Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La màgia de les Festes Majors a les Terres de l'Ebre: Un Camí de Tradicions, Germanor i Bona Gastronomia

Publicat el 04/09/2024 00:00

Aquest estiu, com a regidor de festes, he tingut l'honor de ser convidat a diversos pobles de les Terres de l'Ebre per viure de prop les seves festes majors. Aquestes celebracions són molt més que esdeveniments festius; són moments d'unió, tradició i orgull local que reuneixen a la població en una experiència única i inoblidable.


La gastronomia, un dels pilars fonamentals de la nostra cultura, és protagonista destacada. Els plats tradicionals, elaborats amb productes de la nostra terra, són l'excusa perfecta per reunir famílies i amics al voltant d'una taula. Des de la típica clotxa fins als arrossos del nostre Delta, cada àpat es converteix en una festa dins la festa, on els sabors autèntics ens recorden qui som i d'on venim. Un dels dolços més emblemàtics és el pastisset, un petit mos de cel farcit de cabell d'àngel o confitura de moniato, que es prepara amb una massa lleugera i cruixent. Aquests dolços, sovint elaborats a casa, són imprescindibles en qualsevol festa major de la zona. La seva dolçor suau i la textura única fan del pastisset un acompanyant ideal per a una tarda de festa, al costat d'una copa de mistela o un bon vi dolç.


Les tardes de bous, una tradició arrelada a les Terres de l'Ebre, són un punt de germanor per als pobles. Més enllà de la controvèrsia que aquestes pràctiques poden generar, no es pot negar que, per a molts, ens representen una part intrínseca de la identitat local. A les places de bous improvisades, es viu un ambient de respecte i de germanor , on la destresa i el valor dels participants són admirats per tots. Una de les coses que més m'ha omplert d'orgull és l'esforç col·lectiu que fem als nostres pobles per garantir que les tardes de bous siguin un esdeveniment segur i respectuós per a tots. Des dels organitzadors fins als participants i espectadors, tothom posa el seu granet de sorra per assegurar que es mantingui el respecte cap als animals i la seguretat de les persones.


Les nits de ball són un altre moment clau de les festes majors. Al so dels pasdobles i altres ritmes populars, la plaça major es transforma en una pista de ball on grans i petits comparteixen rialles com quan érem petits les nits en què els nostres pobles es transformaven, i nosaltres, els més menuts, ens endinsàvem en un món d'il·lusions, música i alegria que ens marcaria per sempre.. Aquí, es fa evident la passió per la música i el ball, que són part essencial de la nostra cultura festiva.


No podem oblidar els cants de rondalla i jota, autèntiques expressions de l'ànima de les Terres de l'Ebre. Aquests cants, que expliquen històries de la nostra gent, de l'amor i de la vida al camp, esdevenen un vincle emocional que ens connecta amb les nostres arrels.


Els jocs tradicionals, com la cucanya o les carreres de sacs, aporten un toc d'innocència i diversió a les festes, recordant-nos les nostres infàncies i el valor de les coses senzilles. Són instants en què tot el poble, de diverses generacions, es reuneix per compartir rialles i complicitats.


És precisament aquesta capacitat dels pobles de reunir-se i d'organitzar una setmana de festa per a tota la comunitat el que em fa sentir més orgullós. Veure com les persones treballen estretament per oferir el millor de si mateixes és un recordatori del poder de la col·lectivitat i de la importància de mantenir vives les nostres tradicions.


Aquestes experiències em reafirmen en la convicció que les festes majors són un tresor que cal cuidar i promoure. Les Terres de l'Ebre som una terra rica en cultura, història i tradicions, i les seves festes majors són l'expressió màxima d'aquesta riquesa. En elles, trobem l'essència de qui som, i és la nostra responsabilitat com a territori assegurar-nos que perdurin per a les generacions futures.


Amb l'esperança que aquests moments de germanor, música, ball i gastronomia continuïn sent un referent a les nostres vides, us convido a tots a viure amb intensitat les festes majors, a compartir-les amb els vostres veïns i a mantenir viva la flama de les nostres tradicions.

Per Guillem Carles Prieto - Regidor de Festes de l'Ajuntament de Masdenverge a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari