Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Un agost càlid, calent i roent

Publicat el 06/08/2024 00:00

I a la fi, l’esperat mes d’agost! Que aixequin la mà aquells lectors i lectores del Diari Més Ebre que quan veuen passar el full de calendari de juliol a agost se’ls eixampla una mica l’ànima.


Agost, per a la majoria de les persones, significa uns dies de vacances, de pausa, de gaudi sense horaris i de trencar audaçment les obligacions de cada dia. Les vacances d’agost solen ser molt benvingudes, perquè les de Setmana Santa ja ni les recordem, però Nadal encara queda molt lluny i enmig d’aquesta calorada asfixiant, ni hi pensem.


Aquest agost ve carregat de moltes històries noves que se’ns proposen per viure. Aquelles persones que tinguin uns quants dies seguits de vacances i tinguin ganes de practicar el turisme d’interior, en aquest moment les Terres de l’Ebre estan en ple apogeu, mostrant al món tot el seu esplendor, amb tota la diversitat de flora i fauna bullint i donant vida a aquest espai privilegiat. I a més, a les activitats habituals relacionades amb el turisme, l’esport i el contacte amb la natura en les seves 1000 diverses formes, s’afegeixen les celebracions de les festes majors més populoses, els actes tradicionals més estimats i els festivals de tota mena que contribueixen a enriquir el panorama social i cultural ebrenc. Si encara no heu assistit a cap concert del DeltaChamber Music Festival, teniu fins aquest diumenge per gaudir de les darreres actuacions dels músics de cambra que formen el programa d’aquest esdeveniment cultural i musical vivament recomanable.


Gastronomia, cultura, tradició, música, espectacle, i ganes de gaudir de les festes que molts ajuntaments han organitzat en honor als seus patrons i patrones. S’ha perdut en la memòria l’origen pagà de les festes majors, però un dia van néixer per donar gràcies per les collites, perquè un any més, les persones de la població (o de l’assentament, ves si anem enrere), no patirien gana quan vingués l’hivern. La cristianització d’aquest ritual ha donat pas a les festes majors, i després, cada poble i ciutat té la seva manera d’enfocar-les i d’organitzar-les per al gaudi de propis i visitants.


L’agost cau enmig de l’estiu i, encara que l’any ja comença a fer baixada, encara queden uns quants dies de canícula. Diuen que aquesta és l’època més calorosa de l’any i aquest 2024 no està donant treva. Les temperatures a les que s’ha arribat aquests darrers dies han provocat diversos efectes, el primer dels quals és l’activació de totes les alarmes per la calor intensa, que ha fet pujar el termòmetre fins més enllà dels 40 graus. I això, malgrat la presència amable i paternal del riu Ebre, que suavitza el malestar i aporta sentiments de pertinença. Si el riu està bé, tot anirà bé.


Ara, però, tenim al davant un altre tema candent i fonamental. La política ha de seguir la seva via, si no ens volem veure abocats a unes noves eleccions al Parlament de cara a la tardor. S’imposa més seny que rauxa per arribar a un acord d’investidura que, si tot segueix com sembla que va, convertirà a Salvador Illa en el nou president de la Generalitat. Al capdavall, el seu partit, el PSC, va ser el guanyador de les eleccions que es van celebrar... el 12 de maig! Sembla que hagi passat molt de temps sense que hagi passat gairebé res més enllà de paraules entre opositors, però el cert és que el temps del calendari electoral és limitat, i si abans del 25 d’agost no hi ha president, s’haurien de repetir les eleccions, que serien cap al 20 d’octubre. El comptador es tornaria a posar en marxa i Catalunya tornaria a viure un període electoral llarg, llarg, amb els estira-i-arronsa als quals els polítics, els candidats, els partits, ja ens tenen acostumats. Veurem...


Serà un mes d’agost potent, sens dubte, i caldrà viure’l amb intensitat, perquè sigui com sigui i passi el que passi, serà irrepetible i únic.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari