Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El Govern impulsa la competició Mastercraft, una iniciativa que té per objectiu apropar l'artesania a les noves generacions

Publicat el 11/11/2024 11:23

El Departament d’Empresa i Treball, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), impulsa el taller i competició Mastercraft. Modernes i artesanes craftejant, una iniciativa que té per objectiu apropar l’artesania a les noves generacions. Es tracta d’una acció que s’emmarca en el programa #Talent_jove 2022-2025, que vol dotar d’eines el col·lectiu i fomentar el talent emergent i el relleu generacional en l’artesania.


Amb Mastercraft es vol augmentar l'interès actiu dels joves en l'artesania i innovar en la percepció de l'artesania entre la Generació Z, apropant-la i educant-la sobre tècniques artesanals, promovent la creativitat i fomentant la seva participació en workshops i espais de creació on puguin aprendre, compartir i col·laborar en projectes artesanals.


En aquesta primera edició de Mastercraft, 30 joves, dues artesanes i dos influencers competiran en dos equips i treballant les tècniques del túfting i la pauma, per mostrar qui té l’autèntic domini de l’artesania.


Mastercraft. Modernes i artesanes craftejant


Mastercraft consta de dues fases i aposta per un format híbrid, per l’on-line i l’off-line. La primera, “L’infiltrada que mana”, és una fase digitalen la que els creadors de contingut visiten els tallers de les artesanes per a conèixer i entendre la disciplina des de dins, documentant el procés de creació i compartint-lo a l’instagram d’Artesania Catalunya (@artesaniacat) i les seves xarxes, convidant els seus seguidors a unir-se al seu equip. En aquesta fase hi participen també la mestra artesana teixidora Francesca Piñol (Túfting) i la llatadora Josefa Piñol, l’àvia d’una de les joves artesanes (Pauma), fet que mostra que aquestes són disciplines intergeneracionals. I la segona, la competició “L’artesana que mana”, que se celebrarà presencialment el 20 de novembre al Centre d’Artesania Catalunya (Banys Nous, 11. Barcelona) de la Generalitat i en la que hi participen artesanes, creadors de contingut, i 15 joves per cada equip. Tots plegats faran un taller de cada una de les disciplines i seran les pròpies xarxes socials les que determinin posteriorment qui en resulta guanyador. L’equip guanyador podrà exposar les seves peces al Centre.


Craftejant amb la tècnica del túfting i el treball de la pauma


Les disciplines seleccionades per a aquesta competició són la tècnica del túfting i el treball de la pauma. El túfting és una tècnica innovadora per crear catifes i tapissos, utilitzant una pistola que dispara fils a una tela, permetent crear dibuixos i textures úniques que reflecteixen la personalitat i creativitat de cada artista. La pauma és un ofici ancestral de les Terres de l’Ebre que utilitza la palma del margalló per elaborar objectes com ara cistells i altres peces decoratives i utilitàries connectant natura i sostenibilitat, i preservant una tradició transmesa de generació en generació.


L’equip del túfting està liderat per l’artesana Elisabet Calvet i la influenciadora Gal·la Castelltort, mentre que l’equip de la pauma compta amb l’artesana Gisela Chortó i l’influenciador Alberto Delgado. Les seves habilitats seran posades a prova en un repte que cerca reivindicar la bellesa de la tradició i la innovació en l’artesania. L’empresa Katia proporciona el material necessari per fer el taller de Túfting.


Les artesanes que manen


Elisabet Calvet, somiadora, determinada i enginyosa, va estudiar el Grau Superior d’Art Tèxtil a l’Escola Massana. El túfting li ha obert les portes a un nou univers de possibilitats en el món de les fibres tèxtils. Avui dia, s’ha submergit en l’art de teixir, estampar i explorar tot allò que les fibres li permeten, amb un amor profund per l’artesania que es reflecteix en cadascuna de les seves creacions. (@leyvet_)


Gisela Chortó, per la seva banda, és una artesana que domina l’art de llatar la pauma, creant peces que combinen tradició i innovació. La seva passió per aquest ofici la porta a preservar i donar a conèixer una pràctica arrelada a les Terres de l’Ebre, on la natura i l’ofici es troben per donar vida a objectes únics. (@lallatadora)


Els influencers infiltrats


Acompanyant les artesanes en aquesta aventura, la Gal·la Castelltort (@kindagalins) i l’Albert Delgado (@albertogadel) seran els encarregats de narrar i donar visibilitat a la competició a través de les xarxes socials. Tots dos són creadors de contingut en català i col·laboradors habituals del programa “Loft” d’iCat, així com d’adolescents.cat i EVA.


Amb el seu estil fresc i proper, la Gal·la i l’Albert parlen de moda, música, tendències i xarxes socials, i són coneguts pel seu pòdcast “Sap Greu Tan Jove”, on aborden temes juvenils amb humor i una perspectiva única.


Amb Mastercraft, el programa #Talent_jove 2022-2025 reafirma la seva aposta per unir tradició i modernitat, donant espai a les noves generacions perquè s’apropiïn de l’artesania i la transformin.


Aquesta iniciativa s’ha dut a terme amb la col·laboració de YOUZ Talent, dedicada a generar espais i experiències per interconnectar generacions, apostant pel talent jove i apropant-lo a organitzacions i empreses.


Es pot seguir el projecte a través del compte d’instagram @artesaniacat, i les etiquetes #GenZArtesania #MasterCraft #TúftingVsPauma #CraftBattle #L'ArtesanaQueMana #TeamPauma #TeamTufting #Afterparty #Sorteig


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari