Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Amposta destina 120 euros anuals per habitant en Educació, per sobre de la mitjana estatal

Publicat el 04/07/2024 09:17

Amposta

Les principals polítiques educatives de la capital del Montsià es centren en la inclusió i atenció a la diversitat i la diversificació de l’oferta formativa.


L’Ajuntament d’Amposta destina prop de 120 euros anuals per habitant en Educació, uns 30 euros per sobre de la mitjana de la demarcació i el doble respecte la de l’Estat. Així ho destacava l’alcalde durant el balanç del curs 2023-24, aquest dimarts, 2 de juliol. "Hem fet un creixement de més del 50% de pressupost des del 2015 i de més de 30% d’inversió, perquè posar recursos en educació és invertir en el futur i sempre hem apostat per les polítiques de llarga mirada". Tomàs destacava que amb l’objectiu de continuar millorant les instal•lacions i dotar de més recursos els centres, s’ha invertit en els diferents edificis de titularitat municipal com els de primària i ESARDI, així com en els ajuts a estudiants i a les AFA. En aquest sentit, la regidora d’Educació, Núria Marco, destacava que aquest curs s’han invertit més de 155.000 euros entre les diferents subvencions a les AFA, els ajuts per a l’alumnat de cicle superior o estudis universitaris, el Premi de Recerca a Batxillerat o el cofinançament del transport escolar no obligatori per a l’alumnat del Poble Nou.


Entre els projectes principals que comencen a agafar forma hi ha la redacció del projecte de la nova Escola d’Art a l’antic Col•legi de les Monges, en què s’ha invertit mig milió d’euros, o la remodelació dels lavabos exteriors del Miquel Granell, que tenen més de 35 anys. Una altra de les iniciatives esperades és el gimnàs del Soriano-Montagut, amb el projecte aprovat i els fons necessaris al pressupost municipal per tirar-lo endavant. Sobre aquest últim, l’alcalde explicava que "des del consistori tenim el projecte i els recursos, esperem poder licitar les obres un cop la Generalitat tingui govern i signi el conveni". Una altra de les apostes és la nova llar d’infants, la tercera pública que tindrà la ciutat, i que oferirà 60 noves places, amb una inversió de 600.000 euros. "Serem l’única ciutat de la demarcació amb tres llars d’infants públiques", deia Tomàs, recordant que "tenim el projecte en revisió per part del Departament i estem pendents de la notificació de la subvenció". Finalment, també s’està treballant amb la URV per incorporar a la ciutat els estudis de Psicologia, que complementaria l’oferta actual de Ciències de l’activitat física i l’esport que ofereix EUSES a la ciutat.


Igual de rellevants són les actuacions de manteniment dels centres, així com les ajudes a AFA. En aquest sentit, s’ha refermat l’aposta per les vetlladores per a l’espai del menjador, un model de suport que malgrat no ser de competència municipal, s’ha assumit des de l’Ajuntament com a necessitat històrica de les famílies. Una de les línies principals de l’àrea d’Educació, tal com deia la regidora, és el treball col·laboratiu que es duu a terme amb la Taula Socioeducativa i el Pla Educatiu d’Entorn, que aquest curs ha comptat amb un pressupost de vora 57.000 euros, amb part d’aportació de la Generalitat, destinats a l’estudi assistit, la implementació del Passaport Edunauta i l’accés al lleure d’estiu, amb la novetat enguany de proporcionar vetlladores també als xiquets i xiquetes que assisteixen a les estades d’estiu, una de les novetats del model d’enguany que afavorirà la inclusió d’una dotzena d’alumnes.


Altres accions transversals que fan que Amposta sigui una ciutat educadora són l’existència d’espais com el FabLab de les Terres de l’Ebre, on es duu a terme el cicle formatiu de grau superior de Disseny 3D i Entorns Interactius i Videojocs, i per on també passa l’alumnat de Primària a realitzar hores curriculars, a més d’estudiants que estan treballant en els seus projectes de recerca per fer-ne prototips. Paral·lelament, s’ha posat en valor l’aposta per treballar amb el sector econòmic amb l’FPO Dual i l’Institut Montsià, aportant la formació necessària a les empreses per inserir-se al món laboral, i en xarxa amb tots els centres en projectes com el "Bon dia, compartim" amb l’Institut Montsià i el Casal Cívic Ruiz Salgado o el projecte Magnet de renovació pedagògica amb el Soriano-Montagut i el Centre de Tecnificació Esportiva.


Suport a les famílies


La capital del Montsià disposa de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), on s’acompanya a les famílies en el procediment d’admissió i es proporciona informació sobre l’oferta educativa dels centres educatius ubicats a Amposta, entre altres. Durant aquest curs, l’OME ha atès 130 assignacions de matrícula viva entre infantil, Primària i ESO. A més, el servei permet continuar lluitant per tenir una baixa segregació escolar, amb el treball conjunt amb l’EAP, Serveis Socials i Inspecció, per fer una distribució equilibrada. Així s’ha revertit la tendència en augment de la segregació que hi havia des del 2014, aconseguint disminuir els índex de primària i ESO, passant de la franja alta a la baixa.


Formació per a totes les edats


Amposta compta amb una oferta formativa amb més de 20 centres educatius per a totes les etapes, des de les llars d’infants fins a estudis universitaris i formació d’adults. Durant aquest curs hi ha hagut més de 3.000 alumnes matriculats als centres d’Educació Infantil, Primària i ESO, mentre que a les dos llars d’infants públiques, amb gairebé el 100% d’ocupació, hi ha assistit prop de 200 infants. La Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), també de gestió municipal, ha comptat amb 16 joves escolaritzats i ESARDI, amb un cicle de grau mitjà i tres de superiors, ha tingut una matrícula d’uns 110 alumnes aquest curs. Finalment, quant a la formació per a majors de 55 anys, per les aules de la UNED Sènior i l’Aula d’Extensió Universitària han passat un centenar d’alumnes.


 

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari