Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Concernits per Europa

Publicat el 24/05/2024 00:00

2024 és un any electoral, amb diverses convocatòries que cridem la ciutadania a les urnes. Després de les del Parlament, les següents són les europees. El mecanisme electoral torna a girar els seus engranatges.


El dia 9 de juny estem cridats a les urnes i per tant, avui dia 24 de maig, comença la campanya electoral. Per alguna raó, molta gent amb dret a vot percep aquestes eleccions llunyanes, alienes, i no se senten concernits. Error! Cada cop que el sistema demana el parer a la ciutadania, cal respondre, i fer-ho en temps i forma tal i com està previst. Altrament és impossible que la veu, en forma de vot, arribi alta i clara a les oïdes dels receptors, i que aquests actuïn en conseqüència, treballant a favor de les persones amb polítiques actives.


El Parlament Europeu és l’òrgan legislatiu de la Unió Europea, elegit pels votants cada cinc anys. És la institució que representa la ciutadania dels països que en formen part, els quals, escullen els eurodiputats per sufragi universal directe, donant ales a una democràcia representativa, d’acord amb els tractats que sustenten els fonaments de la Unió.


Pel que fa a les seves funcions, el Parlament Europeu elabora i aprova lleis, escull els integrants del Poder Executiu fiscalitzant la seva actuació, i també orienta la política pública d’acord amb les línies d’actuació dels estats. I sobretot, aprova el pressupost de la Unió Europea, entesa com l’entitat geopolítica i econòmica més extensa del món, formada per 27 països d’Europa que comparteixen objectius d’interès comú. Aquest pressupost és el que reverteix en les ajudes comunitàries als diferents països i en línies, com per exemple, els Fons Next Generation, entre altres.


Més enllà de la qüestió crematística i dinerària, la Unió Europea representada al Parlament Europeu, és la guardiana d’una sèrie de valors de convivència que tenen la democràcia per bandera, la promoció de la pau i valors com el benestar dels pobles, que inclouen el respecte de la dignitat humana, la llibertat, la igualtat, l’estat de dret, el respecte als drets humans, etc.  No són valors demodé ni innocentment happy flowers, sinó que són els que haurien d’imperar en pro de la convivència i per afavorir la salut física i mental de la ciutadania, la qual, malgrat aquests valors tan educats, veu com dues guerres cruentes a Ucraïna i la Franja de Gaza (les que són visibles a través de les pantalles, perquè al món n’hi ha més, i ben salvatges) estan arrabassant la vida de centenars, per no dir milers, de persones, just a les portes de les fronteres de la Vella Europa sense que aquesta pràcticament s’immuti.


Alguns dels principals temes de caràcter general que segurament veurem com apareixen en la propera campanya electoral fan referència a la lluita contra l’evasió de capitals i l’aplicació de polítiques fiscals, la contractació conjunta de sectors clau com ara defensa, i en la mateixa línia la possibilitat de tenir un exèrcit europeu, temes relacionats amb el canvi climàtic, i també l’ampliació de la UE, juntament amb el recolzament a Ucraïna. 


Són temes estructurals i no, no cauen lluny del dia a dia de la bona gent que cada dia surt al carrer per guanyar-se la vida, i que aixeca la persiana dels seus negocis. Al Parlament Europeu es tracten assumptes que, d’una forma molt directa, incideixen en la vida de la ciutadania, tenint en compte, també, el caràcter, els costums, de cada país i de cada poble. I comptant amb els col·lectius minoritaris i vulnerables amb altes necessitat de protecció. Aquestes eleccions que s’acosten afecten a tothom, fins i tot més del que en som conscients. Per això, aquesta campanya es presenta interessant, i els resultats que surtin de les urnes traçaran el rumb dels països associats sota la bandera blava i estrellada els propers 5 anys.


Més endavant, de cara a properes editorials, tindrem temps de fer quinieles sobre els possibles pactes i aliances que es puguin generar, tenint en compte la tendència a l’alça de la dreta i la ultra dreta en diferents països.  Ja tindrem temps de parlar-ne.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari