Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Gemma Sastre, directora de Litterarum de Móra d’Ebre: “Estem orgullosos de ser el punt de trobada de programadors, llibreters, artistes i autors”

Publicat el 17/05/2024 00:00

El cap de setmana del 23 al 26 de maig, Móra d’Ebre serà la capital de la cultura ebrenca. Ho farà amb una nova edició de la Fira d’espectacles literaris Litterarum, la fira professional que des de l’any 2007 promou la literatura i l’art en totes les seves vessants i manifestacions. Gemma Sastre és la directora artística de Litterarum i explica tots els detalls del certamen en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Litterarum és una cita cultural que ja està molt consolidada. Fem una mica d’història?


Litterarum va començar des del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre l’any 2007 i des d’aleshores ha anat evolucionant. Ha ajudat molt la dinamització que va suposar la creació de la fira literària, complementària amb la Fira del Llibre Ebrenc. Ara bé, amb el temps la filla es va menjar la mare, i la fira d’espectacles literaris va arribar a guanyar el Premi Nacional de Cultura el 2019, refermant-la com una fira molt consolidada a nivell de país. Tot va començar sota la direcció de l’Albert Pujol, qui va comptar amb la coordinació i organització de la Institució de les Lletres Catalanes. El moment més difícil de la fira va ser en època de pandèmia, perquè hi havia moltes restriccions per a la cultura, la mobilitat, l’aforament dels espais, però ens va fer adonar que la fira generava molt d’interès en els programadors culturals i en el públic. Llavors, a partir d’aquí, Litterarum no ha parat de créixer. Aquesta és la 17a edició de la Fira d’Espectacles Literaris i la 21a Fira del Llibre Ebrenc. Fa més de 20 anys que estem treballant i ja podem dir amb orgull que és un gran referent, perquè com aquesta no n’hi ha cap altra a les nostres terres.


Les persones que vinguin a la fira, què hi trobaran?


Doncs trobaran tot Móra d’Ebre abocat en aquesta acció cultural. A la carpa de la Plaça de Dalt es portaran a terme els espectacles literaris, amb recitals, música, teatre... n’hi haurà per a tots els gustos i públics. Al costat mateix d’aquesta carpa hi ha la Fira del Llibre Ebrenc, amb més de 2500 llibres, tots ells amb denominació d’origen ebrenca. El públic hi trobarà moltes novetats però també llibres de fons, i llibres que s’escenifiquen a la Fira d’Espectacles Literaris. És a dir, si fem un espectacle sobre Vicent-Andrés Estellés, els lectors i lectores trobaran a la Fira el Llibre, el volum de poesia que s’ha recitat a l’espectacle. A banda tenim una mini carpa de Litterarum Petit, amb activitats i espectacles pensats per a un públic familiar. Per tant, durant aquests quatre dies els actes es portaran a terme la Plaça de Dalt de Móra d’Ebre. Al costat mateix hi ha el teatre, que és un espai cultural molt ben equipat. També fem activitats al castell de Móra, en un intent per donar a conèixer el patrimoni històric que tenim a Móra a aquelles persones interessades per la cultura i que també els agrada visitar poblacions.


Quines novetats porta Litterarum aquest any?


Enguany pensem que podem refermar la fira amb moltes activitats del Litterarum Petits. Per tant hem organitzat molts conta contes, molts tallers, més espectacles dirigits al públic familiar, que també és un públic molt participatiu i molt actiu. Als programadors que venen, que normalment són biblioteques, els interessa molt organitzar activitats infantils. Per tant, en aquesta edició, una de les principals novetats és que hem augmentat les activitats de Litterarum Petits. Enguany també hem programat una sèrie d’activitats que commemoren unes efemèrides que coincideixen: el centenari de Joan Salvat-Passasseit, d’Àngel Guimerà, de Montserrat Vayreda i de Vicent Andrés Estellés. A banda, tindrem l’actuació de Pau Alabajos, que és el cantautor valencià, i també ens fa molta il·lusió tenir representació valenciana a la fira. A part, tindrem un tastet de Mar i Cel a càrrec del Taller de Teatre de Vilaplana, reafirmant Litterarum com a fira d’alt nivell.


En què consisteix la col·laboració que té Litterarum amb l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre?


Es tracta d’una activitat molt especial que portarem a terme als jardins del recinte hospitalari. Es tracta de l’espectacle “Místics”, amb Jordina Biosca i Ravid Goldshmit, amb la qual volem posar en relleu el paper de l’art i la cultura com a teràpia i eix transversal per als pacients i per als treballadors del centre.


En tota fira literària una de les activitats que més atrau és la signatura de llibres per part dels seus autors i autores. Ho trobarem, també, a Litterarum?


Litterarum és un certamen molt proper i per tant, també incentivem el contacte entre autors i autores i els seus lectors. Per tant, els autors i autores ebrencs tindran un espai per signar i estar en contacte amb el seu públic. Per l’altra banda, també és agradable tenir l’oportunitat de conèixer en persona els escriptors i escriptores de casa nostra. A la fira, enguany hi tenen cabuda 27 autors, el que demostra que hi ha molt talent, gruix literari i molta creació literària aquí a les Terres de l’Ebre. Litterarum, volem que sigui l’altaveu d’aquests autors, ja siguin nous o veterans d’altres edicions.


Amb quin criteri es segueix aquesta selecció?


La selecció de llibres i autors la fan els llibreters i són ells mateixos qui presenten en funció de la novetat, l’autor,  la varietat de gèneres... Litterarum té la particularitat que són els mateixos llibreters qui organitzen la fira, juntament amb altres entitats. Cada any hi ha rècord de vendes. L’any passat, per exemple, es van vendre més de 950 volums en només tres dies, un nombre molt més elevat que el que venen durant la Setmana del Llibre en Català, per exemple. Aquest és un altre dels objectius de Litterarum: donar a conèixer les obres ebrenques i revifar el sector de les llibreries i cultural.


Amb quines institucions compteu per portar a terme Litterarum?


Sobretot amb el suport de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, en especial de la Regidoria de Cultura. També amb l’aportació econòmica de la Diputació de Tarragona, la Institució de les Lletres Catalanes, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Òmnium Ebre, el Consell Comarcal i també el patrocini de l’Efecte Blau i Sorea. Estem satisfets que des de l’inici haguem pogut comptar amb el suport de totes les entitats i empreses que hi participen.


Per algunes de les activitats programades cal comprar entrada. Fins quan es pot fer?


Totes les activitats de Litterarum son gratuïtes, excepte les obres de teatre, tot i que acostuma a haver-hi aforament disponible. Els espectacles que requereixen entrada, aquesta es pot comprar fins el mateix dia. Ara bé, les que en aquests moment estan a punt d’esgotar-se són les del maridatge literari que farem al castell, que s’adquireixin anticipadament perquè s’esgoten la mateixa setmana.


Esperem que per la Fira d’Espectacles Literaris i la Fira del Llibre Ebrenc hi passin unes 5000 persones, que és l’assistència que hi havia abans de la pandèmia. Ens ho fa pensar les expectatives que rebem, la rebuda que Litterarum està tenint a les xarxes socials, les entrades a les obres de teatre i maridatge que ja s’han venut... tot plegat ens fa pensar que hi haurà una bona participació per part del públic i que aquesta edició tindrà un gran èxit.


Una recomanació...


Sobretot, que les persones que vulguin venir tinguin en compte el dissabte dia 25, perquè serà el dia en el que les activitats no pararan en tot el dia. Pensem que serà el dia clau i esperem tothom que vingui gaudeixi d’aquesta festa de la cultura. 

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari