El director territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez, ha confirmat oficialment que s’ha detectat un brot de grip aviar a la Punta del Fangar, a Deltebre. Es va començar a sospitar de l’existència d’aquest brot després que es trobessin morts tres xatracs fa uns dies. Els agents rurals van traslladar les aus mortes a les instal·lacions del Parc Natural del Delta, on els tècnics van confirmar la possible presencia de la malaltia. Posteriorment s’han efectuat anàlisis als laboratoris de Madrid, que han reconegut els resultats, confirmant el brot.
És per aquesta raó que el Govern de la Generalitat ha posat en marxa el protocol per a la protecció d’aus de cria, granja i autoconsum. Això significa que les aus han d’aïllar-se del medi durant un mínim de 30 dies en un radi de 10 Km. a comptar a partir del punt d’origen del brot, és a dir, en l’espai que va des de Deltebre fins a l’ampolla. La idea és que les aus que tinguin probabilitat de portar el virus de la grip aviar, no puguin beure aigua potable de les fonts i d’aquesta forma, evitar transmetre la malaltia. En aquest sentit, les primeres accions es van emprendre la setmana passada a la Punta del Fangar i la zona afectada, fins i tot abans que el resultat de les analítiques realitzades confirmessin la presencia del brot. A banda, els veterinaris estan fent un seguiment acurat de les aus de corral i granja, sense que, de moment, s’hagi detectat cap altra nucli d’infecció.
Es tracta de la infecció de la grip en les aus, causada pel virus de la grip que, en el cas de les aus, pot mutar i propagar-se a altres espècies, fins i tot als humans. La forma més comú per la que el virus s’introdueix en un territori és a través de les aus salvatges migratòries, com és el cas dels xatracs que han trobat morts. Aquestes aus migren al Delta i altres zones mediterrànies a partir de la primavera i passen al Delta el període de nidificació i cria, abans de marxar cap a Àfrica
A banda de en aquesta ocasió, a Catalunya es van detectar fins a 3 focus de grip aviària en aus salvatges a principis de l’any 2022.