Més de 70 joves col·laboren en tasques de recuperació de memòria democràtica a les Terres de l'Ebre
Una setantena de joves vinguts d’arreu de Catalunya participen aquest estiu en tasques de recuperació de memòria democràtica a les Terres de l’Ebre. Es tracta de 72 adolescents voluntaris d’entre 14 i 17 anys que, mitjançant diverses activitats, contribueixen a recuperar trinxeres i vestigis de la Batalla de l’Ebre, així com a iniciar les tasques de rehabilitació dels espais. Organitzats en tres camps de treball, l’objectiu és conscienciar i sensibilitzar el jovent en la importància de preservar la memòria democràtica, alhora que fomentar valors com la convivència, el respecte i la defensa cap al medi ambient o la protecció de l’entorn patrimonial.
En aquest sentit, una de les particularitats més rellevants que inclouen els camps de treball és la possibilitat de treballar mà a mà amb equips d’arqueologia professionals, a més dels monitors que els acompanyen. Aquest fet permet als joves obtenir una experiència completa d’aprenentatge i servei, atès que se’ls dona a conèixer metodologies, recursos i instruments reals emprats durant el dia a dia dels experts. De fet, cadascuna de les tasques que realitzen comencen amb el desbrossat de la trinxera per així, posteriorment, executar les actuacions pròpies d’excavació a l’interior d’aquestes, tot exhumant durant el procés sediments antròpics.
Per tot, els responsables d’encapçalar la iniciativa son el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i la Fundació Escolta Josep Carol, que des del 2017, i amb el suport de la Direcció General de Joventut i els Ajuntaments del municipis on es fan els camps, impulsen aquest programa de voluntariat juvenil amb un compromís fermament pedagògic i educatiu.
Per conèixer directament les feines que s’hi duen a terme sobre el terreny, aquest matí la directora general de Joventut, Rut Ribas i Martí; la directora del COMEBE, Cinta Farnós i Brull, i el director dels Serveis Territorials del Departament de Justícia a les Terres de l’Ebre, Lluís Montull Martínez, han visitat el camp de treball de “Descobrim les trinxeres del Calvari d’Ascó”, que s’organitza per quart any consecutiu. El camp, situat a tocar de l’ermita del Calvari, recupera les trinxeres localitzades al turó Monte Santo amb la voluntat de poder-les vincular a la ruta de senderisme GR-99, com ja es va fer anteriorment amb Búnquer dels Reguers, emplaçat també a Ascó.
“Creiem que el format de camp de treball és idoni per poder treballar amb el territori i amb els joves la recuperació de la memòria democràtica”, ha apuntat Ribas, que ha afegit que de camps de treballs se’n fan arreu del país d’altres temàtiques, per exemple, la recuperació del medi natural.
Per la seva banda, Farnós ha assegurat que “aquestes experiències no només enriqueixen el coneixement històric dels participants, sinó que també contribueixen a construir una societat conscient del passat, i compromesa amb els valors democràtics”. Així mateix, ha lloat també la bona acollida de la iniciativa per part dels participants: “És inspirador veure com cada any els joves s’impliquen activament, no són pocs els que repeteixen d’edicions anteriors, els que en acabar volen saber-ne més o els que descobreixen en l'arqueologia una vocació”.
A més del camp d’Ascó, que estarà actiu fins el 21 de juliol, els dos altres camps de treball restants s’anomenen ‘Recuperació de l’emplaçament G-24 Puntes de Millet’ (Caseres) i ‘Pinell de Brai: La Lleva del Biberó’, ambdós es perllongaran entre el 14 i 28 de juliol.
Recuperació de l’emplaçament G-24 Puntes de Millet, a Caseres
És el segon any que es fa aquest camp de treball amb l’objectiu de posar en valor patrimonial aquest emplaçament fortificat de la Línia Fortificada del Cinca.
El COMEBE i l’Ajuntament de Caseres han col·laborat en la recuperació i adequació de l’emplaçament G-26 Estaquets, recuperant gairebé la totalitat de l’espai, amb l’excavació de les casamates per a peces d’artillera, la trinxera de l’observatori i un dels tres refugis de la galeria. Aquest camp de treball té l’objectiu de continuar amb la recuperació del patrimoni de l’emplaçament G-24, molt pròxim al G-26, ja recuperat situat en un turó al nord-est de Caseres.
D’acord amb la documentació històrica, l’emplaçament G-24 es composava de dues casamates blindades amb formigó per a dos metralladores, un observatori blindat amb formigó, diversos ramals de trinxera de comunicació amb els elements blindats i un refugi de galeria amb dues entrades. Aquesta segona edició del camp de treball en aquesta localització té per objectiu la recuperació dels trams de trinxeres entre els diferents elements mitjançant l’excavació amb pics i pales dels sediments que s’han dipositat al seu interior, perfilar-les amb paletins, i realitzar tot el procés de documentació de l’espai, mitjançant recerca històrica, fotografia i dibuix.
La lleva del Biberó de Pinell de Brai
Des de 2017, s’han realitzat diferents edicions de camps de treball a les estructures conservades de la Batalla de l’Ebre al Pinell de Brai. Enguany, els treballs s’enfocaran a la recuperació de trinxeres seguint els estàndards manuals i consistiran, primerament, en eldesherbatge de la trinxera i de les zones properes per tal de fer-les més accessibles en desenrunament; posteriorment, es procedirà a excavació de les trinxeres fins a la cota original, en l’elaboració de la documentació arqueològica i, finalment, en lacatalogació dels materials.
El nucli urbà del Pinell de Brai va esdevenir rereguarda immediata de la línia de front establerta als cims de la serra de Pàndols, amb la instal·lació de diversos serveis militars. Per protegir la població de l’enemic, entre d’altres, es van excavar trinxeres en els turons que l’envolten.
7.652 infants i joves fan activitats a l’Ebre
Les entitats que organitzen activitats de lleure a les Terres de l’Ebre han comunicat a la Direcció General de Joventut un total de 169 activitats per aquest estiu. Fins ara, s’hi han inscrit 6.711 infants i joves, 896 monitors, monitores i dirigents i 45 persones de suport. Són dades que ha donat la directora Rut Ribas durant la visita al camp de treball a Ascó.
Gran part dels participants ho fan en un dels 138 casals d’estiu que s’organitzen en total. També s’han organitzat 16 colònies, 9 acampades, 4 camps de treball i 2 rutes.
Per comarques, el Montsià és la que organitza més activitats, amb 63, i que mobilitza més participants, amb 3.475. La segueix la comarca del Baix Ebre amb 63 activitats i 1.957 participants; 33 activitats a la Ribera d’Ebre amb 2.375 participants; i 13 activitats a la Terra Alta amb 376 participants.
Entitats, associacions educatives juvenils, associacions de famílies, empreses i institucions organitzadores poden notificar les activitats a la Direcció General de Joventut fins a 7 dies abans de l’inici, de manera que les xifres encara poden créixer les properes setmanes.