Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés: la fase1 de desescalada, hem de tenir clar que no hi ha tanta diferència, no ens podem relaxar i continuar l'autoprotecció pel bé de tothom'

Publicat el 08/05/2020 17:09

La FatarellaTortosa

Xavier Pallarés: "Si aproven el pas a la fase1 de desescalada, hem de tenir clar que no hi ha tanta diferència, no ens podem relaxar i continuar l'autoprotecció pel bé de tothom"
El Consell de Direcció de l'Administració Territorial del Govern a les Terres de l'Ebre es prepara per l'inici de la desescalada, a l'espera de les mesures concretes de l'Estat
Els serveis sociosanitaris de les Terres de l'Ebre també recuperen paulatinament l'activitat


El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, ha presidit aquest matí una nova reunió extraordinària del Consell de Direcció de l'Administració Territorial per valorar l'evolució i situació actual de la pandèmia del coronavirus a les Terres de l'Ebre.
Xavier Pallarés ha destacat que "si finalment l'Estat aprova el pas a fase 1 de la desescalada, hem de tenir clar que no hi ha tanta diferència amb la 0, per tant, no ens podem relaxar i hem de continuar l'autoprotecció pel bé de tothom". El Govern a les Terres de l'Ebre es prepara per a l'inici de la desescalada i confia tenir com més aviat millor concretes les mesures que estableixi el govern de l'Estat, per a què les noves mesures es puguin anar implementant de forma correcta "de fet, cal recordar que si s'implanta la fase1 serà el proper dilluns, 11 de maig, no pas abans; per això, el Departament d'Interior i el cos de Mossos amplia aquests dies els controls i les tasques d'informació per a què la ciutadania conegui què es pot i què no es pot fer" - ha explicat Xavier Pallarés.


En aquest sentit, també els diversos departament del Govern aniran recuperant l'activitat progressivament, com el d'Educació que el proper dimecres obre el període de la preinscripció escolar per al curs 2020-21, en un primer moment de forma telemàtica i després presencial. Al mateix temps, el Departament de Territori i Sostenibilitat comença les obres de protecció de talussos a la carretera T-334, com també ha fet a la C-12; i juntament amb el Departament d'Agricultura posen en ple funcionament, aquest dissabte o dilluns, els busos per a temporers en línies a la Terra Alta i a la Ribera d'Ebre, tal com han sol·licitat sindicats i empresariat agrícoles.


En la mateixa línia, treballa el Departament de Salut a les Terres de l'Ebre amb la recuperació paulatina de l'activitat hospitalària, garantint circuits diferenciats entre pacients Covid i no Covid, com també l'atenció primària que ho fa en diferents fases, prioritzant la telemedicina i realitzant visites presencials programades.
La directora de Salut de les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà, ha explicat que "durant la crisi des de la Regió Sanitària, amb col·laboració i esforçs de proveïdos sanitaris i tots i cadascun dels professionals, hem estat capaços d'adaptar-nos i donar resposta coordinament, atenent les necessitat de la població, tant derivades del covid com les no covid que eren inajornables, inclosa la cirurgia oncològica". Mar Lleixà també ha destacat que "hem estat una regió que ha fet les coses diferents, per la nostra configuració territorial i assistencial, i tenim davant una oportunitzat per organitzar l'escenari de futur, consolidar noves formes d'actuar i d'atendre les persones aprofitant pràctiques que aporten valor i amb les tecnologies que ens permeten comunicar-nos diferent. Ara encetem una nova etapa d'adaptació a una nova realitat de convivència amb el coronavirus que ens exigeix fer les coses diferents, garantint la seguretat d'usuaris i professionals".
En la recuperació de l'activitat es prioritzen les intervencions, consultes i proves diagnòstiques menys demorables, tenint en compte el rol de cada hospital i que l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta és l'hospital de referència, que ha de donar resposta a les patologies i problemes de salut més greus i complexos; mentre es potencien els hospitals comarcals, agilitzant els fluxos de derivació, sobretot, als sociosanitari però, també, entre l'atenció primària i especialitzada, evitant derivacions que no aporten valor.
Cal destacar que l'atenció primària ha estat molt resolutiva i s'ha convertit en mur de contenció del sistema de salut, amb totes les bones pràctiques que s'han incorporat i que han de romandre en el sistema. Alhora que es necessita la col·laboració de la població i del món local per a què s'entengui aquest nova realitat, diferent però igual o més resolutiva. Durant aquest període també han arribat els 8 ecògrafs previstos per a la Primària del Pla de Confort, aprovat pel Departament per a la millora dels CAP.
Alhora l'atenció a les residències ha estat un altre dels aspectes en els quals l'atenció primària ha tingut un paper rellevant. De fet, el seguiment va iniciar-se de la mà del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, abans de la resolució en què el Departament de Salut assumia la Direcció General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat. Des d'aleshores, el monitoratge i l'atenció als residents o la formació als professionals per l'ús d'EPI l'ha fet l'atenció primària i ara es treballa en un pla similar al sanitari pel desconfinament gradual amb la implicació de les residència.
En general, Mar Lleixà ha destacat que "caldrà continuar extremant les mesures de protecció i de seguretat, que ens fan actuar diferent, així previ a una visita mèdica, sigui on sigui, hi haurà contacte per assegurar que la persona no té simptomatologia compatible, també s'imposaran les mesures de protecció i de distàncies socials, per tant, això obligarà a espaiar visites per evitar concentracions a les sales d'espera, per exemple; també hem de conservar els cirucit covid i no covid i això limita les estructures hospitalaries i d'atenció primària". Precisament, la col·laboració ciutadana ha d'anar encaminada a seguir utilitzant de forma responsable els recursos sanitaris, sobretot, serveis d'urgències i s'aconsella, sempre, la trucada prèvia al 061.


D'altra banda, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha comptabilitzat fins a la data un total de 2.292 ERTO a les Terres de l'Ebre que afecten a 9.335 persones, com ha destacat el delegat del Govern que ha avançat que "davant aquesta crisi socioeconòmica del coronavirus el Departament està treballant un paquet de mesures amb un potent pressupost per a la reactivació econòmica de la petita i mitjana empresa, autònoms i aturats , per tal de pal·liar al màxim les conseqüències de la pandèmia"
Finalment, Xavier Pallarés també ha explicat, a la pregunta a la implantació de projectes eòlics a les Terres de l'Ebre publicitades els darrers dies, que els tràmits administratius es mantenen interromputs des de la declaració de l'estat d'alarma per la qual cosa "no hi ha cap parc eòlic en marxa a les Terres de l'Ebre, si bé s'havien presentat diverses sol·licituds, que han estat informades als ajuntaments. Amb tot, com ve saben alcaldes i alcaldesses, tenen la potestat d'anul·lar la implantació de qualsevol instal·lació al seu municipi amb l'aprovació d'una moció del Ple Municipal, en què s'especifiqui aquesta oposició". en concret, pel que fa als projectes de l'empresa ENEL GREEN POWER al municipi de La Fatarella, l'Oficina de Medi Ambinet de les Terres de l'Ebre del Departament de Territori i Sostenibilitat l passat 30 d'abril va donar resposta a la sol·licitud d'informació de l'Ajuntament, com ha confirmat el delegat del Govern. En aquest sentit, la resposta donada al consistori fatarellenc explicitava, d'una banda, que l'empresa ENEL GREEN POWER ESPAÑA SL va presentar el mes de març, com preveu el Decret Llei 16/2019 en l'article 11 una consulta sobre la viabilitat de l'emplaçament de les instal·lacions Parc eòlic l'Ebre, Parc eòlic El Calvari, Parc eòlic Santa Madrona i Par eòlic Les Crestes al teme de La Fatarella. I, d'altra banda, se l'informava també que 'de conformitat amb la Disposició addicional tercera dle Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, s'interrop el còmput dels terminis administratius, que es reprendran en el moment que el Reial Decret perdi la seva vigència o, si escau, les seves pròrrogues, s'han iniciat les consultes internes a departaments i organisme de la Generalitat. Un cop l'estat d'alarma finalitzi aquestes consultes es faran extensives a administracions local i públic interessat'.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari