Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Víctor Grau, regidor de festes de Tortosa: “La història serveix per reconsiderar el que sabíem fins ara”

Publicat el 20/07/2024 12:28

Tortosa

Aquest cap de setmana, Tortosa viatjarà cinc segles enrere, fins al Renaixement. Al segle XVI, Tortosa va tenir una importància cabdal a nivell econòmic, de desenvolupament social i cultural. Des del 18 fins el 21 de juliol, Tortosa reviu el seu esplendor a la Festa del Renaixement. Víctor Grau, regidor de festes de l’Ajuntament de Tortosa, explica tots els detalls de la festa en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Hi ha poques festes centrades en el Renaixement i per això la vostra és veritablement única...


Sí. Tortosa és una ciutat mil·lenària on han conviscut diverses cultures. Al Renaixement jugava n paper molt important. Així ho avalen elements arquitectònics com els Reials Col·legis. A les jornades historiogràfiques vinculades a Despuig s’ha pogut veure una radiografia de la ciutat renaixentista a través dels seus personatges. S’ha parlat de la política, economia, els llaços familiars que hi havia a la ciutat i la seva importància. A través dels conjunts patrimonials s’ha pogut entendre com era Tortosa en aquesta època.


La festa d’enguany gira al voltant de Cristòfol Despuig. Què significa per Tortosa?


Despuig va ser un personatge il·lustre de la ciutat, amb una obra que va representar un salt qualitatiu importantíssim en l’àmbit lingüístic. És digne de celebrar la seva capacitat per tractar els temes que tracta, amb personatges que són el relat d’un moment molt determinat. Despuig pertanyia a una família de renom amb diferents interessos a la ciutat, que tenia opinió i necessitat d’expressar-la. És tot un referent provinent del segle XVI.


Els actes de la Festa del Renaixement van començar amb les jornades historiogràfiques. En pots fer balanç?


Estem molt contents. La 27a edició és fruit de l’esforç de molta gent en l’àrea historiogràfica. Vam fer presentacions de llibres vinculats a Cristòfol Despuig, coincidint amb el 450 aniversari de la seva mort, i a través d’Enric Querol hem pogut conèixer l’obra i la vida de Despuig en el context en el qual es situa la seva obra. També l’adaptació de llibres infantils per acostar aquest personatge al públic més jove, conferències per entendre com era la ciutat a través del patrimoni arquitectònic, dels rols que jugaven les famílies principals, el paper de la catedral i quan es va construir, per què té aquesta majestuositat arquitectònica, amb la seva situació estratègica per al control del territori.


El públic entra bé en aquests temes que toquen l’arrel de la ciutat?


Com a regidor de la festa, una de les qüestions que vaig agrair als ponents va ser l’exercici brillant que van realitzar de divulgació històrica. Perquè la història serveix per reconsiderar el que sabíem fins ara. Per exemple, a la darrera ponència es va explicar que el projecte final de la catedral de Tortosa no era com es pensava, perquè la coberta de la façana inacabada tenia un tipus d’acabament d’estil més italianitzat. O, per exemple, una anècdota que ha trasbalsat en positiu la ciutat, és que la muller de Despuig tenia un altre nom diferent del que coneixíem. Per tant, ara estem pensant si cal canviar-li el nom a la geganta Despuig, perquè vam descobrir que no es deia Mariana Curto, sinó Messiana Curto. Ara el debat és com donar cobertura històrica als elements de la imatgeria popular.


Quines novetats té la Festa del Renaixement d’enguany?


S’ha repensat el programa de dalt a baix. Hem programat 85 espectacles, 7 franges horàries diàries d’espectacles i 52 companyies locals, nacionals i internacionals. Així, tenim els Corrals de Comèdia amb espectacles de pagament i espais fixos, celebracions i cerimònies d’època amb els actes oficials i més protocol·laris, en els quals participen els procuradors -perquè els regidors passem a ser procuradors-, exposicions, visites, tallers, jocs infantils i espais naturals al costat del riu. Tenim 3 mercats d’època, estrenant-ne un de nou a la zona de l’escorxador, amb una mostra dels oficis tradicionals; també els campaments de vida quotidiana que recreen la vida diària del Renaixement, amb la participació dels tortosins i les tortosines que tant s’impliquen per traslladar-nos al segle XVI.


Està clar que heu fet créixer la festa de forma exponencial. Com s’ha reorganitzat el programa?


Hem generat 8 itineraris, amb els quals fem propostes als visitants. Entre altres, hem preparat l’itinerari Despuig, en el qual destaquem els espectacles que fan referència al personatge; els espectacles nocturns; un altre itinerari pensat per a les famílies donant facilitats per visitar espais naturals i arquitectònics... La idea és crear bullici permanent i que a tot arreu hi hagi espectacles festius i de recreació històrica.


Per aconseguir-ho, la participació de la ciutadania és imprescindible, oi?


Una característica de Tortosa és el grau d’implicació de la gent. Això explica que la festa hagi arribat fins a la 27 edició, amb el reconeixement de Festa d’Interès Turístic Nacional i Festa d’Interès Turístic a Catalunya. Tot plegat és fruit de la participació de les colles i entitats, que abandonen un moment la seva activitat normal per implicar-se en la Festa del Renaixement: entitats d’àmbit artístic-cultural i de caràcter popular que agafen els seus personatges i instruments; les entitats esportives que participen en la Ruta de la Saboga, amb les 15
tavernes que ofereixen menjar i veure als visitants. O els artistes professionals que hi participen. A banda, hem pensat en una festa molt inclusiva i adaptada, amb fila 0, zona 0 soroll, i rutes recomanades perquè els més joves gaudeixin de la nit fins a altes hores i puguin retornar a casa tranquil·lament. També comptem amb la coordinació policial per poder estar tranquils i còmodes; i hem creat l’Espai Nadó perquè les famílies puguin atendre els més petits sense perdre’s res de la festa.


Us poseu un llistó molt alt de cara a properes edicions. Aquesta serà superable?


És una característica d’aquest equip de govern. Entenc que quan s’inicia un projecte polític, i un es posa davant d’una regidoria, ha d’assumir reptes. Enguany hem activat la Fira del Temps, la primera Fira Internacional d’Espectacles de Recreació Històrica. Atendrem els programadors que venen a veure espectacles per iniciar contractacions, i portar els espectacles a altres llocs on també es fan fires de recreació històrica. L’any que ve volem oferir un espai on els grups puguin mostrar-se. L’altre repte serà com coordinar el Mercat d’Època i acompanyar els grups amb elements d’imatgeria popular o històrica, que demanen modificar el seu vestuari, ampliar la seva posada en escena i millorar els espectacles. Enguany la festa gira sobre Cristòfol Despuig, però ja quasi tenim tancat el tema de l’any que ve, perquè això no s’atura i entre tots hem de seguir fent créixer la festa.


I per acabar...


... vull agrair la seva implicació a totes les entitats i persones que participen en la festa. A la Brigada de l’Ajuntament que ajuda a engalanar carrers i posar a punt temes d’il·luminació, logístics, operatius, etc. També a la Policia local que coordina el dispositiu de seguretat; el personal de premsa que ha difós el programa arribant a tot arreu, així com el de protocol per la coordinació d’actes propis. I naturalment, a tots el voluntariat i la Comissió de Festes de la Cinta que ajuden en taquillatges, acompanyament de grups, i al personal de l’Ajuntament i ’equip de la Festa del Renaixement. Aquest conglomerat fa possible la 27a edició de la Festa del Renaixement de Tortosa, i jo no podria estar aquí presentant-la sense la unió de tots aquests actius.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari