L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) ha estat el punt de trobada per a professionals de la Medicina interessants a iniciar el seu camí com a residents a l’ICS Terres de l’Ebre. Més d’una vintena de persones han participat aquest dilluns en la jornada, que es va celebrar de forma presencial i en línia simultàniament. Després d’una introducció inicial sobre les Unitats Docents, les persones interessades han pogut conversar amb les responsables i resoldre els dubtes sobre els estudis MIR a les Unitats Docents Tortosa-Terres de l’Ebre, plantejats tant a la sala com per missatgeria instantània.
Durant l’acte s’han abordat temes clau relacionats amb les especialitats i el compromís de l’ICS Terres de l’Ebre amb l’excel·lència en la formació mèdica. “Entre els punts forts de cursar el MIR a l’ICS Terres de l’Ebre, destaquen les sortides laborals per als professionals que finalitzen la seua residència, així com la possibilitat de conèixer diferents serveis mèdics en l’àmbit rural i urbà de l’assistència sanitària i de treballar directament amb pacients”, explica Maria Ferré, gerent de l’ICS Terres de l’Ebre.
Les especialitats disponibles a les Terres de l’Ebre inclouen pediatria, anàlisis clíniques, anestesiologia i reanimació, cirurgia ortopèdica i traumatologia, medicina intensiva, medicina interna, radiodiagnòstic i infermeria obstetrícia-ginecològica, medicina familiar i comunitària (MFiC), geriatria i infermeria geriàtrica. Aquestes especialitats es desenvolupen en cinc centres docents acreditats: dos a la ciutat de Tortosa, un a Roquetes, un a Deltebre i un altre a Amposta.
Neus Rodríguez, directora mèdica de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta en funcions i cap d’Estudis de l’HTVC durant els últims que, subratlla el compromís de l’Hospital amb la formació de residents durant dècades: “L’HTVC és el centre hospitalari de referència a les Terres de l’Ebre i està acreditat per a la formació de residents des de l’any 1979. Progressivament, s’han anat acreditant fins a nou especialitats per a oferir una formació de qualitat a casa nostra”.
Beatriz Satué, cap de la Unitat Docent de Medicina Familiar Tortosa Terres de l’Ebre, ressalta: “A l’ICS Terres de l’Ebre apliquem la formació pròpia de cada especialitat, però l’adaptem de forma individual, sempre que siga possible, per tal d’assegurar un itinerari personalitzat i de qualitat per als nostres residents”.
En l’actualitat hi ha 79 MIR a l’ICS Terres de l’Ebre que provenen, principalment, de l’Estat espanyol. Inés Romeu, R4 al CAP Deltebre, destaca que en l’actualitat “ens estan formant en molta ecografia, a més, tinc molta autonomia a l’hora de veure pacients, comptant amb el suport de la tutora que està al costat de la meua consulta”.
Per la seua banda, Elena Martínez, R3 de Pediatria a l’HTVC, detalla: “En l’atenció d’Urgències nosaltres som la primera línia d’assistència a tots els pacients pediàtrics de l’àrea de salut de les Terres de l’Ebre i la veritat que això ens dona moltíssim maneig i soltesa en pacient crític i pacient greu”.
Pablo Ferrando, R2 d’Anestesiologia a l’HTVC, posa en valor que “a R3 rotem a hospitals de tercer nivell i, quan tornem, a quart, estem a quiròfan de forma independent amb soltesa i autonomia, sempre amb supervisió”.
José Manuel Tomás, R1 de Medicina Intensiva a l’HTVC afegeix: “Tenim una Unitat de marcapassos, em sembla molt interessant perquè està desapareixent a les altres UCI de l’Estat espanyol i aquí som els intensivistes els que posem el marcapassos.” I fa una recomanació per a les persones que s’estan plantejant venir a les Terres de l’Ebre: “penseu que és una institució molt familiar, on totes les unitats on roteu us acolliran amb els braços oberts i, a més, tindreu la possibilitat de veure moltes patologies”.