La Diputació de Tarragona ha tombat aquest divendres la moció presentada per ERC en rebuig a l’abocador de residus industrials no perillosos projectat a Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre). El text només ha rebut l’aval dels set diputats republicans, del diputat de la CUP i de l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol (CiU). L’alcaldessa de Tivenys, Maria Beltran (PSC), s’ha abstingut, mentre que cinc diputats socialistes, vuit de CiU, el del PP i el de Cs, han votat en contra. El president de la Diputació, Josep Poblet, ha recordat que el Govern i el Consell Comarcal han impulsat un grup de treball jurídic que estudia si es pot aturar el projecte. Poblet ha defensat que la corporació, com a “primera aliada del municipalisme”, ha de respectar el principi de l’autonomia municipal.
A més, Josep Poblet ha qüestionat el punt de la moció d’ERC que insta l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre a no autoritzar el projecte. “La concessió de la llicència no és discrecional i, si compleix els requisits, la seva denegació podria ser contrària a dret”, ha advertit.
Durant l’exposició de la moció, el portaveu d’ERC, Pau Ricomà, ha opinat que “no és de rebut que la Ribera sigui, per segona vegada, el gran abocador de Catalunya” i ha recordat que la Diputació de Lleida va fer costat als municipis del Segrià -molt propers al futur dipòsit- que han expressat el seu rebuig al projecte.
La moció defensava que instal·lacions com aquesta “xoquen frontalment” amb l’aposta pel turisme basat en els actius històrics, patrimonials i naturals, i pel sector agroalimentari. Per tot plegat, ERC pretenia que la Diputació s’oposés al projecte i que instés el Govern, els promotors i l’Ajuntament a aturar-lo.
Per la seva banda, el diputat de la CUP, Edgar Fernández, ha explicitat el suport dels anticapitalistes a la moció i a la Plataforma Ribera Digna, que lluita contra el projecte del macro abocador de Riba-roja. Al seu torn, l'alcalde de Riba-roja, Antoni Suárez, ha presenciat la sessió i el debat des del públic.
D’altra banda, el ple ha tombat les dues mocions presentades per la CUP: una en què instava la corporació a intercedir en el conflicte de les immatriculacions de l’Església i, l’altra, per demanar que la Diputació assumeixi la gestió dels camins municipals del delta de l’Ebre.