Aquesta setmana, El Perelló està celebrant la Setmana de l'Esport, un esdeveniment dedicat a promoure l'activitat física i el coneixement de les diverses modalitats esportives que tenen el seu club a la població.
De fet, aquesta setmana tan enfocada a l’esport culminarà amb tot un clàssic: la 20a edició de la Milla Urbana, una competició emblemàtica que ha esdevingut un punt de trobada per a esportistes de totes les edats i nivells. Aïda Pallarès, regidora de l’Ajuntament del Perelló, explica tots els detalls d’aquesta setmana esportiva i de la milla urbana en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.
Aquesta és la primera edició d’aquesta Setmana Esportiva Perellonenca. Com l’heu plantejat?
La idea va sorgir a partir de la celebració de la Setmana Europea de l’Esport la última setmana de setembre; però com que les activitats esportives municipals comencen a l’octubre, hem fet coincidir aquesta setmana esportiva amb la milla urbana, que té una data fixa a l’octubre. Vam pensar que era una bona idea fer-ho coincidir tot, convidant a la gent a provar la pràctica de diferents esports. El Perelló és un poble en el qual la gent respon molt. Per tant, esperàvem que en aquesta setmana, la gent s’animés a provar. I de moment, la proposta ha tingut bona resposta. La sensació és que esportivament, el Perelló és un poble en moviment.
Quins actes d’aquesta setmana destacaries?
Al llarg de la setmana hi hagut moltes activitats i molt variades. Des de l’Ajuntament oferim activitats esportives tot l’any, i aquesta setmana els entrenaments estan oberts i tothom pot venir a provar la pràctica d’un determinat esport. Després, un acte molt destacable és la presentació d’un llibre esportiu “El Blog de tocando el cielo. Los tremiles de los Pirineos en 70 actividades” de Julio Argudo i Noèlia Brull. Llavors, a l’esport també hem pogut afegir la cultura. L’altre acte molt important és la celebració de la Milla Urbana, que arriba a la seva 20a edició. És un acte molt consolidat i en una data molt senyalada. Per altra banda, el Club Ciclista Perelló munta una sortida en bicicleta, que en realitat són tres sortides, una per carretera , un altra amb BTT i la tercera familiar amb la idea d’aconseguir que el màxim nombre de gent possible s’animi a provar. Diumenge tenim la presentació de l’equip de handbol del Perelló, i encara d’altres. Per tant, tenim totes les activitats en forma d’entrenaments oberts que conviden a provar la pràctica de diferents esports, però per altra banda també oferim la possibilitat d’anar com a espectador i això és per a tots els públics. També hi ha entrenaments de birles per a nens i per a adults, les dues categories. Per tant, aquesta és una setmana molt completa a nivell social i esportiu.
Cal entendre que per participar en la Setmana Esportiva Perellonenca no cal ser un esportista professional, sinó que és una invitació per conèixer els esports i els clubs esportius perellonencs?
Sí, el programa està obert per a tothom. A banda de les diferents modalitats esportives, també hi ha hagut un entrenament de defensa personal femenina que pot ser útil en el dia a dia i que arribat el cas (i amb l’esperança que no calgui), pugui servir.
En quines ubicacions i instal·lacions esteu portant a terme totes aquestes activitats esportives?
Sobretot en les municipals, però també a diferents ubicacions del poble, perquè volíem visibilitzar l’esport. En aquest darrera any s’ha fet molta feina, i encara en queda per fer. Per exemple, el projecte de remodelació del pavelló esportiu estava a mitges, però ara ja estem a la recta final, i de cara a novembre volem que les instal·lacions estiguin operatives al 100%. Ens hem volgut centrar en el pavelló per poder fer competicions amb l’equip de handbol, bàdminton, patinatge, que puguin tenir vestidors i tot el que calgui. També hem comprat maquinària nova de gimnàstica, que al novembre estarà a disposició dels perellonencs i perellonenques que vulguin fer exercici. Llavors, treballant en la remodelació del pavelló, vam veure que hi havia altres millores a fer. Per exemple, la graderia era incòmoda per a la gent gran i caldrà resoldre-ho. També calen persianes per al bàdminton perquè la llum reflexava; a la piscina hem condicionat una zona de pícnic perfecta per dinar i berenar, i així, aquest estiu hem obert als migdies. Al camp de birles municipal també hem fet algunes millores, com ara repintar, posar senyalització, i també estem treballant per tenir un magatzem nou. L’ampliació de la pista de pàdel, les equipacions del bàdminton, i ara estem treballant en les d’atletisme, perquè cal renovar-les. Ja tenim el disseny i en breu farem el lliurament de les samarretes a l’atletisme. Llavors, des de l’Ajuntament estem donant molta importància a l’esport amb la millora de les instal·lacions, i també a nivell social, renovant les equipacions i impulsant tot el que podem.
Es pot dir que el Perelló és un poble d’esportistes?
Doncs sí. Tenim tot un seguit de clubs de diferents modalitats: el Centre d'Esports Perelló, el Handbol Club Perelló, el Club de Birles Perelló, el Club Patí Perelló, el Club Ten Chi Jin, el Trail Running Cabrafeixet, l’Associació de Veterans de Futbol del Perelló i el Club Ciclista Perelló. És cert que tenim grups de caminar i córrer que són més com a entrenament, però després hi ha l’elit que competeix amb competició federada; i després hi ha el bàdminton, que quan va començar, molta gent deia que no tindria èxit, però avui tenim campions de Catalunya i és un esport molt ben acceptat per la gent, tant el grup d’adults com el de nens i joves, que competeixen. Fora de l’Ajuntament, el Club de Handbol té un llarg recorregut d’anys, i el Club de Patí Perelló, el Club de Birles... L’actual campiona de Catalunya de birles és la perellonenca Núria Rebull. El mateix passa amb el karate, que tenim la campiona d’Espanya. A part d’altres esports, amb esportistes que han arribat molt lluny i que ens fa sentir molt orgullosos.
Pel que fa a la Milla Urbana, què passarà aquest diumenge al Perelló?
La Milla Urbana és una cita fixa al calendari i tot el poble ja l’espera. Si hem arribat a la 20a edició és perquè té molt bona resposta. El recorregut es fa pel carrer principal del poble. Per als més petits es fa una cursa amb una distància més curta, d’uns 200 metres, i els adults corren la milla, que són 1.609 metres. Llavors, els que participen en la distància més llarga fan diverses voltes pel carrer principal, anar i tornar pel centre neuràlgic del poble. Tant per l’organització de la Milla com d’aquesta primera Setmana Esportiva Perellonenca vull destacar la resposta de la gent del poble a nivell de participants, voluntariat, col·laboració d’empreses, perquè al Perelló hi ha un teixit molt gran. És imprescindible destacar la bona predisposició de tothom, perquè al final, sense la participació de la gent, tot plegat no tindria gaire sentit. Per tant, això és, per a mi, el més destacable de tot.