Avui s’han presentat al Centre de Tractament de Residus de Mas de Barberans dues novetats en quant a progrés energètic i a maquinària valorades en 1M d’euros.
En primer lloc, s’ha començat a generar electricitat gràcies a l’aprofitament del biogàs obtingut del procés de descomposició dels residus. I, en segon lloc, amb la compra d’una nova màquina trituradora de voluminosos i fracció vegetal, que millora el pretractament de la planta de compostatge. El que s’intenta és tancar el cercle dins a la mateixa planta en temes d’energia i guanyar capacitat d’admissió de residus a la fase III de l’abocador, ja que està arribant al seu límit, ha explicat Ivan Garcia, President del COPATE.
En el procés de descomposició dels residus es genera biogàs, ric en metà (48%), per tant, aquest, té un potencial energètic molt alt que ha començat a aprofitar la planta de tractament dels lixiviats. Abans, el biogàs, es cremava amb la torxa de desgasificació, però, ara, amb la instal·lació d’una microturbina és possible convertir-lo en electricitat.
Això fa que es redueixin les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera i, la previsió apunta a què s’arribarà a cobrir el 80% de es necessitats energètiques de la planta mitjançant l’autoconsum. Aquest projecte, s’ha finançat en el marc d’una convocatòria de subvencions per al finançament d’actuacions a les reserves de la biosfera de Catalunya, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i amb suport financer de la Unió Europea a través del programa NextGeneration-EU.
Paral·lelament, el COPATE continua avançant en la millora de la gestió de residus amb l'adquisició, mitjançant concurs públic, d'una màquina trituradora avançada, la Crambo 3.400D Track, valorada en 706.640 euros. L’objectiu és prolongar la vida útil del dipòsit controlat de residus i millorar el pretractament de la planta de compostatge, a més a més, de la versatilitat i autonomia que aquesta adquisició aporta. El finançament és fruit d’una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya, que també ha contribuït a la instal·lació d'un sistema de retractilat de les bales de fracció resta, que va començar a funcionar al maig, reduint així la dispersió de volàtils.
El COPATE reafirma el seu compromís en la millora contínua de la gestió dels residus a les comarques del Montsià i Baix Ebre i fa un pas endavant en la transició energètica.