Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

En marxa el nou espai de patologia forense de l'Ebre a les instal·lacions de l'Hospital de Jesús que ha cedit Tortosa

Publicat el 04/07/2024 11:22

AmpostaFreginalsGandesaTortosa

L'equipament de medicina legal és ara un dels més moderns del país i s'hi fan unes 130 autòpsies anuals.




El nou servei de patologia forense de les Terres de l'Ebre ja està en funcionament des de final de maig. L'Ajuntament de Tortosa ha cedit l'espai i ha pagat les obres (342.490 euros) per adequar i modernitzar l'equipament, que va córrer el risc de ser traslladat a Tarragona. Està situat a les instal·lacions de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús i ha permès doblar els metres quadrats del servei. Disposa d'una cabina de gasos per manipular formol, la sala d'autòpsies amb dues lliteres forenses i nou càmeres de refrigeració - tres de les quals de congelació -. Enguany a les Terres de l'Ebre, l'Institut de Medicina Legal i Forense ha fet 67 autòpsies, la meitat per mort natural. De mitjana, al territori se'n fan unes 130 cada any.



El servei de patologia de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) a les Terres de l'Ebre està en funcionament des del passat 27 de maig i estrena unes noves instal·lacions de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús. L'equip de professionals el formen sis metges i metgesses forenses, dues tècniques d'autòpsies, una psicòloga i una tramitadora processal, que mantenen els despatxos als jutjats.


Les noves dependències tenen 180 metres quadrats, el doble que l'anterior espai i s'han dotat "d'equipaments avançats i adequats als estàndards més exigents de la normativa de riscos biològics, químics i ambientals". Les instal·lacions són "biosegures", amb un sistema de pressió negativa que impedeix que els microorganismes de l'interior de la sala surtin a l'exterior. També la cabina de manipulació de formol evitar riscos químics als professionals que fan estudis de les mostres de teixits corporals. A més a més, hi ha circuits diferenciats per a l'entrada de cadàvers i l'entrada de persones dins de l'espai.


Totes aquestes "millores qualitatives" del servei a l'Ebre el situen com un dels equipaments més avançats de l'Institut de Medicina Legal a Catalunya. Com ha recordat la secretària per a l'Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, l'accident del bus de Freginals, el 2016, on van morir 13 noies estudiants d'Erasmus, va posar de relleu que el servei de patologia forense ebrenc era molt deficitari i tenia moltes mancances.


El Departament va arribar a plantejar traslladar-lo i unificar-lo amb el del Camp de Tarragona, però l'Ajuntament de Tortosa s'hi va oposar i va oferir espai i finançament per retenir el servei a les Terres de l'Ebre, perquè el nou espai situat al centre sociosanitari municipal de Jesús, també dona cobertura als partits judicials de Gandesa i Amposta.
 


En aquest sentit, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Adam Tomàs, ha remarcat que la col·laboració entre les dues administracions, Ajuntament i Govern, ha resultat ser un èxit per garantir un dels serveis que "reforcen la identitat del territori" i ho fa "amb instal·lacions modernes, segures i que no tenen res que envejar a altres vegueries i llocs dels país".


Un punt d'inflexió de la medicina forense


El director de l'IMLCFC, Eneko Barberia, ha ressaltat que amb les noves instal·lacions de les Terres de l'Ebre, l'organisme fa "un salt qualitatiu" i una aposta per equipaments forenses "més moderns, més dignes per als professionals i més respectuosos amb les famílies". Barberia ha avançat que Girona tindrà aviat unes instal·lacions similars a les de l'Ebre i que també a la Ciutat de la Justícia de Barcelona s'han equipat amb sistemes "molt avançats de laboratori forense". El Departament té a licitació un TAC per fer "autòpsies virtuals" des de Barcelona. Totes aquestes noves eines també s'incorporaran en el nou Fòrum de Justícia de Tarragona.


Autòpsies i recerca mèdica


El servei de patologia forense de l'Ebre fa unes 130 autòpsies a l'any i prop de 3.000 actuacions. Aguilar ha recordat que la medicina legal i forense va més enllà de les taules d'autòpsies i el que es veu a sèries de 'Treu Crime'. L'Institut treballa en investigacions i coneixements científics dels morts, però sobretot ho fa "amb les persones vivies", persones vulnerables i víctimes, especialment de violències masclistes i sexuals. També es dedica a fer recerca mèdica, com passa a les Terres de l'Ebre amb la mort sobtada i la col·laboració de l'Institut amb el servei de Cardiologia de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. "Ens interessa, en aquest salt qualitatiu, el tracte digne també cap a les famílies, cap als difunts", ha afegit el director de l'IMLCFC.





Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari