Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Les Terres de l’Ebre seran el primer territori del món connectat amb una xarxa d’electromobilitat totalment integrada

Publicat el 13/02/2025 00:00

A les Terres de l’Ebre, estem treballant per a convertir-nos en el primer territori del món connectat amb una xarxa d’electromobilitat totalment integrada. La nostra tasca ens possiciona com a referents en la transició cap a una mobilitat neta i eficient, amb un projecte d’electromobilitat que marcarà un abans i un després per al nostre territori. Des de l’àrea d’Energia del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), liderem la iniciativa més ambiciosa a la que ens haviem enfrontat mai i que ens ha de situar a la primera línia global de sostenibilitat. No es tracta només d'impulsar l'ús de vehicles elèctrics i de la creació de noves infraestructures, sinó d'un projecte global que prepararà les nostres comarques per a poder afrontar els reptes del futur immediat.


En un moment marcat per la crisi climàtica, amb fenòmens extrems que afecten els nostres ecosistemes i comunitats, és més necessari que mai transformar els nostres models de mobilitat. El transport és responsable de gairebé un 25% de les emissions a Europa, i des de les Terres de l’Ebre estem decidits a fer-hi front amb una transició energètica basada en energies renovables i un model de mobilitat més net. El nostre projecte, que preveu una ampliació significativa de la infraestructura de recàrrega, posarà les bases d’una nova era en la qual el vehicle elèctric serà la norma i no l’excepció.


A través de la instal·lació de 57 estacions de recàrrega a tot el territori, gairebé duplicant les actuals, i amb una potència de càrrega que superarà els 50 kW, estem creant una xarxa pública que facilitarà l'ús de vehicles elèctrics en tots els municipis de les Terres de l’Ebre. Aquesta infraestructura no només contribuirà a la reducció de les emissions de CO2, sinó també a millorar la qualitat de l’aire i la salut dels nostres ciutadans. Així mateix, fomentarem la creació d’ocupació local relacionada amb la instal·lació i el manteniment de la xarxa, alhora que dinamitzarem l’economia de la nostra regió.


La gestió pública de la xarxa de recàrrega és un element fonamental per garantir que els recursos i els guanys obtinguts es reinverteixin directament en el territori, contribuint així a la seva revitalització econòmica i social. Posem totes les eines perquè el projecte tingui un impacte directe i positiu sobre el benestar del nostre territori.


Aquest projecte no només té una important vessant ambiental, sinó que també potencia el turisme sostenible. Amb una bona xarxa de carregadors, atraurem turisme de qualitat, visitants amb vehicles elèctrics i interessats a gaudir del nostre territori de manera respectuosa amb el medi ambient. A més, amb el desenvolupament d’una aplicació mòbil que permetrà gestionar de manera intel·ligent l’energia, i l’establiment de polítiques tarifàries per a l’ús de la infraestructura, contribuirem a una mobilitat més eficient i accessible per a tothom.


El projecte es finança a través dels Fons de Transició Nuclear, creats per pal·liar l’impacte social i econòmic de la producció d'energia nuclear a les zones afectades. Amb una inversió de 2,7 milions d’euros, aquest projecte ens permetrà avançar en la creació d’un model de mobilitat sostenible i assegurar una transició energètica justa per a les generacions futures.


Les Terres de l’Ebre, amb aquesta nova infraestructura de recàrrega que ha d’estar en funcionament durant el primer trimestre del 2026, es posicionen al capdavant d’un moviment global cap a la mobilitat elèctrica, un futur en què les nostres ciutats i pobles seran més nets, més accessibles i més respectuosos amb el medi ambient. Convido a tots els ajuntament i entitats municipals descentralitzades a sumar-se a aquesta gran transformació i a fer realitat aquest futur més sostenible per a tothom.

Per Víctor Grau Ferrer - Vicepresident d'Energia al COPATE a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari