BateaEl Pinell de BraiGandesaLa FatarellaLa Pobla de MassalucaVilalba dels Arcs
El Consell Comarcal de la Terra Alta ja va aprovar el passat 12 de maig una moció en aquest sentit
La Denominació d’Origen Terra Alta insta de manera urgent als ajuntaments de la comarca, i en especial als tres municipis més afectats (Batea, Vilalba i La Pobla de Massaluca) a signar la ‘Moció en contra de la massificació eòlica a la Terra Alta i de derogació de la zona de desenvolupament prioritari (ZDP VII) Terra Alta’. L’adhesió de tots els consistoris a la moció garantiria la impossibilitat d’implantar més centrals eòliques al territori.
L’objectiu de la moció és, a més de manifestar l’oposició a la massificació eòlica perquè posa en perill el model social i econòmic de la Terra Alta, sol·licitar l’aprovació d’un Pla Territorial Sectorial de les instal·lacions eòliques a Catalunya que eviti la seva proliferació a la comarca, incloent-hi la derogació de la ZDP VII; i sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la revocació de les autoritzacions a les empreses promotores de projectes eòlics a la Terra Alta, així com la suspensió dels projectes en tramitació fins a l’aprovació de l’esmentat Pla Territorial Sectorial.
En aquest sentit, la DO Terra Alta celebra l’aprovació per part del Consell Comarcal de la Terra Alta d’una altra moció que rebutja la planificació de noves centrals eòliques a la comarca, i insta al Govern de la Generalitat a introduir criteris socials i democràtics a la legislació vigent, a més de criteris més restrictius de protecció del paisatge i del medi ambient, així com de reequilibri territorial. No oblidem que la comarca de la Terra Alta ja produeix el 25% de l’energia eòlica de tota Catalunya.
Nous projectes de centrals eòliques durant l’Estat d’Alarma
Malgrat el rebuig polític del Consell Comarcal i de molts ajuntaments, els projectes de parcs eòlics no només han continuat endavant sinó que, durant l’Estat d’Alarma, s’han presentat 5 nous projectes de centrals eòliques a la comarca que afecten els municipis de Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, Vilalba dels Arcs i La Fatarella, projectes que se sumen als dos presentats ja a principis de març al terme municipal de Pinell de Brai.
En total, 66 nous aerogeneradors propiciats pel decret que va aprovar la Generalitat de Catalunya (Decret llei 16/2019, del 26 de novembre), i que no contempla cap criteri de preservació del paisatge, de densitat en la producció d’energia, ni de reequilibri territorial.
La suma total d’aerogeneradors entre tots els projectes presentats suposaria la ubicació a la comarca de la Terra Alta de gairebé 300 molins de vent, atemptant greument contra la preservació i respecte al paisatge i el model econòmic que impera a la comarca, basat en l’agricultura i el turisme rural.
Davant aquest context, des de la Denominació d’Origen Terra Alta es vol fer una crida a la resta d’agents implicats en la lluita contra la massificació eòlica i per la salvaguarda del paisatge i del territori a què se sumin i participin de les accions de caràcter legal -i la despesa econòmica que això suposa- que des de la DO es van posar en marxa fa més d’un any. Ara és l’hora de sumar veritablement esforços per parar totes les tramitacions de parcs eòlics a la Terra Alta i consensuar un nou model que passi per una reducció i repotenciació dels parcs antics, més implicació dels territoris en la gestió de l’energia, i la compatibilització de les energies renovables amb el paisatge.
Context
La comarca de la Terra Alta, amb una extensió de 700km2 i 12.000 habitants -el 0,16% del total d’habitants de Catalunya- suporta actualment el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya. En cas de construir-se les centrals previstes, aquest percentatge passaria a ser del 45%, una xifra que és del tot desmesurada per a una comarca que treballar per un futur més sostenible.
L’objectiu del Govern de la Generalitat és aconseguir que en 2030 un 50% de la demanda elèctrica a Catalunya sigui coberta amb fons renovables, objectiu que la Denominació d’Origen Terra Alta comparteix, sempre que es tingui una mirada polièdrica i sensible cap a les necessitats i possibilitat de les terres del sud de Catalunya, al mateix temps que s’abandonen visions centralistes més pròpies d’altres temps.
El Consell Regulador es mostra plenament a favor de les energies renovables, però demana també defensar el seu paisatge, eix de construcció d’un potent projecte de desenvolupament enoturístic, entre altres motius perquè, després de més de 10 anys amb projectes eòlics en funcionament a la comarca, ha quedat demostrat que l’aportació d’aquests projectes a la Terra Alta és pràcticament nul·la, i que, a més, no s’està complint ni amb els objectius previstos per la Generalitat de Catalunya ni amb les promeses fetes pels promotors.