Al llarg de l’any són diverses les advocacions marianes que es celebren com a grans fites en el calendari festiu popular, algunes de caràcter més general i altres més municipals.
Així, la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya; la Mare de Déu del Roser, patrona de les mares; les celebracions marineres de la Mare de Déu del Carme; l’Assumpció de Maria o la Mare de Déu d’Agost; la Mare de Déu dels Dolors, el divendres abans de Setmana Santa i, com no, la Immaculada Concepció, el mes de desembre, entre altres de molt importants. Els barons de l’Església catòlica van disposar per a la Maria bíblica un rosari de variants, tot i que el que la va empènyer als altars és el fet de ser mare.
A les Terres de l’Ebre són molt famoses la Mare de Déu de la Cinta i la Mare de Déu del Remei. Centrem-nos en la Mare de Déu del Remei, perquè s’acosten les Festes Quinquennals d’Alcanar.
Efectivament, Alcanar està a punt de vestir-se de festa per retre homenatge a la Mare de Déu del Remei. No és quelcom baladí, sinó d’una tradició i devoció que la gent d’Alcanar sent en el més profund del seu ADN, més encara perquè no es tracta d’una festa com tantes que es celebren cada any, sinó que aquesta és cada cinc anys, concretament els anys que acaben en 4, com és el cas, i en 9. Per tant, aquest any toquen quinquennals, i per les següents caldrà esperar fins el 2029, any que ens cau força lluny en aquest moment.
Tot i que les dates oficials són de l’1 al 14 d’octubre, el tret de sortida es va donar el mes de març. És el que van anomenar “Camí cap a les Quinquennals”, amb la projecció del vídeo Quinquennals 2024 i la presentació de la pregonera, Noemí Polls, entre altres actes. Els rum-rum dels motors de la població ja estaven en marxa i ara, a només uns quants dies per l’inici de la festa grossa, a Alcanar regna l’emoció. La tradició i la innovació es donen la mà sota el paraigua d’un sol programa, perquè els canareus i les canareves fa cinc anys que esperen viure unes Quinquennals en les quals es combinen els actes religiosos, amb la cultura i el lleure.
Alcanar ha sabut innovar en la festa, però sense perdre l’essència que la va inspirar quan es va celebrar per primer cop l’any 1944, tot seguint una promesa del 1939. A hores d’ara les Quinquennals s’han convertit en la bandera identitària d’Alcanar, i la població sencera es sent identificada amb aquest culte i l’esperit que l’impulsa. Fins al punt que, per l’interès del seu desenvolupament i significat, està declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional des de l’any 2010. Són actes molt emotius l’arribada de la Mare de Déu en processó pels carrers d’Alcanar guarnits amb catifes de serradures tintades i engalanats amb flors multicolors per saludar el pas de la imatge del Remei, el rosari de l’aurora, les distintes misses i les novenes. Això com a actes religiosos, però a les Quinquennals també es xala, hi ha música, cultura i participació en el sentit més ampli, i un programa d’actes molt extens compost d’activitats per a tota la família. Alguns caps de cartell ben coneguts són La Fúmiga, els Figa Flawas, l’humorista i actor Pep Plaza, o Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, només per esmentar-ne alguns de ben coneguts en l’àmbit musical. També hi haurà diada castellera, visites guiades, exposicions, sardanes, espectacles infantils, tot el necessari per completar una festivitat que enfonsa les seves arrels en la tradició més profunda i sentida, sense renunciar per això a la diversió i tot el que la moda aporta. Un saludable equilibri que fa que llegir el llibre de la història d’Alcanar, no faci perdre l’escriure en un llenguatge actual i interessant.
Seran unes grans festes, i si la Mare de Déu del Remei aguanta una mica el temps i no plou, encara seran més lluïdes. Les anirem seguint.
Per Més Ebre a Editorial