Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Sis persones mortes aquest 2018 en accidents de trànsit per caiguda a canals i sèquies de les Terres de l'Ebre

Sis de la vintena víctimes mortals en accidents de trànsit a les Terres de l'Ebre durant el que portem de 2018 han perdut la vida en sinistres amb caiguda del vehicle en canals o sèquies de regadiu. Es tracta d'una xifra inusualment elevada, sense cap precedent al territori, segons reconeixen els Mossos d'Esquadra. Malgrat això, remarquen que no existeix cap causa aparent que ajudi a explicar aquesta elevada mortalitat fruit dels cinc accidents que s'han produït en molt pocs mesos, amb diverses casuístiques i en punts diferents de la xarxa viària. En aquest sentit, el cap de Trànsit dels Mossos a les Terres de l'Ebre, Sergi Saladié, recomana els usuaris de les vies de servei paral•leles, sovint estretes i sense tanca de protecció, que extremin la concentració al volant i evitin qualsevol distracció.


L'últim d'aquests accidents va tenir lloc el passat 10 d'octubre, quan un veí de Camarles de 80 anys va caure amb el seu cotxe a una sèquia de regadiu quan abandonava, amb el seu vehicle fent marxa enrere, seva finca. Va quedar atrapat a l'interior del cotxe. Un mes abans, el passat 16 de setembre, una veïna d'Amposta de 50 anys va sortir amb el seu cotxe de la carretera T-340, a Deltebre, i es va precipitar a una sèquia. El vehicle va quedar capgirat dins de la canalització, que portava aigua.

Anteriorment, la matinada del passat 14 de juliol va perdre la vida un home de 36 anys, veí de Masdenverge, quan va caure amb el cotxe que conduïa al canal de la dreta de l'Ebre, a l'altura del camí del Lloron, a Roquetes, enquestant-se contra una comporta. Tot i que una patrulla de Mossos va observar el sinistre, els agents no van poder fer res per rescatar la víctima, que va quedar atrapada dins del vehicle en un punt amb fort corrent. Deu dies abans, el cinc de juliol, una parella veïna de Sant Jaume d'Enveja, de 80 i 73 anys, van morir quan es van precipitar també al canal de la Dreta mentre circulaven per la via asfaltada paral•lela coneguda com el Lligallo de Cambra, a Amposta. 

El primer dels accidents amb víctimes mortals en canalitzacions del territori aquest 2018 va tenir lloc el passat 10 d'abril a Sant Carles de la Ràpita. En aquest cas, la víctima mortal va ser una noia de 22 anys veïna de l'Aldea, que viatjava de copilot amb un altre jove de la mateixa població. El cotxe va sortir de la carretera TV-3408 i van caure en una sèquia de matinada. El conductor va ser detingut pels Mossos i posat a disposició judicial després de donar positiu en les proves de consum d'alcohol i drogues.

"Ens sobta a tothom: el fet de tenir accidents mortals als canals no és habitual. Sí que hem conegut accidents en canals o sèquies però no amb resultats tan greus pel que fa a víctimes mortals. És un any excepcional amb cinc accidents i sis morts. No ens hi havíem trobat mai", certifica el cap de Trànsit dels Mossos a les Terres de l'Ebre, tot reconeixent que al territori existeix una important activitat agrària i moltes zones de regadiu, amb un elevat trànsit intern. 

Cinc accidents en sis mesos

De fet, els Mossos consideren que tractant-se d'una concentració d'accidents en una franja de temps reduïda, en aquest cas, només sis mesos, es fa difícil treure conclusions sobre el fenomen a partir d'un estudi que requeriria dades d'un mínim de cinc o sis anys. A més, apunta Saladié, les causes de cadascun d'aquests accidents són "variables" i, a més, estan localitzats de forma mot dispersa sobre el territori, en cap cas en zones concretes ni pròximes entre elles.

Amb tot, els responsables policials sí que recomanen als usuaris extremar l'atenció a l'hora de circular per vies que, habitualment són de servei i amb un ús agrícola important. "Demanem a la gent precaució. La majoria no tenen tanques de protecció i el risc de caure al canal augmenta si no estàs pendent de la conducció", ha aconsellat el cap de Trànsit regional dels Mossos. En aquest aspecte, recorda, s'inclouen aspecte com evitar les distraccions, l'ús del mòbil o mantenir la concentració. "Hem vist que són camins de vegades molt estrets, amb diversa circulació i en doble sentit", ha afegit.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari