El Parc Natural dels Ports és el massís més escarpat de les Terres de l’Ebre. I és aquesta orografia abrupta i indòmita la que fa que estigui ple de coves, de racons ocults, de barrancs i giragonses d’aigua, d’una bellesa exuberant totalment imperdible.
El parc té una sèrie d’itineraris traçats, però fora d’ells, i per als qui tinguin un esperit més aventurer, Elena Garcia proposa en el seu llibre “Xalant pel Port” una dotzena de rutes que condueixen als punts més recòndits i sorprenents del parc, en contacte directe amb una naturalesa aclaparadora. Elena Garcia ho explica en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.
El teu llibre es diu “Xalant pels Ports”. Què hi expliques?
“Xalant pel Port” descriu una sèrie d'itineraris pel Parc Natural dels Ports que no són els que estan establerts. En canvi, jo proposo rutes fora dels itineraris habituals. Per això són originals. Són a través de camins que s'han recuperat, i de vegades, fins i tot, trams sense camí per indrets amagats dels Ports.
Per tant, estem parlant d’anar camps a través?
Estem parlant de fer recorreguts desconeguts. Al llibre n’hi ha 12, i m’ha agradat completar cada capítol amb les vivències del dia que jo la vaig fer, el que va passar, les meves sensacions, emocions, els companys de ruta... En el fons és com un llibre d'aventures. A banda, al llibre hi ha un mapa i un QR que porta a Wikiloc, l’aplicació per a seguir rutes per tot el món. Aquest QR facilita més indicacions, fotos, detalls de zones escarpades, zones amb pendents, etc. Ho explico tot, inclosa la durada de la ruta i el nivell físic que es necessita per completar-la.
Què t'ha decidit a escriure “Xalant pel Port”?
A mi sempre m'ha agradat escriure, però fins ara no havia publicat res. El 2023, vaig començar aquest llibre d’itineraris, tot i que poc convençuda perquè n'hi ha molts. Així que vaig personalitzar-lo explicant les meves sensacions. Llavors se’n va ocórrer presentar-lo al premi Vèrtex. L’objectiu era acabar-lo a temps, i ho vaig fer. El premi no el vaig guanyar, però el llibre ja el tenia fet. Vaig pensar, i ara què? El vaig enviar a diverses editorials, però sense resposta. La solució era autopublicar. Un parell d’editorials van enviar-me pressupost i llavors vaig pensar “bé, em falten diners”.
I aquí és on comença la segona part de l’aventura...
Exactament. L’objectiu era aconseguir el finançament per publicar el llibre, cobrint les despeses d’edició i altres gestions. Ho vaig fer a través de la plataforma Verkami, on vaig preparar una pàgina explicant el projecte, de què va al llibre, proposant unes aportacions i unes recompenses d’acord amb l’import, que anava dels 20 als 45€. He rebut 91 aportacions, i dels 2500€ que necessitava, n’he aconseguit 2.855. Estic molt contenta, la veritat.
Ara està en mans de l’editorial. Com ha anat aquest procés?
La meva amiga Begoña, que és bibliotecària, em va comentar que aquí a Roquetes tenim una editorial, amb Ramon Masdeu al capdavant. Llibres d’Autor, amb el seu segell Linx Edicions, publica llibres de persones que tenim ganes d'explicar alguna cosa. Amb l’editor vam tenir una primera reunió, després que ell hagués llegit el treball, i em va dir que sí. I ara mateix, el llibre està a producció. O sigui, que avui és un gran dia...
Recomana el teu llibre als lectors i lectores del Diari Més Ebre.
Qualsevol persona que estimi la muntanya hi trobarà un gran estímul. Aquí tenim el punt més alt, el Caro, amb 1.441 metres, molt escarpat i salvatge; unes vistes espectaculars en racons que no es poden ni imaginar. Sempre ho dic, que a mi em farà falta més d'una vida per arribar a tots els raconets que tenim als Ports. Llavors, qualsevol persona que estimi la natura, xalarà tant com ho he fet jo, i es sorprendrà pels racons que anirà descobrint capítol a capítol.
No tindrem el llibre físicament fins d’aquí a uns dies, però si aquest cap de setmana vull fer alguna de les rutes que proposes, per on comencem?
Com que ha plogut molt, els Ports, ara mateix estan plens de vida. Podem començar l’activitat sortint d’Horta de Sant Joan, passant pel Ventador, que segur que després d'aquestes pluges baixa espectacular, i després pujaríem pel pas de la Maladona des d’on tindrem unes vistes espectaculars de tota la plana d'Horta, sobre les Roques de Benet, i baixarem altra vegada cap al Ventador, els Estels del Sud i sortirem per la Font de la Pineda. Una altra que podem fer, que també estarà ara espectacular, és a Arnes, a la Cova del Moro. És un racó que està amagat, al que accedirem baixant pel barranc, creuarem el riu i ens tocarà descalçar-nos, però tot forma part de l'aventura. La Cova del Moro està en un cingle i és una cova de terra reginosa on abans, els pastors tancaven els ramats quan marxaven. Aquí fora hi ha un marge de pedra, seca, una escala... A la tardor, ningú es pot perdre la fageda del Retaule.
On es podrà comprar el teu llibre?
Doncs a les llibreries, i també farem presentacions. Per Sant Jordi, al matí, de 12.15 a 13, estaré a Tortosa, a la plaça de l'Àngel. I a la tarda estaré a Roquetes, al carrer Major.
Aquest sí que és, almenys en la seva edició, un llibre col·laboratiu. Què has de dir als teus beneficiaris i participants del Verkami?
Sí, és molta la gent a la que vull agrair el seu suport. “Xalant al Port” és de molta gent. El meu agraïment és per a la família, els companys de ruta, la gent que m'ha ajudat a publicar. Vull agrair enormement a les persones que han fet les aportacions, perquè gràcies a ells i elles el llibre està a producció. Gràcies a tothom de tot cor perquè m'he sentit molt estimada, molt recolzada. I ja no és només la publicació del llibre, sinó el que m'ha fet viure, el que s’ha aconseguit, pas a pas. Per això, moltíssimes gràcies. Espero que el llibre us agradi.
En un futur proper, vindran més de llibres, més rutes, més històries, dels Ports o d’alguna altra cosa que t’entusiasmi i vulguis compartir?
M'agradaria molt, perquè sempre en ballen coses pel cap, però primer vull gaudir d’aquest i veure com va. Una cosa que m’agradaria molt és apropar els més petits als Ports, i fer-ho en forma de contes, aprofitant el personatge de la Falconeta del llibre. La Falconeta, que sóc jo, és la protagonista de “Xalant al Port”. Llavors, m'agradaria escriure una sèrie de contes, perquè els petits sàpiguen el que tenim aquí, anar-los introduint en la natura i en l'esport.
Per Roser Pros-Roca a Actualitat