Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Un refugi de pau, temps i vida, amb valor afegit

Publicat el 17/04/2025 00:00

Aquesta setmana és especial. Fins i tot, el Diari surt un dia abans de l’habitual, el dijous en comptes del divendres, perquè aquest Divendres Sant, és festiu.


És el que té la Setmana Santa, que en plena primavera ofereix uns quants dies per fer un “break” del dia a dia. Si voleu fer una escapada de quatre dies, les Terres de l’Ebre ofereixen un refugi de pau, temps i vida.


Ens movem en direcció a paisatges que paren els peus i obliguen a mirar, i que no es poden trobar en cap altre lloc del món que no sigui al redós del riu Ebre, just quan arriba al final del seu llarg viatge. Aquestes terres són un aiguabarreig de blaus i verds, però el que fa realment especials les Terres de l’Ebre és la invitació a respirar més profund i lent, de reconnectar amb un mateix i de fer-ho des d’un lloc obert a tothom, sense presses ni barreres. Perquè del que es tracta és d’on vas, però sobretot com hi vas, amb qui, i què pots veure i viure mentre hi ets. El turisme ha deixat de ser una llista de llocs per veure, per convertir-se en una cerca de calma, de sentit, de vincles. I aquí, a les Terres de l’Ebre, hi ha resposta per a totes tres.


Segurament és per això que les previsions per aquesta Setmana Santa són optimistes per al sector turístic ebrenc. Objectivament, segons dades de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT), s’espera una ocupació mitjana d’entre el 80 i el 90%, amb xifres que podrien fregar el 90% en els dies centrals de la festivitat, especialment en hotels i càmpings de costa. A més, el turisme esportiu ofereix al·licients interessants amb esdeveniments com el Mundialito o la Costa Daurada Cup, un motor molt important per aconseguir reserves.


A més, la reobertura gairebé total de la planta hotelera, que posa a disposició unes 53.000 places disponibles a tota la demarcació de Tarragona, juntament amb l’activació de l’aeroport de Reus, configuren un escenari favorable per a l’inici de la temporada alta.


Tanmateix, i enmig d’aquest context, cal posar en valor noves maneres d’entendre el turisme. El turisme de sol i platja ha donat lloc al familiar, al cultural, al que vol viure experiències i que li expliquin coses. Ara toca, també, fomentar el turisme lent, accessible i amb dimensió emocional, convertint-lo en eines estratègiques per fer front als canvis del sector, adaptant-se a les necessitats d’un visitant divers i exigent.


El turisme lent aposta per experiències qualitatives, arrelades al territori i connectades amb la identitat local. És un model que beneficia el petit comerç generant més impacte positiu a escala social i ambiental, i que s’escapa del consum massiu i de temporada. Les Terres de l’Ebre, amb el seu patrimoni natural, històric i gastronòmic, té un potencial immens per oferir aquest tipus de vivències.


I encara més. Un dels reptes més importants del sector és l’accessibilitat, perquè qualsevol persona pugui gaudir del territori, millorant l’experiència de tothom i ampliant la base de visitants, especialment en un context de creixement dels viatges intergeneracionals i del turisme sènior.


Llavors, avui fer turisme també és promoure un valor emocional. En un món accelerat, curiosament, el turisme pot ser un refugi emocional si es donen les condicions d’uns entorns cuidats, serveis atents i una acollida genuïna, que vagi més enllà de l’estacionalitat i les bones xifres d’ocupació.


Les perspectives d’aquesta Setmana Santa són bones, i amb l’esperança que la meteorologia acompanyi. Però més enllà dels percentatges que calculen les places ocupades, són les  experiències memorables, l’impacte social positiu i la capacitat de construir un model que respecti i potenciï el nostre entorn i espai de benestar, el que, a la curta, esdevindrà el motor econòmic veritable.


En l’espai de quatre comarques, les Terres de l’Ebre tenen tots els ingredients per fer-ho possible. Per tant, som-hi!

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari







Amb el suport de: