Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

L'Ajuntament de Tortosa obre el cicle 'Memòries tortosines' amb un homenatge a Sebastià Campos Terré

Publicat el 03/07/2024 09:25

Tortosa

Coincidint amb el 85è aniversari del seu afusellament dijous 4 de juliol es farà un acte de memòria democràtica a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa.


L'Ajuntament de Tortosa començarà aquesta setmana el cicle 'Memòries tortosines' , un cicle en què es reivindicarà personalitats destacades durant la Guerra Civil i el franquisme i que cada any es centrarà en una persona. I, en aquest sentit, el primer homenatjat serà Sebastià Campos Terré director del diari republicà El Pueblo i afusellat al Camp de la Bota de Barcelona el 5 de juliol de 1939 després d’un Consell de Guerra sumaríssim. Un acte que tindrà lloc dijous que ve, 4 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa.


"Aquesta setmana es compliran 85 anys de l’afusellament de Campos Terré, és de justícia reconèixer una figura que ha estat silenciada, però que els darrers mesos a través d’un treball de recerca que ha dut a terme el periodista Gustau Moreno, hem descobert", ha explicat l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, que avui juntament amb la regidora de Memòria Democràtica, Mar Lleixà, ha explicat els actes de memòria que es duran a terme fins a final d'any.


L'acte d'homenatge s'iniciarà amb la intervenció de familiars de Sebastià Campos, la seua neta Irene Segarra i els besnets, Oriol Segarra i Enric Segarra, i inclourà la conferència del periodista Gustau Moreno ‘Sebastià Campos Terré, la memòria retrobada’, que ha fet un treball de recerca sobre la figura del qui va ser director del diari republicà El Pueblo. "A més de recordar, reivindicar i homenatjar la figura de Campos Terré, també recordarem la seua filla Victòria Campos, una dona d’esquerres, compromesa amb la justícia social a la ciutat i feminista", ha dit la regidora de Memòria Democràtica.


Durant l’acte d’homenatge, l'Ajuntament lliurarà un peça de ceràmica als familiars de Campos Terré, una peça creada expressament per al cicle Memòries tortosines per l’artista Sara Ismael. També hi haurà una interpretació musical a càrrec d’Arturo Gaya, Sergi Trenzano i Accent Ensemble.


D'altra banda, el pròxim 24 de juliol tindrà lloc en el marc del festival Proto-fest un espectacle multidisciplinari, dirigit per Mireia Andreu, a la plaça dels Dolors per tal de commemorar l’inici de la batalla de l’Ebre; mentre que el 25 de juliol s'organitzarà una taula de pensament, coincidint amb el 86è aniversari de l’inici de la batalla de l’Ebre, moderada per l’antropòloga i cofundadora de l’empresa Terra Enllà, Maite Hernàndez, que tindrà lloc al Casal Tortosí.


La programació de memòria democràtica seguirà al setembre amb la Mostra Front, Tortosa serà una de les seus de la Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau. També al setembre s'organitzarà una visita guiada a espais de memòria i es senyalitzaran les cases natals de Primitiu Sabaté i Jacint Arbona, afusellats el 8 d’agost de 1939, víctimes de la repressió franquista. Una senyalització que s’afegirà a la que ja va instal·lar l'Ajuntament a les cases on van viure, d'una banda, Josep Rodríguez Martínez, alcalde de Tortosa entre l'octubre de 1936 i el gener de 1939 i Joaquín Cid Subirats. Tots quatre van ser afusellats el mateix dia.


El 26 d'octubre tindrà lloc l’espectacle ‘36+1’ de la Companyia Inútils Mots, una proposta entre recital poètic i obra de teatre i ja al novembre, per commemorar la fi de la batalla de l’Ebre s'ha programat una xerrada sobre ‘El cost humà de la Guerra Civil a Tortosa’, a càrrec del periodista i cofundador de l’empresa Terra Enllà, Andreu Caralt, i un espectacle de carrer ‘Al safareig’, de la companyia Teatralitzat, que és un homenatge a les iaies. "L’adhesió a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica ens ha permès accedir a subvencions per organitzar activitats i senyalització de memòria democràtica", ha assenyalat Lleixà.


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari