Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Josep Maria Arasa, director de Canal Terres de l’Ebre: “A les Terres de l’Ebre som capaços de realitzar produccions que diuen com som i que valen molt la pena”

Publicat el 20/09/2024 00:00

Cap a l’any 1985 va néixer a Catalunya un fenomen comunicatiu nou: les televisions locals, mitjans amb més bona voluntat que recursos, que oferien informació purament local. Molts ajuntaments van apostar per explorar els resultats d’aquests nous mitjans, i les televisions locals van créixer en nombre fins arribar als nostres dies. Canal TE és una televisió amb esperit local, però amb una ambició i ganes de créixer tan fortes, que s’ha convertit en un dels principals referents audiovisuals de les comarques ebrenques. Ara està presentant els programes la nova temporada. Parlem de les novetats de Canal TE amb el seu director, Josep M. Arasa, en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


 


El dia 16 es va donar el tret de sortida a la nova programació. Com es presenta aquesta temporada?


 


Dilluns passat va començar amb el programa “L’Ebre al Dia” com a central i nuclear, amb dues hores de durada i un nou format. Hem decidit apostar pel directe al migdia de les 13.30 a les 15.30, i en reemissió a la nit de les 20.30 a les 22.30 de dilluns a divendres. Amb continguts rics i ben treballats. Per tant, dilluns es va fer l’estrena del programa més important, i també d’un parell de programes més, que són l’aposta estratègica de la temporada, i que diversifiquen el nostre contingut habitual, entre el qual, destaca un espai amb gairebé 25 anys d’emissions ininterrompudes, “Minut 91”, a càrrec de Michel Viñas.


 


Un dels programes que més ha triomfat és “Ebrencs pel món” amb Dani Gutiérrez. Tindrem tercera temporada?


 


Sí. Dani va treballar en 30 països, 51 ciutats i 84 testimonis. Post-produir això ha sigut complicat i ens hi hem estat un any llarg. Vam emetre la primera temporada per Nadal de l’any passat; la segona entre Setmana Santa i juny, i la tercera l’estrenarem a finals de setembre. Estem molt satisfets que La Xarxa hagi inclòs aquest espai dins la seva programació, perquè això significa que qualsevol de les 50 televisions de Catalunya el pot emetre, i de fet, ja ho estan fent. És un programa de molta qualitat, i això s’ha vist en les xifres d’audiència, que ens han sorprès. En l’estrena ja es va convertir en el programa de les Terres de l’Ebre més vist que s’ha produït en tota la història. Ara estem intentant una quarta temporada amb cinc capítols nous i amb la mateixa qualitat humana i altíssima capacitat tècnica. És l’exemple clar que a les Terres de l’Ebre som capaços de realitzar produccions que diuen com som i que realment valen la pena.


 


Quines altres novetats presenteu en la nova programació?


 


A “L’Ebre al Dia” s’incorpora una periodista veterana amb molta imatge i molt prestigi, la Leonor Bertomeu, de Deltebre, una de les periodistes de més qualitat i rigor professional del territori, que acompanyarà en les properes setmanes a un altre crack, al Josep Pitarch, que ha estat la nostra imatge durant els darrers anys. S’incorporen tots dos en una programació que es concentra al voltant de “L’Ebre al Dia”. Tot això, naturalment, és un treball de equip que compta amb molts i molt bons professionals. Una de les novetats que començarà a l’octubre és “Qui cuina avui?”. Aquest espai el farà Canal TE, però és d’àmbit nacional. Estem fent la primera sèrie de 13 capítols, però en total en té 40. El programa s’enregistra a l’Aula de Cuina del Mercat de la Boqueria de Barcelona, i comptem amb productors i cuiners de prestigi. Tenim confirmats els millors cuiners del país per posar en valor el talent de la nostra gastronomia. Els cuiners sorprendran amb receptes improvisades, ja que ni el cuiner ni el productor saben què van a fer, i quan es troben junts a la Boqueria, improvisen un plat. Aquesta és la part divertida i entretinguda del programa. Creiem que serà un dels grans espais d’aquesta temporada, i es podrà veure a totes les televisions locals els dimarts a les 6 de la tarda.


 


Parlem d’altres propostes de la vostra programació. Quines destacaries?


 


Doncs “Memòria i històries de l’Ebre” és un programa de Ricard Nolla, en el qual entrevista a persones destacades de les Terres de l’Ebre que parlen de les seves vivències. És un recull d’històries amb imatges antigues de com eren les Terres de l’Ebre abans, amb noms com Artur Gaya o Montse Castellà, entre altres personalitats. Serà un programa emocionant carregat de records. Es podrà veure els dimecres a les 4 de la tarda. Un altre programa espai és “De Catalunya al món”, que tractarà d’aquelles infraestructures que s’estan desenvolupant a Catalunya i que la volen catapultar a la resta del món.


 


Tenint en compte els recursos dels que acostuma a disposar una televisió local, com és Canal TE, la vostra producció és enorme i molt ambiciosa...


 


Sí, és una de les coses que personalment m’enorgulleixen. Quan ens vam plantejar assumir el repte d’una empresa audiovisual com aquesta, l’objectiu era fer una televisió de referència, i crec que ho estem aconseguit. Teníem aquest criteri periodístic i professional de buscar productes de qualitat, perquè els periodistes creiem que el periodisme s’ha d’exercir per servir a la gent i no únicament per fer negoci. Des d’aquesta premissa, fins ara, ens n’hem sortit prou bé.


 


Els espais que presenta Canal TE tenen un fort accent ebrenc i situen aquestes comarques en el centre de la informació. Fer-ho amb tanta personalitat és molt complicat?


 


Jo sóc un periodista veterà que porto gairebé 40 anys en aquesta feina. Sóc dels que vaig viure l’època que quan les Terres de l’Ebre, apareixien als mitjans, ràdio i televisió, era per successos: assassinats, accidents, el que passava a les nuclears, i poca cosa més. Això va crear un sentiment de desafecció, marginació, desequilibri, de ser com una reserva índia, un missatge molt negatiu que va durar més de dues dècades. L’aparició de la televisió local va venir a resoldre aquesta imatge, i en els darrers 10-12 anys, ha canviat la percepció del públic. Ara, pel fet de poder exportar a Catalunya, gràcies al sistema que va crear la Xarxa, la TDI Televisions Digitals Independents, i també la difusió que afavoreixen les xarxes socials, l’evolució audiovisual del territori ha sortit molt reforçada. Ara les Terres de l’Ebre estan molt més presents a Catalunya del que ho havien estat en dècades anteriors.


 


Quin futur veus a les televisions locals?


 


Aquest és un tema que avui està a debat per la influència de les xarxes socials, perquè estem en l’etapa de les plataformes. Jo crec que les televisions locals tenim una llarga vida. Els sectors de 45-50 anys cap amunt necessiten la televisió local per informar-se i entretenir-se, i els professionals que ens dediquem a això hem de pensar en produccions que tinguin una doble vida, tant a la televisió com a les xarxes. Per això estem intentant trobar la fórmula, i tot i que no és fàcil, a la mitja o a la llarga ens en sortirem.


 


 


 


 


 


 


 


 

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari