Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Rubén Biarnés, alcalde de Móra d’Ebre: “Aquest equip de govern està molt enfocat en fer bé la seva feina”

Publicat el 16/10/2023 13:29

BenifalletGandesaTortosa

Móra d’Ebre és la capital de la Ribera d’Ebre. És una població dinàmica, estructurada de forma que viu mirant el riu Ebre, eix vertebrador que és la seva columna vertebral. Rubén Biarnés és el seu alcalde i amb ell parlem de diversos temes d’interès en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Com està anant l’inici del mandat municipal?


Doncs la veritat és que molt bé. Crec que la valoració per força ha de ser molt positiva, perquè a les eleccions, dels 13 regidors n’hem aconseguit 6. Em motiva que el 37% de la població volgués que jo fos alcalde i crec que això és molt remarcable. L’objectiu era establir un govern municipal fort i per això vam arribar a un acord amb Jordi Fornós, de la CUP. L’hem agermanat com un regidor i company més i estem fent molt bona pinya. Pel que fa als regidors i regidores, en tenim de nova incorporació i en tenim de molt més veterans que fa anys que exerceixen el seu càrrec. En tot cas, el que em fa molt feliç que aquest equip de govern estigui molt enfocat en fer bé la seva feina, sempre pensant en Móra d’Ebre.


Ara ja hem passat la barrera dels 100 dies. Quina valoració en pots fer?


El darrer any del mandat anterior vaig ser alcalde, i per tant, a l’inici d’aquest mandat hem seguit fent la tasca que ja teníem enfilada. El full de ruta d’aquests 100 dies és una part important del nostre programa electoral per la seva immediatesa, i després tenim altres qüestions i projectes a més llarg termini.


Desgranem quines són les principals propostes del programa electoral i en quin moment d’execució es troben.


Hi ha un nombre considerable de propostes, però n’hi ha 10 d’immediates, algunes de les quals ja estan fetes, altres estan en marxa, i altres que no es faran en 100 dies per raons administratives, però sí en 200 o en 250.


La primera d’aquestes propostes és la creació d’un Senat Júnior i un Senat Sènior, funcionant com a òrgans consultius perquè ens assessoressin i poder captar les inquietuds tant dels grans com dels joves. Ja hem fet una primera reunió amb les regidores corresponents i amb mi mateix i d’aquesta reunió van sortir diferents qüestions sobre les quals incidirem al llarg del mandat, especialment temes de treball, vivenda, aspectes socials. Penso que el millor és escoltar-los per actuar en la direcció correcta.


Un projecte molt necessari és ampliar els punts de recàrrega de vehicles. Ja tenim l’adjudicació del projecte i un cop salvats alguns temes burocràtics, incorporarem a la població nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics al passeig del Pont i en altres ubicacions.


Un tercer projecte és la renovació dels equips de climatització de l’Edifici de la Democràcia, que ja està funcionant. Faltava fer aquesta climatització més sostenible i eficient, especialment a la sala polivalent. Ja hi estem posats.


Seguint aquesta mateixa filosofia enfocada en la sostenibilitat, estem canviant la il·luminació del camp de futbol i també la gespa. El canvi de la il·luminació ja està en marxa, només pendents del subministrament dels llums led per part de l’empresa contractada.


I a nivell econòmic i social, quines propostes teniu a Móra d’Ebre?


La primera és potenciar encara més la col·laboració amb la Unió de Botiguers. Estem en plena renovació i ubicació d’unes pantalles de visualització del comerç al carrer, perquè pensem que ajudarà a l’atracció comercial i la dinamització.


També hem creat una agenda cultural, esportiva i associativa, que ja funciona, i hi anem incorporant les activitats de l’Ajuntament a través de l’aplicació Àgora. És molt visual i útil per a tothom.


Una altra actuació és la renovació de diversos parcs infantils, implementant zones de terra i espais d’ombra. També estem adaptant i canviant alguns sistemes d’àrea de jocs.


Pel que fa a la cultura...?


Hem creat un cicle de música i cultura pels racons de Móra d’Ebre. A finals de setembre vam acabar l’estiu al castell, amb una nit molt maca, Km 0 de gastronomia i música. En aquests racons podrem celebrar esdeveniments durant tot l’any, però sobretot a l’estiu, potenciant el cas antic i donant-li vida.


Pensant en el jovent volem fer un Casal Jove. Aquesta és una proposta sobre la qual encara hem de treballar, però que serà una realitat.


Finalment, volem obrir un espai a l’Illa de Saurí perquè els restauradors puguin oferir els seus serveis en una zona d’una gran bellesa.


A banda d’aquestes propostes programàtiques, Móra d’Ebre té altres necessitats, com el nou Cap, entre altres. Què ens en pots dir?


