Fins al 31 d'agost, les confraries de pescadors de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, la Ràpita i les Cases d'Alcanar, no pescaran pop. Per afavorir la recuperació i augment de la població de l'espècie, després de quatre anys de seguiment, els científics van aconsellar fer aquesta aturada a l'estiu, al juliol i agost, a la zona del delta de l'Ebre. Segons la zona, la veda oscil·la entre els mesos de maig i octubre.
"El pop és una espècie molt important a Catalunya. No hi ha restaurant ni bar on no trobes una tapa per fer de pop, i és tan nostre com dels gallecs o els atlàntics. El que fem és defensar la producció local amb aquesta gestió", ha defensat Jordi Rodon, cap del servei de Recursos Marins de la Generalitat.
Un pla de gestió específic
La mesura de la veda biològica s'emmarca en el pla de gestió del pop roquer capturat amb cadups i nanses, específic per a les Terres de l'Ebre, que es va aprovar la setmana passada. El pla regula altres aspectes de la pesca com la limitació en nombre i dimensions dels ormeigs autoritzats, l'establiment de condicions d'accés al cens d'embarcacions, ja que caldrà una llicència especial, o la possibilitat de simultaniejar amb altres arts i ormeigs.
A més, estableix una senyalització i una norma marc sobre la qual es desplega el comitè de cogestió. El pla es va impulsar per "la gran rellevància social i econòmica" de la modalitat. 66 embarcacions hi participen, "una flota pesquera amb alta dedicació i d'un recurs amb alt potencial d'abundància". Capturen al voltant del 40% del pop desembarcat al país. Els cadups o les nanses escades – usades a la costa rocallosa del nord – són estris de baix impacte ambiental i alta selectivitat, i es calen en "un entorn idoni" per al creixement del pop, amb aigües riques en nutrients i fons de sorres fines i substrat fangós.
A Catalunya la captura del polp roquer està regulada des de 2019. "Després hem anat fent, creant dos comitès de cogestió, a la Catalunya Central i ara a les Terres de l'Ebre, on hi ha més producció de pop roquer", ha remarcat el cap de Recursos Marins. "Abans s'havien fet regulacions molt teòriques, amb vedes de molts mesos, que es v demostrar que el sector no podia complir", ha afegit. El comitè de cogestió estableix "vedes creïbles i funcional" que es poden respectar i que tenen efectivitat.
Pesca sostenible
Rodon explica que el pop roquer és "un gran supervivent", que habita i caça allà on troba aliment, que s'espavila". "Només hem d'ajudar-lo una mica a què no se sobrepesqui", que és el que busca la veda i el pla de gestió, per tenir cada any la mateixa producció de polp o incrementar-la, ja que la pesquera és molt important per a la zona de les Terres de l'Ebre.
El cap de Recursos Marins remarca que el pop català no és una espècie en perill, "de cap manera". "Ho està més la pesca" que no té relleu generacional, ha apuntat Rodon. Els preus es mantenen i les produccions van bé, però el comitè de cogestió ha de suposar un reforç per tenir una pesca sostenible i real, amb normes que es puguin complir.