Després que les últimes campanyes forestals a les Terres de l'Ebre es visquessin amb unes condicions més favorables en comparació a la resta del país, enguany la calor extrema i la sequera continuada han provocat que la situació es reverteixi. Així, els diferents cossos d'intervenció coincideixen en posar l'accent en les circumstàncies meteorològiques i l'estat de la vegetació que acompanyen aquesta campanya a les comarques ebrenques, la qual consideren que té un risc més elevat respecte anys anteriors.
A diferència de la meitat nord del país, on les pluges de primavera han frenat l'impacte de la sequera estructural, al sud la situació continua sent molt preocupant. Segons dades dels Bombers, a tot Catalunya s'han registrat 1.835 incendis, que equival a un 33,9% menys que el mateix període de l'any passat. Tot i això, el descens ha estat menor tant al Camp de Tarragona (24% menys) com a les Terres de l'Ebre (24,9% menys), a causa d'episodis de pluja menys freqüents ni generosos.
La Ribera d'Ebre, la comarca ebrenca amb més risc d'incendis el 2023
En el balanç de l'any 2023, la comarca ebrenca on es va registrar més risc d'incendis va ser la Ribera d'Ebre, especialment durant el mes d'agost. Enguany, els Bombers apunten que el risc s'anirà desplaçant cap al sud, si bé l'atenció també es tornarà a concentrar a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Fins al moment, entre el període d'hivern-primavera, ja s'han registrat tres episodis de risc, mentre que l'any passat en van ser catorze. Pel que fa a incendis, fins al 28 de maig s'han produït 33 incendis a les Terres de l'Ebre, amb un resultat de 107,37 hectàrees cremades. Es tracta d'una xifra més elevada que en tot l'any passat. D'aquests episodis en destaca l'incendi de Tortosa, que va cremar una superfície pròxima a les 90 hectàrees, la majoria de les quals forestals.
En els últims mesos, els Bombers han detectat que una sèrie de condicionants que han canviat, com és el cas de l'avançament d'incendis provocats per llamps a partir del mes de març, quan habitualment es registraven a partir de finals de juliol. Una circumstància que posa en evidència el nivell de sequera estructural del sòl, que permet que els llamps sobrevisquin durant dies. També la capacitat dels focs per llençar focus secundaris a centenars de metres, tal com ha passat en casos a Batea o la Pobla de Massaluca, entre altres. Alhora, també s'ha vist com el foc ja té capacitat de cremar ben entrada la nit, un avançament de gairebé dos mesos a la possibilitat de tenir incendis continus tant de dia com de nit.
Amb aquest escenari, el terç sud del país va iniciar la campanya als voltants de l'última setmana d'abril, amb la previsió que s'intensifiqui aquest mes de juny. Es preveu que la resta de Catalunya s'hi afegeixi a partir de Sant Joan. Pel que fa a personal, s'ha reforçat el conjunt de plantilles amb 471 persones. D'aquestes, 47 es destinaran a la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre en diferents àrees operatives de servei, com ara ajudants d'ofici forestal.
En canvi, el reforç de bombers professionals per als set parcs ebrencs només serà de cinc funcionaris. Un augment respecte la campanya anterior que el cap de la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre, Ricard Expósito, ha titllat de "gens significatiu". En aquesta línia, s'ha mostrat confiat que en un futur es reverteixi aquesta situació per tenir una major capacitat de resposta. Malgrat tot, Expósito també ha remarcat que en casos d'emergències, el cos de Bombers treballa en xarxa.