Efectivament, Móra d’Ebre tindrà un nou CAP. Totes les tramitacions ja estan en marxa. El Departament de Salut a les Terres de l’Ebre està esperant per presentar el projecte i iniciar-lo. Aquest nou CAP permetrà tenir un millor servei a la població, perquè fins ara disposàvem d’un consultori local funcionant matí i tarda, però no a la nit, de manera que tots els altres serveis especials ara es canalitzen a Móra la Nova. Com a capital de comarca volem tenir tots els serveis a Mora d’Ebre, igual com també volem mantenir l’helicòpter H04, adaptant-lo a les normatives de sanitat, i reclamar que tingui 24h de servei.


A nivell de turisme?


Un dels grans projectes que tenim és el Museu Julio Antonio, que ja vam iniciar l’any passat adquirint un local al casc antic. Això donarà vida a l’entorn. L’estem impulsant a través de la Diputació. De fet, no serà només un museu de l’escultor Julio Antonio, perquè d’escultors i artistes en tenim més. També volem que hi hagi una sala polivalent on poder fer exposicions de diverses disciplines i que sigui dinàmica.


A banda, el riu creua Móra d’Ebre i això ho hem de potenciar, perquè vivim de cara al riu. La façana del riu és considerable, ja que tenim les dues puntes de Móra d’Ebre que són l’Illa de Saurí i l’Aubadera i hem de potenciar-les com cal.


També pensem en el camí GR99. Tenim l’experiència de la Via Verda a la Terra Alta, i el que cal és seguir la via que ens baixa d’Ascó, arriba fins a Benifallet i per tant, podria empalmar amb la Via Verda just al costat del riu.


Els projectes necessiten suport econòmic. Com està l’Ajuntament de Móra d’Ebre en aquest aspecte?


Tenim al davant els Fons de Transició Nuclear que ens conviden a pensar en quin serà el futur de Mora d’Ebre i de la Ribera. Tenim uns diners que seran per projectes i jo crec que hem de veure què podem implementar per donar alguna cosa millor que no tinguin altres poblacions o comarques veïnes, per exemple, en infraestructures viàries i transport ferroviari. Hem d’apostar per un desdoblament de la N420 demanant a l’Estat espanyol que no sigui una carretera nacional sinó una autovia, un important eix vertebrador cap a Tarragona, tant per mercaderies com per persones.


També ens travessen dues comarcals, la C12 i la C44 que són fonamentals perquè a les empreses no els costi instal·lar-se en aquesta comarca. Per aconseguir-ho hem de donar un atractiu tenint aquestes infraestructures en condicions.


Els Fons de Transició Nuclear ens han de servir per atraure empreses, però la Generalitat i l’Estat ens han d’acompanyar i a més, també és important que a la Ribera anem tots a la una. I hi ha altres aspectes que també hem de tractat amb l’Estat.


Com quins?


Estem insistint en recuperar l’oficina de la Seguretat Social. Aquest oficina donava servei a les tres comarques i per tant, no calia que les persones ens desplacéssim a Reus o a Tortosa. Igual com la caserna de la Guàrdia Civil. N’hi ha una a Falset i una altra a Gandesa, però a Móra d’Ebre no en tenim perquè la caserna antiga no funciona. Crec que és un servei més a la població, sobretot en temes com la intervenció d’armes, Seprona, assumptes fiscals i altres. Ja estem en converses amb Delegació i la Subdelegació del Govern perquè es pugui fer una nova caserna a Móra d’Ebre. Al final es tracta de serveis a la població.


Aquest estiu heu tingut molts problemes de subministrament elèctric. Com està aquest tema?


Era un fet que ja passava, però aquest estiu els talls d’electricitat s’han agreujat. Per tant, vaig  reunir-me amb Endesa per buscar una solució. El principal problema és que la línia té més de 40 anys i ara està molt carregada, perquè Móra d’Ebre ha crescut i les vivendes cada cop tenen més necessitat d’electricitat. Aquesta sobrecàrrega ha provocat que la línia falli. Endesa ja ho tenia present, però vaig voler fer força. Al juliol i agost s’ha treballat per tal de resoldre aquesta situació. Ha sigut una mica més molest perquè als carrers hi havia rases, però era molt necessari destroncar i fer bypassos a aquestes línies i posar-les noves. Amb això es va renovant la línia i ara queden dos transformadors. S’ha fet tot el que es van comprometre abans de l’estiu, i ara, a mitjans d’octubre, començarem a fer una altra canvi al Camí de Sènies. El projecte ja està fet i consisteix en canviar una línia estructural entre les dues estacions transformadores. Amb això esperem que el problema quedi resolt.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari