L’estiu al Delta de l’Ebre té un aroma inconfusible: una barreja de brisa marina, flora i fauna característica, frescor humida i platja. I la sentor de l’aigua del riu vora les seves ribes, avançant en direcció al mar.
De matinada i a darrera hora de la tarda, del mar a la terra arriba fins a la platja una altra olor que eixampla els sentits: la de la salabror que tan bé coneixen els vells pescadors rapitencs. I amb ella, la dels musclos acabats de collir a les muscleres.
Fa més de 80 anys que les batees produeixen els musclos que a hores d’ara són un dels principals atractius de la gastronomia de la comarca del Montsià. És en aquesta època, al cor de l’estiu, quan les plataformes assentades dins el mar s’omplen de vida, esdevenint una atracció turística de primer nivell, que uneix en una sola acció la riquesa natural, la labor humana i l’autèntic sabor del Mediterrani.
El Delta de l’Ebre és un enclavament privilegiat perquè coincideixen en el mateix punt de trobada, el riu Ebre amb el mar de la Badia dels Alfacs. La confluència de les dues aigües dona pas a un ecosistema excepcionalment ric en fitoplàncton, la micro alga que és fonamental per a l’alimentació de mol·luscos com per exemple, els musclos i les ostres. És per això que la cria i el conreu dels musclos i les ostres ha esdevingut una activitat que fusiona la riquesa natural amb la destresa i habilitat humana.
Els primers en construir una batea van ser la família rapitenca Prats, i ho van fer a les aigües de la Badia dels Alfacs. Des d’aleshores, les muscleres han esdevingut un pilar econòmic i cultural de primer ordre, donant vida als musclos, a un dels productes més emblemàtics i celebrats de la gastronomia local.
Aquests musclos són famosos arreu pel seu sabor inigualable, la seva qualitat i la consistència ferma de la seva carn. Convertits en una menja preuada a les Terres de l’Ebre, també han guanyat un lloc destacat en la gastronomia nacional i internacional.
Així, la producció i comercialització de musclos al Delta de l’Ebre està esdevenint una font important d’ingressos econòmics, i ha transformat les muscleres en una atracció turística de primer nivell.
Des del seu origen en les aigües rapitenques fins a la seva arribada a les taules dels millors restaurants, els musclos del Delta simbolitzen una història d’esforç, tradició i excel·lència culinària.
En aquest viatge a través del Delta explorarem com es conreen aquests preuats mol·luscos, tant els musclos com les ostres, la importància del seu entorn natural i perquè una visita a les muscleres és una experiència imprescindible per als amants de la natura i del bon menjar.
Fa uns quants anys, el conreu dels musclos consistia, fonamentalment, en recollir les cries de les roques, amb el que s’obtenia un musclo que es comercialitzava directament. Tanmateix, el sistema de producció per cordes va propiciar la multiplicació del nombre de vivers i per tant també, de les tones de producció anuals de musclos, entesos com a producte.
El musclo que es produeix al delta de l’Ebre és el Mitylus galloprovincialis, l’espècie millor adaptada a la producció en aigües del Meditarrani. El cicle del musclo és fàcil d’explicar: el procés de cria comença amb la desovació dels musclos que es produeix durant els mesos de tardor o, en tot cas, abans del moment més incisiu de l’hivern. Més endavant, entrada la primavera, entre els mesos de maig i juny, comencen a conrear-se, especialment al juny, que és quan assoleixen la mida perfecta. El procés de recol·lecció consisteix a retirar les cordes de les badies, separar les cries dels musclos i depurar els exemplars seleccionats. Després, les cries es tornen a encordar i es retornen a la badia. Aquest procés s’allarga del juny fins a l’agost i, en alguns casos, fins al setembre.
Pel que fa a l’ostra, les mateixes batees que allotgen els musclos també són la llar de les ostres i els ostrons. El seu conreu comença amb la col·locació manual de les cries en malles especials que les protegeixen dels depredadors. Després, al llarg de dos o tres anys, les ostres creixen en un entorn ric en fitoplàncton fins a l’adultesa dels exemplars. Durant aquests anys, cada ostra es manipula diverses vegades. Es tracta d’un procés laboriós i costós, que té com a objectiu garantir la seva qualitat i forma. Passats els anys, un cop l’ostra aconsegueix la mida perfecta, es conrea, es classifica, i es comercialitza, convertint-se així en un autèntic tresor del Delta.
Les batees de cria de musclos i ostres tenen una llarga tradició al Delta de l'Ebre, des que els Prats van construir la primera l’any 1942 a la zona del Fangar, amb molt poca profunditat, de manera que les cordes es penjaven en horitzontal, a diferència d’ara que es fa en vertical.
Aquesta estructura pionera va establir les bases per a un model de cultiu que ha perdurat i evolucionat immensament fins avui. Actualment, les batees les gestionen productors locals que combinen tècniques tradicionals amb innovacions modernes per maximitzar la producció i qualitat dels mol·luscs. Cada batea pot ocupar fins a 1.500 m² i està dissenyada per suportar el pes de les cordes carregades de musclos i ostres, que se submergeixen al mar. La gestió de les batees inclou la supervisió constant de factors com ara la temperatura de l'aigua, l'oxigen i la salinitat, garantint així un cultiu sostenible i d'alta qualitat.
Ja hem vist que les muscleres són una tradició culinària, però són, sobretot, una connexió íntima amb l’entorn natural i una part molt interessant de l’economia de la Ràpita, que per raons gastronòmiques rep cada any milers de persones atretes per la promesa del seu bon paladar. De fet, la visió de les batees en sí ja són un atractiu turístic, i en els nostres dies, un exemple de sostenibilitat i aprofitament dels molts i molt variats recursos que ofereix el mar.
Albert Grasa és el responsable del Musclarium de Ràpita, la persona que obre les portes d’aquest món apassionant per descobrir al públic i als visitants, com aquestes estructures transformen el conreu del musclo i l’ostra en una autèntica joia de la gastronomia ebrenca.
Explica l’Albert Grasa: “L’aigua salada del Mediterrani i l’aigua dolça de l’Ebre es fusiona amb l’aigua que entra per la bocana sud des del Far de la Banya fins aquí. Estem en una zona rica amb fitoplàncton. El fitoplàncton és la microalga més important per a nosaltres, perquè gràcies a ella podem conrear musclos i ostres. Això és així perquè tant el musclo com l’ostra són filtradors. Per tant, com més fitoplàncton hi ha a l’aigua, millor menjar troben aquestes mol·luscos i, de retruc, més bon sabor tindran.” Així és com enmig d’aquest ambient únic que proporciona l'entorn ideal, el cultiu de musclos i ostres està garantit, fent que aquests fruits del mar siguin de la millor qualitat.
“Els primers anys de la dècada dels 40 es va construir la primera batea al delta de l’Ebre, que és on estem ara mateix. Aquesta és la primera que es va construir. Aquest és l’origen de tot això.” Albert detalla el funcionament i les tècniques emprades a la musclera: “Aquí hi ha uns 3m de profunditat. La que es va construir l’any 1942 es va fer de manera que es veiés el fons marí. Avui a la batea hi ha un engraellat de fusta que sosté el pes de les cordes dels musclos i les ostres. És una estructura d’uns 1500 m2, amb una làmina d’aigua que nosaltres tenim a uns 3m de profunditat. Llavors, emprem dues tècniques. Per una banda, la tècnica que s’empra és la butxa, que consisteix en agafar les cries xicotetes del musclo i embotir-les dins una mena de mitjons de cotó que van a 2 o 3 metres, depenent de la profunditat de la batea. L’agafem amb aquesta corda que el manté sempre a baix.”
El procés de cultiu dura uns 9-10 mesos. Quan els musclos han assolit la mida adequada, es classifiquen i se separen els més grans per a la venda, mentre que els més petits tornen al mar perquè segueixin desenvolupant-se. El cas de les ostres és diferent. Requereixen un procés més llarg i manual. Albert explica: “L’ostra ja és una altra tema diferent, molt més manual. El musclo necessita 9-10 mesos, però a l’ostra li calen 2 o 3 anys. A banda, l’ostra l’hem de tractar manualment, perquè tinguin tot el menjar que necessiten i sobretot, perquè que no es facin la competència entre elles. A més, si les poséssim totes juntes, tindrien tendència a deformar-se.”
El procés per a les ostres és més laboriós i perllongat, i cada ostra passa per les mans de l'Albert i el seu equip un mínim de quatre vegades per assegurar-ne la qualitat. A més, s'han de protegir de depredadors com la dorada i altres peixos, utilitzant malles per acollir les cries. Comenta l’Albert: “Lo cranc ha sigut un depredador important que ens va entrar cap a l’any 2016. Ens vam espantar molt perquè se’ns menjava una part important de la producció. Ara, però, s’ha pogut anar controlant. Els pescadors han fet molta feina i ara podem dir que estem en un moment de força equilibri pel que fa a depredació.”
Quan es tracta de la producció, l’Albert ofereix xifres impressionants: “Estem parlant d’una producció d’ostres d’entre 700 i 800 mil quilos anuals. De musclos se’n fa molt més i estaríem sobre uns quatre milions de quilos anuals.”
Aquestes xifres poden variar a causa de factors com ara la temperatura de l'aigua, l'oxigen, la salinitat, la presència de fitoplànctons i fins i tot, les inclemències meteorològiques. Actualment hi ha unes 90 batees a la zona dels Alfacs, amb 76 més ubicades a la banda del Fangar.
El Musclarium ofereix una experiència completa que combina educació, gastronomia i cultura. En aquest aspecte, l’Albert Grasa destaca: “L’estiu és el moment perfecte per venir i gaudir del Musclarium. El mar està espectacular, fa bo, la temperatura per fer la visita pedagògica i tastar el musclo i l’ostra és ideal. Penseu que estem a la milla zero, perquè aquí es produeix i aquí es pot tastar. A més, al delta hi ha molta calma, molta puresa, estem parlant d’un espai natural i això també crida molt l’atenció.”
Els visitants tenen l'oportunitat de fer una visita guiada amb vaixell, aprendre sobre el procés de cultiu i degustar musclos i ostres fresques. El Musclarium ofereix opcions gastronòmiques addicionals: “Nosaltres sempre diem que som com els grangers del mar, perquè quan en parlem ens referim a la cria, l’aleví, fins i tot parlem de sembrats, de collir, molt semblant al món del pagès.”
Els visitants que arriben fins a la batea poden optar per una degustació estàndard, o bé participar en un monogràfic que inclou elaboracions molt més elaborades, com crema de musclos, ostres gratinades amb ceba caramel·litzada, beixamel i formatge, i caldereta de musclos preparada a bord del vaixell. Aquestes opcions brinden una experiència culinària variada i sofisticada, una explosió sensorial en tots els aspectes.
Albert també ressalta la importància del turisme aquàtic a la Ràpita: “El que oferim al Musclarium és un equilibri entre el que és purament la visita, l’experiència de la nostra gastronomia, i la divulgació de la nostra cultura... Aquí es fusiona tot. Així com hi ha un enoturisme, aquí practiquem el turisme aquàtic. Volem que la gent vingui a l’origen, que conegui de primera mà com es conrea el musclo i perquè es fa així.”
El Musclarium no només promou el coneixement sobre el cultiu de musclos i ostres, promocionant el seu producte estrella i elevant-lo a les estrelles i més enllà, sinó que també contribueix a la foment del turisme a nivell local i nacional. Des de la seva obertura el 2014, han treballat amb decisió per augmentar la visibilitat del que saben fer i així, atraure visitants de tot el món. “Nosaltres vam començar el 2014 en un moment en el que no hi havia prou venda a nivell intern en el mercat nacional. En canvi, ara la situació és totalment diferent. Això és perquè la restauració, nosaltres com a productors, els promotors de turisme, i altres agents implicats en aquesta matèria, hem fet un treball de promoció i difusió del producte tal com s’havia de fer. I encara queda molt camí per recórrer”.
La millor època per visitar el Musclarium és durant els mesos d'estiu, quan el clima és favorable i el mar està en condicions òptimes. Albert aclareix: “Crec que és important que la gent sàpiga que pot venir a visitar-nos tots els dies d’estiu. Comencem l’activitat a les 10.30 i fem moltes freqüències amb un gran accés.”
Les muscleres de la Ràpita són una experiència superior. La dedicació i el coneixement de l'Albert Grasa i el seu equip al Musclarium permet que cada visitant aprengui alguna cosa sobre el procés fascinant de cultiu de musclos i ostres, i també que gaudeixi d'una experiència culinària de primer nivell.
Al cor de l’Ebre les muscleres reflecteixen la rica herència pesquera d’aquesta zona, impulsant una tradició que ve de lluny. Alhora, fa un esforç per mantenir la sostenibilitat i la qualitat dels productes per portar-los al següent nivell.
La visita al Musclarium, doncs, ofereix una oportunitat única per connectar amb la natura i la tradició. En un entorn serè i molt agradable, turistes i visitants, propis i forans, poden apreciar l'equilibri delicat que s’estableix entre el treball i la natura. Les degustacions de musclos i ostres fresques, acompanyades d'un vi blanc local perfectament maridat, “Lo Xalador”, conviden als visitants gaudir d'una experiència gastronòmica tan educativa com plaent.
El Musclarium s'ha convertit en un referent del turisme aquàtic, similar a l'enoturisme al món del vi, oferint una immersió completa al món del cultiu marí. Per tant, si aquest estiu estàs buscant una experiència autèntica al delta de l'Ebre, les muscleres de Ràpita i el Musclarium són una visita obligada. Ja sigui que vulguis aprendre sobre el cultiu dels mol·luscos, degustar aquests productes frescos al seu lloc d'origen, o simplement gaudir d'un entorn natural impressionant, el Musclarium ofereix una finestra fascinant a un dels aspectes més saborosos i sostenibles de la cultura local rapitenca. I si ets un bon gourmet però a més la curiositat i les ganes d’aprendre són el teu motor, no t’ho pots perdre. Sens dubte, aquesta experiència delectarà els teus sentits, i la visita es convertirà en quelcom totalment memorable.