L’Ajuntament de Móra la Nova va aprovar ahir al vespre un pressupost per al 2017 de 3.239.000 euros, amb els vots a favor de l’equip de govern, format per ERC i PSC, i el vot en contra de CDC/Partit Demòcrata Català (PDC), a l’oposició. Segons va valorar l’alcalde, Francesc Xavier Moliné, “és un pressupost expansiu gràcies a les inversions previstes pels ajuts del PAM, d’uns 200.000 euros. Continua sent un pressupost social, ja que mantenim la rebaixa de l’IBI a voltant del 10%, tot i que això ens comporte recaptar 80.000 euros menys d’impostos; introduïm ajuts a la contractació per als majors de 50 anys i invertim en un nou local per al banc d’aliments. Ara bé, com encara estem sota la tutela financera de l’Estat, hem previst una partida de 80.000 euros per a rebaixar el deute municipal per sota dels 500.000 euros”.
La partida d’inversions prevista al pressupost del 2017 puja a 489.000 euros. L’actuació més important és la que es realitzarà gràcies a les subvencions del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona. Les obres consistiran en el canvi de les canonades de fibrociment i dels pals de la llum del barri del Remei, que sumen 165.000 euros. També destaquen les actuacions previstes per canalitzar i desviar al barranc les aigües pluvials del carrer 3 d’abril, a la zona del poliesportiu, per valor de 43.000 euros; així com dos actuacions relacionades amb la promoció turística i comercial de la població, com són la construcció de l’agrobotiga i el punt d’informació al Mas de la Coixa, que puja a 25.000 euros, i 25.000 euros més per a sostenir el projecte del tren turístic Lo Caspolino.
La sessió plenària d’ahir també va servir per aprovar la modificació de la Plantilla de personal, sobretot per incloure-hi les noves contractacions, entre les quals destaquen el personal previst per a la llar d’infants i per a la neteja de l’escola, ja que es vol municipalitzar aquests dos serveis. Així mateix es va aprovar el reglament d’organització intern del servei de vigilants municipals, per tal detallar les seues funcions i drets i donar-los-hi cobertura legal, i també es va aprovar la constitució i les retribucions de la Comissió de Fires, en un afany de formalitzar i legalitzar un organisme que fa anys que funciona.
No unànime a la benzinera i a la superfície comercial
Els tres darrers punts de l’ordre del dia van ser tres mocions. La primera, presentada per Convergència/PEDECAT, demanava la denegació de llicència per instal·lar una benzinera i una superfície comercial a la zona del poliesportiu. Va rebre el vot contrari de l’equip de govern, pel redactat de l’escrit. Segons va explicar l’alcalde, l’equip de govern està totalment d’acord que no s’instal·len aquests dos serveis però, “no podem denegar una llicència que no se’ns ha demanat”. Tot i això Moliné va assegurar que la benzinera no es construirà “ja ens hem reunit amb l’empresa a qui hem lliurat les signatures dels veïns en contra d’aquesta instal·lació i li hem explicat que les normes subsidiàries prohibeixen la construcció d’una benzinera en zona residencial i ja han desistit de fer-la, ara bé una altra cosa és la superfície comercial”. En aquest cas l’alcalde va explicar que “ens estem informant jurídicament per fer el que legalment és correcte, ja que aquesta empresa disposa d’un informe tècnic municipal que assegura que en aquesta zona es pot construir aquest tipus de servei. No ens volem equivocar i volem evitar anar a un contenciós i que l’ajuntament hagi de perdre els diners en judicis”. L’alcalde ja va avançar que un cop solucionat aquest tema es farà una revisió de les normes subsidiàries perquè no siguin de doble interpretació i així evitar en un futur casos semblants “però ara no podem fer aquest canvi perquè seria prevaricar”.
Les dues darreres mocions, una presentada per Convergència/PEDECAT i una altra per ERC, demanaven totes dues: suport al referèndum, al procés constituent i als ens locals i electes investigats per processos relacionats amb la sobirania. En tots dos casos es van aprovar amb el vot a favor dels grups proposants i els vots en contra del PSC que, entre altres, va argumentar el seu vot perquè “sempre s’ha de respectar la llei i les regles del joc” i “ja al Parlament el nostre partit es va oposar a un referèndum unilateral”.