Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Un festí de sabors i tradicions

Publicat el 11/10/2024 00:00

Quan arriba la tardor, les Terres de l'Ebre es transformen en un escenari de colors, aromes i sabors que captiven tant els qui viuen al territori com els qui el visiten.


Aquesta època de l'any, al cor de la tardor, ofereix una oportunitat única per redescobrir els productes de la terra a través de diverses celebracions gastronòmiques i culturals que van més enllà del simple acte de menjar. Són moments en què el patrimoni, la tradició, la memòria i la identitat es troben, reafirmant els trets diferencials que fan de les Terres de l’Ebre un lloc ben singular.


L'octubre arriba a les comarques ebrenques ple d'esdeveniments que, cadascun des de la seva vessant, reflecteixen una manera molt concreta d'entendre el territori. Tot va començar dissabte passat, amb el Cruïlla Delta de l’Ebre, quan diverses poblacions com Camarles, Deltebre, L’Aldea... van ser l’escenari d’aquest esdeveniment que va combinar música, cultura i gastronomia amb un equilibri matemàtic que va acabar a Amposta, amb el gran final del festival, en forma d’un triple concert multitudinari.


En aquest mateix context festiu i de celebració del patrimoni memorístic, la Festa Orígens de la Ràpita proposa un viatge al passat de la població en forma d’activitats que recorden com era la Ràpita a la primeria el segle passat. Llavors, durant aquest cap de setmana, es recuperaran imatges, vestits, maneres de fer, que han passat de generació en generació. És una oportunitat per reconnectar amb el llegat social d’aquesta població marinera, les tradicions de la qual formen part de la memòria col·lectiva de la seva gent. Orígens permet conèixer històries de veïnat que s’han mantingut vives al llarg del temps.


A Gandesa, el vi pren el protagonisme a la Fira del Vi de la Terra Alta, del 31 d‘octubre al 3 de novembre, un altre dels grans esdeveniments d’aquest mes de tardor. Els cellers presenten els seus millors vins, elaborats amb varietats autòctones com la garnatxa blanca, que ha esdevingut una icona de la DO Terra Alta. Qui s’hi acosti i participi de la Fira podrà gaudir de tastos que posen en valor la riquesa dels vins locals, tot i que la fira va més enllà del simple plaer de degustar. És també un punt de trobada per a experts, aficionats i productors, on es parla de la viticultura i del paper que el vi ha jugat, i continua jugant, en l’economia i la cultura d’aquesta comarca, perquè cada copa de vi explica una història del paisatge ebrenc.


Si el vi és el protagonista a Gandesa, l’aiguardent ho és a Prat de Comte, on se celebra la seva tradicional Festa de l’Aiguardent. Aquest esdeveniment és especialment curiós per la seva singularitat: en un món en què molts productes tradicionals s’estan perdent, aquesta fira reivindica la destil·lació artesana d’aiguardent, una pràctica que ha perdurat durant dècades. En plena celebració, es poden veure alambins antics en funcionament, demostrant com es destil·la aquest licor amb un procés que ha canviat poc amb els anys. Els visitants tenen l’oportunitat de tastar l'aiguardent acompanyat d’alguna peça dolça, imprescindible perquè l’aiguardent mostri totes les seves virtuts i colors.


Aquests esdeveniments gastronòmics, lluny de reivindicar el passat, són una forma de projectar el futur de les Terres de l’Ebre. Per a molts pobles, aquestes festes representen una oportunitat d’atracció turística i de revitalització econòmica mentre mantenen gelosament, un equilibri delicadíssim entre la preservació de les tradicions i l’adaptació als nous temps. Són, també, un espai on els pobles celebren la seva identitat i comparteixen amb el món allò que els fa únics.


És així com la tardor ebrenca demostra que la gastronomia a les Terres de l’Ebre és molt més que un excel·lent producte a la taula. És un patrimoni viu que cal preservar i transmetre, que dona sentit al paisatge i que serveix com a fil conductor de la necessària recapitulació històrica. Perquè aquesta terra té una ànima que respira igual a través dels seus sabors i aromes, que de les tradicions que segueixen ben arrelades. Al final, la gastronomia, la cultura, el menjar, el beure, el gaudi de la música i la festa, són una finestra al territori, i sobretot, una forma extraordinària d’entendre la vida. 

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari