Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Salut proposarà a 4.000 usuaris del Baix Ebre i el Montsià formar part d'un estudi de medicina preventiva estatal

El projecte de recerca durarà vint anys i permetrà accedir a proves pioneres per predir i caracteritzar malalties.




El Delta de l'Ebre formarà part del macroprojecte estatal Cohort IMPaCT, un "ambiciós i exhaustiu" estudi sobre medicina preventiva que vol incloure 4.000 ciutadans ebrencs. L'àrea escollida és la dels pobles de Deltebre, l'Ametlla de Mar, l'Aldea – on se centralitzaran les proves- , l'Ampolla, Camarles i els Lligallos, el Perelló (Baix Ebre) i Sant Jaume d'Enveja i els Muntells (Montsià). De moment, ja hi ha 130 usuaris que s'han apuntat i que es trien aleatòriament. La proposta arriba amb una trucada. Els investigadors es donen cinc anys per implicar un 10% de la població d'aquests municipis. Durant vint anys se'ls faran diagnòstics i proves, en molts casos pioneres, per predir malalties i caracteritzar les prevalents a la zona.



L'estudi Cohort IMPaCT està impulsat per l'Institut de Salut Carlos III del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER). Aquest macroprojecte preveu fer un seguiment durant vint anys de la salut i l'estil de vida de 200.000 persones de tot l'estat espanyol, de les quals 4.000 seran habitants del delta de l'Ebre. Josep Basora, director de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol), ha destacat "la important aposta econòmica" que suposa el projecte i que finança el govern espanyol, de moment amb adjudicacions de 5 milions d'euros, 600.000 euros per a la part catalana.


A Catalunya tindrà sis àrees amb l'objectiu d'implicar una població de 24.000 persones. Les Terres de l'Ebre són la segona zona de Catalunya on es durà a terme l'estudi, després de l'àrea del Baix Francolí, al Camp de Tarragona. Pròximament, IMPaCT es desplegarà al Vallès Oriental (Sant Fost de Campsentelles), el Bages (Manresa), el Segrià (Lleida) i el Barcelonès (l’Hospitalet de Llobregat).


L'estudi inclou persones que tinguin entre 16 i 79 anys, però no s'hi poden presentar voluntàriament. De manera aleatòria, s'escull els possibles participants i es demana als seus centres de salut i consultoris que els ho proposin. D'aquesta manera, es rep la proposta de forma més pròxima i amb un professional sanitari de confiança com a nexe.


Campanya de difusió


L' IDIAPJGol i Salut té en marxa ara la campanya per donar a conèixer IMPaCT, amb el lema 'Si et truquen, vine!'. Es fan xerrades als municipis afectats, als centres escolars i s'ha demanat la col·laboració de referents ebrencs a les xarxes socials per fer-ne divulgació. D'aquesta manera, es busca que als usuaris que rebin la trucada, no els agafi per sorpresa la proposta i vagin al seu centre d'atenció primària per sumar-se a la recerca.


A més de l'avantatge de tenir un seguiment i un estudi mèdic personal únic i avançat, també contribuirà al "benefici col·lecti" aportant el seu cas a la recerca. De fet, com ha remarcat el doctor Basora de l'IDIAPJGol, centre coordinadors del projecte a Catalunya, els participants a la Cohort IMPaCT tindran a accés a proves noves i pioneres abans que ningú a Espanya.


La idiosincràtica del Delta


A les Terres de l'Ebre, i en concret als set municipis escollits del Baix Ebre i el Montsià, ja s'han adherit 130 persones al programa. L'objectiu és arribar en cinc anys als 4.000 pacients en seguiment en aquesta zona del delta de l'Ebre, que representarien sobre el 10% de la població d'aquests pobles (que sumen 37.201 habitants). Aquest projecte d'àmbit estatal vol "comprendre millor l'origen de les principals malalties", ajudar a "prevenir-les" i desenvolupar "tècniques de medicina personalitzada i de precisió" tenint en compte la idiosincràsia de la zona escollida.


Els estudis a què se sotmetran els voluntaris del macroprojecte seran "exhaustius", des d'amplis qüestionaris sobre salut a exploracions físiques, proves diagnòstiques i anàlisi de biomarcadors, una recollida de mostres biològiques que s'aniran repetint periòdicament (cada cinc anys) per veure l'evolució del pacient. A les Terres de l'Ebre, l'utillatge i les proves es concentraran al CAP de l'Aldea. Els resultats es compartiran en una plataforma pública per a la comunitat científica perquè puguin desenvolupar altres projectes científics d'interès per a la societat.


La recerca mèdica més ambiciosa


La directora de l'atenció primària a la regió sanitària Terres de l'Ebre, la doctora Jorgina Lucas, ha destacat que "aquest és un dels estudis més ambiciosos que s'han fet mai" en aquest sector, que implicarà tres àrees bàsiques ebrenques, i que permetrà "millorar de manera espectacular" la prevenció de les malalties i la proposta de salut personalitzada, basada en la medicina preventiva. La recerca identificarà el paper dels "hàbits, la susceptibilitat genètica i les característiques específiques de la població" en l'origen dels principals problemes de salut i en la predicció de malalties, com ha afegit Marina Esquerrà, investigadora de l'IDIAPJGol i coordinadora de l'estudi a Catalunya.


Macroestudis poblacionals com el Cohort IMPaCT s'han fet a Regne Unit, França, Alemanya, Suècia o els Estats Units i aquestes cohorts recullen mostres biològiques, informació epidemiològica, que inclou factors socials i econòmics, i constitueixen una "eina bàsica per avançar en la prevenció personalitzada". Es preveu que IMPaCT permeti a l'estat espanyol "fer un salt qualitatiu en la investigació sobre medicina de precisió".





Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari