Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Jordi López Leor, director de la Fira de Móra la Nova: “Mentre hi hagi pagesos hi haurà fira”

Publicat el 28/10/2024 00:00

Ahir dijous va arrencar la fira de Móra la Nova. Es tracta de la seva tradicional fira agrícola, ramadera i industrial, un esdeveniment històric que enguany arriba a la seva 192a edició.


Es tracta d’una cita referencial que reuneix sota el mateix paraigua sectors tan diversos com la ramaderia, l’agricultura, la gastronomia i la tecnologia. I això sense renunciar a l’oci i el foment de la cultura. Un espai de trobada imprescindible, reflex del batec econòmic i cultural del territori. Jordi López Leor és el director de la Fira de Móra la Nova i explica tots els detalls de l’edició d’enguany de la fira en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


La fira es va inaugurar ahir dijous i enceta un cap de setmana carregat d’activitats de fira. Aquesta 192 edició la converteix en la fira més antiga de les Terres de l’Ebre?


Així és. De les Terres de l’Ebre és la més antiga, i de Catalunya està entre les 5 més antigues d’entre totes les que estan documentades. Nosaltres la comencem a comptar a partir de la independència de Móra la Nova, quan el rei Ferran VII va signar la carta de població el 3 d’abril de 1830. Però sabem que va començar abans. Es feia aprofitant l’illa que queda enmig dels dos braços del riu. Els animals passaven allí la nit i després, de dia, es passaven en barca fins a la vora, on es feia la fira. És així com va començar la fira ramadera, a principis del segle XIX. Estem en la 192 edició i només s’ha deixat de fer per la Guerra Civil, per la pandèmia de tifus del 1914 i la darrera de la Covid. Ha sigut molt constant i en constant evolució.


La part més tradicional d’aquesta fira és la mostra de bestiar. Com organitzeu el pavelló ramader perquè bèsties i persones estiguin còmodes?


La fira ramadera és la que ens arrela a la tradició. Fins fa no gaire a la fira de Móra la Nova encara es venien animals de tir, mules i cavalls, i s’utilitzava la fira per comprar i vendre animals. El que passa és que ens hem anat adaptant als temps. Per exemple, els cavalls, les mules, estan en uns boxes perquè puguin gaudir d’una certa mobilitat. Mantenir el pavelló ramader és un sobreesforç organitzatiu i a la comissió hi ha diverses persones que s’hi dediquen per tal de garantir que els animals puguin estar exposats, però garantint que ho estan de forma correcta, buscant l’equilibri entre el benestar dels animals i el fet que la gent pugui visitar la part més pintoresca i que ens remet a l’antiguitat de la pròpia fira.


És clar, el tema del benestar dels animals és important i ho està sent cada dia més...


Sí, per això vigilem que cada animal tingui la superfície que necessita, que sempre tinguin aigua neta, menjar a la seva disposició, que hi hagi prou espai entre la gent que observa i l’animal  perquè no hi hagi estrès. Hem comptat amb l’assessorament i cura dels professionals del Departament d’Agricultura que sempre ens donen un cop de mà amb aquesta instal·lació. Jo penso que es fa una visita agradable per a qui ve a veure la fira, i no deixa de ser un espai segur per als animals.


La fira de Móra la Nova manté la tradició però també s’actualitza en cada nova edició. Quines novetats presenteu en aquesta aquest cop?


L’any passat vam gaudir d’un pavelló tecnològic de la mà del Mobile World Capital de Barcelona. Aquest any hem pogut mantenir expositors tecnològics, de manera que hi hagi experiències de realitat virtual, 3D, etc., dins el pavelló comercial. Aquest pavelló, de la mà de la Cambra de Comerç de Reus, l’hem afegit al pavelló comercial. Una altra novetat és que la part d’alimentació Km. 0, amb productes elaborats manualment i productes gastronòmics de qualitat, té una part específica a la fira. Fem un Firatast al costat del Pavelló Firal, amb carpes individuals per als expositors perquè la gent pugui gaudir amb ells, pugui fer les seves compres de productes de primera qualitat i els seus tastos en directe. Per altra banda, mantenim el tast de vins novells de la collita 2024 amb una cata guiada, divendres a les 19.30, perquè és un dels actes més exitosos de la fira. També tindrem les XLV Jornades Agroramaderes de Móra la Nova amb una sèrie de ponències organitzades pel DARP i l’Ajuntament.


Quan el públic acut al recinte firal de Móra la Nova, què busca?


El públic que ve a la fira és molt divers, però sobretot molt familiar. Dins de les famílies hi ha gent que ve per la maquinària agrícola o industrial, però també per la part lúdica. Hi ha qui aprofita el dia, i a l’hora de dinar ho fa en un dels xiringuitos de la fira. Hi ha una barreja de tot. Penso que l’espai de les màquines agrícoles no s’ha de perdre, però cada cop més, tindrà una evolució cap a l’aspecte tecnològic. Per exemple, en tractors, la vessant d’autoguiatge per GPS o la direcció via satèl·lit són evolucions que ja es poden veure en aquesta fira. Les màquines han de ser-hi perquè representen, després de la ramaderia, el segon aspecte de l’exposició. I mentre hi hagi pagesos hi haurà fira. La perspectiva que ens va donar la pandèmia i la revolució digital és que potser això acabaria amb les fires com les coneixem, però hi ha un element de la fira al qual cal donar importància, que és la presencialitat. Més enllà de la tecnologia, molta gent va a la fira per la seva vessant social.


A banda de les activitats pròpies de la fira, el programa també inclou propostes culturals i lúdiques. Què en pots dir?


Sí, a banda de l’aspecte comercial, a la part de ramaderia es farà una exhibició de doma vaquera i monta espanyola amb Fusion Western, així com un concurs d’arrossegament amb cavalls. També hi haurà demostracions de com es ferra els animals o com es llaurava amb mula tal i com ho feien els besavis. Tindrem concerts amb els Figa Flawas i Xeic!, pels quals ja no queda cap entrada, i també tenim la Festa de Fires que organitza l’Ajuntament amb la col·laboració dels Kintos i Kintes de Móra la Nova.


La fira de Móra la Nova és una cita imperdible en molts aspectes...


Sí, és un cap de setmana que la gent de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat té marcat al calendari. Al final sempre rondem els 50.000 visitants i la fira sol ser un èxit. Vull agrair la col·laboració de la Cambra de Comerç de Reus pel que fa als estands del pavelló tecnològic, i l’esforç que fan els expositors que venen any rere any i que s’ajusten als canvis que es van introduint, pensats perquè la fira segueixi evolucionant i tingui una vida ben llarga.

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari