Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Albert Salvadó, Delegat del Govern a les TTEE: “Volem implementar mesures permanents perquè els aiguats no tornin a fer mal”

Publicat el 15/09/2023 14:37

AlcanarAmpostaMasdenverge

Setembre es va estrenar portant a les Terres de l’Ebre, especialment a la comarca del Montsià, una DANA de dimensions estratosfèriques que van deixar prop de 300 l/m2 de pluja, caiguda en menys de 24 hores.


La conseqüència va ser una gran crescuda de rieres i barrancs tan gran que ha provocat incomptables destrosses i afectacions, especialment a la xarxa de camins rurals municipals. Tanmateix, les autoritats dels consistoris i del Govern de la Generalitat ja s’han posat en marxa per tal d’aportar solucions a llarg termini.


Albert Salvadó és el Delegat del Govern a les Terres de l’Ebre i ens explica la situació al Montsià, unes setmanes després de la DANA, en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Delegat, quines afectacions ha provocat el temporal?


Aquest episodi de pluges ha tingut una intensitat torrencial i ha tingut afectació a tota la serra del Montsià. Han crescut barrancs que fa dos anys no van baixar i que ara han anat plens. Són tots els que estan a la vora d’Amposta, Masdenverge i Santa Bàrbara. Tanmateix, pel que fa a les infraestructures, no hi ha hagut tanta afectació, per exemple, al port de les Cases, la N-340 o la C12. Tampoc ha tingut afectació la calçada de la via fèrria. Les actuacions que es van realitzar als barrancs i el reforç de les lleres fa dos anys, han donat bons resultats.


Tanmateix, els camins rurals sí que han patit molt.


Així és. Hi ha hagut molta afectació a la xarxa de camins rurals municipals del Montsià. Aquests són camins rurals municipals i per tant, estem treballant amb aquests ajuntaments per ajudar-los econòmicament a fer front a l’arranjament d’aquests camins. Des del Departament de Presidència també estem treballant perquè les solucions que s’aportin siguin estructurals i no pas com a reacció a episodis que abans eren excepcionals, però que es van repetint massa sovint. Això ens obliga a que les solucions que s’adoptin siguin més robustes. Per això estem parlant amb diversos organismes com l’ACA, per veure com es pot tractar el territori davant aquest problema que ens aporta el canvi climàtic i que afecta l’activitat normal de les persones.


 


Els camins rurals són els més delicats i al mateix temps totalment necessaris. Tenen un manteniment habitual?


La majoria de camins són municipals i el manteniment corre a càrrec dels ajuntaments. Hi ha línies d’ajudes per part de la Generalitat i de l’Estat que hi contribueixen. Quan sofreixen desperfectes derivats d’aiguats, com és el cas, també s’ajuda a la reposició de les vies rurals per deixar-les en el seu estat original. Ara tenim una sèrie de sol·licituds d’ajuda urgent per assegurar el ferm dels camins que condueixen a les explotacions agrícoles o ramaderes. A nivell de Govern, els ajuntaments ens fan arribar la documentació de com ha quedat la xarxa de camins per, a partir d’aquí, definir ajuts per arranjar-los.


L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, parlava de “col·lapse econòmic” si els ajuntaments han de fer-se càrrec dels desperfectes als camins rurals. Es pot parlar realment amb aquests termes tan greus, “col·lapse econòmic”?


Sí, efectivament. Les finances municipals dels ajuntaments no estan preparades per refer tota la xarxa de camins cada 2 anys, més encara quan alguns municipis tenen molts quilòmetres de camins. Ara estem treballant amb la Conselleria de Presidència i al costat dels ajuntaments per veure quines eines podem posar sobre la taula que facilitin aquesta tasca.


En el darrer ple municipal d’Amposta es va acordar que es demanaria una declaració del municipi com a zona catastròfica, especialment la seva zona rústica.


Sí, els ajuntaments poden demanar la declaració de zona catastròfica, ja que és una eina que facilita poder fer arribar recursos als ens públics, però també als damnificats privats que hagin patit desperfectes importants i que compleixin una sèrie de condicions que s’han de documentar.


Des de la Generalitat de seguida es va parlar d’aplicar “mesures estructurals” a les Terres de l’Ebre i especialment al Montsià. En què consistiran¿?


Encara és aviat per concretar quines seran aquestes mesures, però és evident que quan hi ha aquest nivell d’urgència no podem fer el de sempre. Els ajuts que ja teníem establerts habitualment per corregir els desperfectes són per casos esporàdics. En canvi, al Montsià estem patint uns episodis de recurrència que ens obliguen a que les mesures que apliquem siguin més robustes. Sabem que si hi torna, potser l’any que ve o d’aquí a dos anys tornarem a tenir la xarxa de camins rurals malmesa i per tant, haurem d’estudiar accions que siguin més a llarg termini i tan permanents com sigui possible. Estem analitzant punts crítics i procurarem aplicar solucions quirúrgiques perquè volem que la gent que vivim al Montsià puguem adaptar-nos a l’imminent canvi climàtic.


S’està treballant amb un calendari d’actuacions?


Els aiguats són molt recents i encara s’hi està treballant, però estic segur que en unes setmanes tindrem el calendari fet. Encara no el tenim perquè hi ha actuacions per les quals hem de disposar de més informació i coneixement, com saber quanta aigua baixa, quins son els obstacles que es troba, quines derivacions tenen els circuits d’aigua de tots els barrancs del Montsià. Estem en aquest punt i és aviat per plantejar solucions que puguin esdevenir permanents.


De cara a aquest cap de setmana tornen a anunciar-se pluges, que esperem que no siguin tan intenses. En aquest cas, Delegat, què hem de fer?


Sí, esperem que si plou, no sigui d’una forma tan contundent. En quinze dies tindrem resolt el col·lapse de les lleres de les rieres però totes les mesures que implementem demanen una mica més de temps. Per tant, demano prudència a la població. Els avisos d’alerta de Protecció Civil estan funcionant molt bé, però si aquest cap de setmana i en propers dies o setmanes plou gaire, cal que tothom tingui sentit comú, prevenció i molta cura.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari