre. Hem de treballar per tenir uns cultius més ecològics i més sostenibles ajudant alhora el món de la pagesia perquè no perdin el temps amb la paperassa administrativa i tinguin accés a les ajudes que reclamen.
Però aquesta transició ecològica passa també per apostar clarament per les energies renovables deixant, cada cop més, de banda l’energia nuclear. Per això, des del PSC tenim clar que ens cal crear un fons per a la transició nuclear que garanteixi les ajudes promeses a les Terres de l’Ebre. Fa uns dies, el nostre cap de llista, Joaquim Paladella, deixava ben palès que el departament d’Acció de la Generalitat de Catalunya havia deixat fora d’aquestes ajudes als autònoms i a les petites empreses.
Un cop més, ens demostren el centralisme imperant des de Barcelona, ja que no volen que aquests diners s’inverteixin al nostre territori.
També aquest cap de setmana, en el marc de l’ExpoEbre, ha tingut lloc el IV Fòrum Econòmic de les Terres de l’Ebre en el qual una bona colla d’empreses capdavanteres de les nostres terres han demostrat que quan es tracta de competir, estan a la lliga dels millors dels seus respectius sectors. A més, continuem apostant per la creació d’ocupació amb l’arribada de més empreses al polígon Catalunya Sud com, per exemple, una planta de gas biometà de l’empresa Genia Bioenergy o l’ampliació de la inversió del grup Lucta amb 30 milions d’euros que suposarà la implantació d’una planta d’innovació tecnològica que crearà 80 llocs de treball temporal i 25 de directes. Ara bé, aquestes empreses necessiten que hi hagi unes bones vies de comunicació al territori. Per tant, continuem reclamant que el Corredor del Mediterrani sigui una realitat i que el ferrocarril arribi fins al Polígon de Campredó amb la creació de l’esperada estació intermodal per al transport de mercaderies.
Però, quan parlem d’infraestructures no puc deixar de pensar en la sinistralitat anual de la C-12 i la desídia dels governs convergents i republicans que no han fet res per fer possibles ja les obres de millora d’aquesta via tan transitada de les nostres terres. Nosaltres ho estem dient des de fa molts anys, ara només cal que puguem comptar amb la confiança dels ebrencs i les ebrenques per fer realitat el desdoblament de la C-12.
Una altra de les nostres lluites és la millora del món educatiu amb la implantació d’un hospital universitari a les Terres de l’Ebre que permeti tenir uns estudis de medicina a l’Ebre a través del campus de la URV. A més, fa uns dies sentia també el rector de la UNED durant la seva visita a Tortosa i ens deia que cal també marcar-se noves fites en l’ensenyament a distància i donant accés a totes aquelles persones que no podrien disposar d’uns estudis universitaris. A banda de crear programes al territori com les aules sènior que han tingut una gran acollida.
Tornant ara a l’hospital, no vull deixar-me de recordar que som un dels partits que s’ha mantingut en el seu convenciment de demanar la creació d’un nou centre hospitalari a Tortosa que doni servei a tota la comarca i que estigui en una ubicació fàcilment accessible pels seus usuaris i usuàries. Que no ens obstaculitzin més el nou hospital i que sàpiguen que la sanitat i l’atenció dels nostres malalts ha de ser una prioritat i no pas un joc.
I igual que ens preocupem pels més grans, també ho hem de fer pels nostres joves. Parlo de no deixar escapar a la lleugera el talent dels joves de l’Ebre, ja que som els líders en èxode de talent cap a l’estranger quan les xifres d’aquest 2024 ens demostren que hi ha un total de 6.443 ebrencs residint a fora de les nostres terres.
A banda, de lluitar per evitar el despoblament dels micropobles que ens envolten i garantint el relleu generacional de molts oficis que, ara mateix, semblen tenir escrit el seu final. Joves que els hem d’atreure no només creant ocupació, sinó també facilitant l’emancipació, el lloguer d’habitatge, i dignificant-los com a persones.
El PSC és el partit del bon govern, de la política útil, per això des de tots aquells ajuntaments en els quals som presents fem tot el que està a les nostres mans per millorar el funcionament de l’administració i fent més fàcil el seu dia a dia. Tenint, alhora, molt presents les polítiques d’inclusió social. Volem viure en una Catalunya que sigui lliure de violències envers les dones, per això cal que se sentin segures allà a on vagin i que es posi fi a tots els masclismes que encara continuen vius a la nostra societat. També impulsant les polítiques cap als col·lectius LGTBIQ+ eradicant les fòbies i les xacres que els volen invisibilitzar. Ja vam comprovar que els de l’extrema dreta no han marxat mai i que si no ens mobilitzem, sempre tornen.
I, per últim, quan ens dirigim a les urnes no hem d’oblidar quin és el nostre segell d’identitat. Per sobre de tot som de les Terres de l’Ebre. Aquestes terres una mica oblidades que, quan menys ens ho pensem, són determinants per al futur del país.
Som ebrencs i ebrenques, una denominació d’origen única i indescriptible que ens fa ser rics culturalment, gastronòmicament i turísticament. No trobareu a Catalunya un entorn com aquest, un pulmó verd per a la pràctica esportiva enmig de la natura, un lloc incomparable que aquest 12 de maig ens toca defensar a les urnes. Arromanguem-nos, doncs, per continuar sent útils a l’Ebre.
Per Víctor Grau Ferrer - Fedració del PSC a l'Ebre a Opinió