Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Arrelant talent, dinamitzant el territori

Publicat el 18/11/2024 00:00

El financer estadounidenc John Templeton (1912-2008) va dir en certa ocasió: “Si vols obtenir millors resultats que la resta, has de fer les coses de diferent forma com ho fan la resta”.


Per això ell va crear, l’any 1954, la inversora Templeton Growth Fund, convertint-se en pioner de la inversió en mercats emergents a la dècada dels 60. Va arriscar al punt de ser un dels primers en invertir en el mercat japonès, inconegut en aquell moment i amb un resultats inversionistes incerts. Però Templeton va fer el pas endavant, va triomfar, i la revista Money el va nomenar “probablement el millor recollidor de valors globals del segle”. I tot perquè va fer les coses de forma diferent i millor.


Posem-nos a un nivell més casolà, però sense perdre de vista ni l’exemple ni els objectius de Templeton.


Les Terres de l’Ebre són un pol d’atracció en molts sentits: turístic, cultural, paisatgístic, social, al punt que una gran part de l’economia de les comarques ebrenques gira al voltant d’aquests eixos fonamentals. I és clar, què passa? Doncs que qui ja té, en vol més.


Per això, l’arrelament del talent i el foment d’una economia que sigui un veritable motor d'oportunitats, esdevenen aspiracions positives per garantir el futur i la vitalitat del territori. D’aquí neix Arrela’t Terres de l’Ebre, el projecte que posa de manifest l’imperatiu de retenir i atraure talent. Ho fa en forma de suport a projectes col·laboratius capaços de transcendir fronteres comarcals, i amb la idea que generin dinàmiques econòmiques compartides. Aquesta iniciativa, que es desplega a les quatre comarques ebrenques, representa un nou enfocament per enllepolir el jovent i les persones emprenedores, vinculant-les al seu lloc d’origen a través d’una plataforma de finançament mixt.


Així, Arrela’t Terres de l’Ebre es presenta com un pas endavant molt innovador. Sota l’organització del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (COBEDEM); el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS); l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre; l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), la Direcció General de Joventut; els consells comarcals del Baix Ebre, del Montsià, de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta, i la Diputació de Tarragona, l’objectiu d’Arrela’t és retenir el talent al territori, oferint oportunitats al creixement econòmic i l’establiment de persones joves a les zones rurals. Així, sota el paraigua d’aquesta iniciativa, quatre propostes innovadores, una de cada comarca ebrenca, rebran suport financer i tècnic per convertir-se en realitat. Seran projectes que facilitin la creació de xarxes de treball, formació i desenvolupament, obrint noves perspectives per a la millora, el comerç de proximitat, el cooperativisme i altres modalitats d’activitat que poden assegurar l’estabilitat econòmica.


La creació d’ecosistemes col·laboratius s’ha convertit avui en una via imprescindible per esperonar la vitalitat del territori. En aquest aspecte, el suport de les institucions a iniciatives que uneixin forces locals, projectes innovadors i col·lectius socials és molt important, especialment si aquest suport és un catalitzador econòmic i un impulsor de cohesió territorial  amb la mirada llarga, fixada en noves perspectives. Els reptes a resoldre són molts, i alguns venen de lluny, com la despoblació i la manca d’oportunitats professionals que empenyen molts joves a marxar. Tanmateix, les Terres de l’Ebre tenen els elements més que demostrats per construir una economia de futur que sigui resilient i que vagi més enllà del turisme i l’agricultura, en el món de la indústria, les energies renovables, i el sector tecnològic.


Aquesta és una visió de futur que demanarà esforç, tenacitat i una mirada col·lectiva per materialitzar-la, convertint l’arrelament del talent en una realitat. Amb programes d’implicació ciutadana i institucional, i sobretot, una visió audaç i valenta, el camí és possible i a les nostres mans.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari