Els consums dels consorciats del CAT s'han tornat a situar en nivells lleugerament superiors als previs a la pandèmia, com ja va passar el 2022. Enguany s'han consumit 77,7 hectòmetres cúbics anuals, una xifra molt similar als 76,48 hm3 de 2022 quan ja havia incrementat un 9,04%. "Quan hi ha sequera els consorciats tenen dificultats de recórrer als seus recursos propis, perquè bàsicament deixen d'existir i es produeix aquesta pauta de comportament", ha recordat el president del Consorci, Joan Alginet. Els pics de consum es van produir a l'estiu, els mesos de juliol i agost (amb 8 i 8,4 hm3, respectivament), pel pes i l'estacionalitat de sector turístic. La mitjana de consum d'aigua del CAT es manté en els 2,4 metres cúbics per segon - dels 4 m3/s que té concessionada -.
Tot i que el 36% del consum s'ha destinat a la indústria, l'any passat es va reduir lleugerament, de 28,63 hm3 el 2022 a 27,97 hm3 el 2023. L'aigua reutilitzada, com recorda Alginet, ja representa un 7% del volum global del Consorci i un 18% només en el sector de la indústria. "S'ha de fer valer perquè la indústria del Camp de Tarragona pot ser una gran aliada del riu Ebre i del volum que capta el CAT. Precisament perquè està immersa en un procés d'ampliar la reutilització en els seus cicles, ja suposa una previsió menor de consum de l'aigua del riu", ha remarcat.
Joan Alginet ha defensat que l'organisme que presideix "no s'ha posat de perfil" i entoma "de cara" els reptes de l'actual sequera, amb "projectes proactius i solucions". D'una banda, ha recordat, el CAT manté activat el seu pla de sequera, en nivell de normalitat, tot i que els indicatius de Mequinensa permetrien desactivar-lo. Ho fan "per traslladar" el mateix missatge de responsabilitat i bons usos de l'aigua que la resta del país.
El president del Consorci també insisteix que cal millorar "l'eficiència de la xarxa en baix" per evitar que es perdi el 50% de l'aigua distribuïda als municipis i ha recordat que el CAT acaba de rebre una certificació del 99,3%, "difícilment millorable tècnicament", de la seva infraestructura.
Davant l'activació imminent de la fase d'emergència a les conques internes catalanes, el Consorci d'Aigües de Tarragona reconeix que s'ha treballat amb l'ACA i el port de Tarragona per portar, si cal, aigua amb vaixells a Barcelona. Si arriba aquesta situació "d'excepcionalitat", l'adaptació de la connexió del CAT amb la xarxa d'EMATSA (empresa municipal d'aigües de la ciutat de Tarragona) està preparada per dur-se a terme. La pagaria l'administració catalana.
Alginet ha recordat que caldria una modificació normativa, a través d'un reial decret o una ordre del Consell de Ministres, i ha avisat que "no hi haurà cap moviment sense la seguretat jurídica o els canvis normatius" pertinents per poder portar aigua de l'Ebre fora de l'àmbit urbà i industrial del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que determina la llei. "Si s'envia aigua de l'Ebre a Barcelona, s'ha de dir que és aigua de l'Ebre, ser transparents i garantir la traçabilitat perquè aquesta mesura excepcional i conjuntural es faci amb totes les garanties", ha exigit.
El Consorci d'Aigües de Tarragona celebra poder certificar que l'aigua que subministra i capta "està lliure de microplàstics". Després d'uns primers estudis fa tres anys, de metodologia incerta, s'ha pogut certificar amb unes altres proves en aigües de consum de l'estat espanyol, impulsades per l'Associació Espanyola d'Abastiments d'Aigua i Sanejament (AEAS). "És una seguretat per a la qualitat de l'aigua que distribuïm. Vol dir que la planta disposa dels mètodes i barreres suficients - com filtres de carbó o els ultraviolats – per assegurar que és aigua potable sempre", ha remarcat Josep Xavier Pujol, director gerent del CAT.
També es treballa per aprofitar l'únic subproducte que genera la planta del CAT. És el fang que queda del procés de potabilització, unes 1.500 tones anuals que fins ara tenien altres usos fora de la l'ETAP. Tot i que es va plantejar retornar aquest fang a la desembocadura del riu pels canals de reg, el CAT, a través de la Universitat de Màlaga i una patent registrada en àmbit europeu, està a punt de fer viable un producte comercial. Es tracta de pèl·lets d'absorció per fer columnes d'absorció d'olors en depuradors d'aigües residuals.
L'any passat el CAT va invertir 14 milions d'euros amb les instal·lacions de desinfecció per llum ultraviolada a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable de l'Ampolla, la variant del tram crític de la canonada de l'Ametlla de Mar, o la fibra òptica que permet saber l'estat de tota la infraestructura i evitar nous col·lapses.
Enguany instal·larà més de 8.500 plaques solars a les plantes de l'Ampolla i Constantí per generar un 40% de l'energia d'aquestes dues instal·lacions, el 10% del consum total del CAT. També es construiran dos dipòsits reguladors de Vila-seca i Cunit, de 25.000 m3 cadascun, amb una inversió global de 15 milions d’euros, cofinançats al 50% amb l'ACA. Es preveu una quarantena d'actuacions més amb 14,1 milions d'euros d'inversió, entre elles una altra variant a la canonada a l'Ametlla, en un altre tram crític.