Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Territori, Habitatge i Transició Ecològica atorgarà 1 M€ a entitats del tercer sector ambiental per gestionar espais naturals protegits a les Terres de l'Ebre

Publicat el 09/12/2024 12:54

Flix

El Departament atorga 1 MEUR per tres projectes ebrencs que inclou el meandre de Flix i els Ullals de la Carrova.




El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica destinarà 1 milió d’euros a la gestió d’espais naturals de les Terres de l’Ebre sense òrgan de gestió durant el període 2024-2027. Serà a través de la nova convocatòria de subvencions adreçada a entitats ambientals sense ànim de lucre, associacions, fundacions i cooperatives, per finançar projectes de gestió d’espais naturals protegits que millorin l’estat de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat. Ho ha explicat el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, durant una visita a l’associació l’Aube, una de l’entitats del tercer sector ambiental beneficiades.


“L’objectiu d’aquesta convocatòria és millorar i incrementar la gestió efectiva dels espais naturals protegits de Catalunya”, ha afirmat en Vilahur. El director ha explicat que actualment a Catalunya un 32% de la superfície, aproximadament 1 milió d’hectàrees, ja forma part del Sistema d’Espais Naturals Protegits. “Pràcticament tota aquesta superfície està inclosa dins la xarxa Natura 2000, que en part dels casos també se solapa amb espais de protecció especial com ara els parcs naturals, paratges naturals d’interès nacional o les reserves naturals, no obstant encara hem d’avançar en la gestió efectiva d’aquests espais i, per això, precisament hem impulsat aquesta convocatòria d’ajuts”, ha dit Marc Vilahur.


El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural ha explicat que s’impulsaran projectes que abordin globalment la conservació i gestió dels espais naturals de manera coordinada i participada. “Això no només permetrà l’impuls de Plans de Gestió dels espais, sinó també la creació de mecanismes de governança no formal per a cada espai, amb les entitats beneficiàries dels ajuts, els ajuntaments, la Generalitat i altres actors implicats”, ha exposat Vilahur.


Restauració de les illes fluvials


El projecte que avui ha visitat el director, “Riberes i Illes de l’Ebre: gestió i conservació d’hàbitats i espècies amenaçades en espais naturals protegits del tram final de l’Ebre”, rebrà una subvenció de 333.828,96 €. Les illes fluvials de l'Ebre són dels espais naturals amb major biodiversitat i amenaçats dels sistemes fluvials de Catalunya, i alhora amb una mancança de dades actualitzades. La seva distribució al llarg dels darreres 80 quilòmetres de riu fins al Delta, en diferents municipis i comarques, no han facilitat la seva preservació. S'actuarà riu avall des de Móra d'Ebre fins a Bítem a les illes i entorns de: Subarrec, Aubadera, Galatxo, Vado del Vapor, Molló, illa de Benissanet, Tamarigar de Miravet, illa de Benifallet, Assut de Xerta-Tivenys, illa de Xerta, i illa d'Audí. L’associació l’Aube executarà accions de conservació centrades en la realització de mostrejos i de seguiment d'espècies amenaçades, control d'espècies exòtiques, recuperació de l’hidrogeomorfològica de galatxos, i la recuperació d'espècies autòctones.


El projecte també inclou accions d'educació i divulgació ambiental i de gestió de l’ús públic dels espais amb l’ordenació d’itineraris i de senyalització.


A banda, del projecte de l’Aube, el Departament també ha atorgat un ajut de 356.000 euros al Grup Natura Freixe pel projecte “Millora de la integritat biològica, recerca i transferència de coneixement per a la gestió dels espais fluvials protegits del nord de les Terres de l'Ebre”, que es desenvoluparà a Sebes, els meandres de Riba-roja i de Flix, l’illa d'Ascó i l’aiguabarreig Siurana-Ebre; i un altre de 360.000 euros a la Societat Espanyola d’Ornitologia, per l’elaboració d’un projecte de gestió i recuperació als ullals de la Carrova.


9,3 milions d’euros a tota Catalunya


Arreu de Catalunya aquests ajuts beneficiaran 36 espais naturals sense òrgan de gestió. En concret, les entitats beneficiàries rebran 9,3 milions d’euros en quatre anys (2024-2027) per abordar globalment la conservació i la dinamització de la biodiversitat de manera coordinada i participada.


Els parcs i els consorcis, que ja disposen d’òrgans de gestió efectiva, constitueixen un 10,8% i un 5%, respectivament, del territori. La inversió que farà ara la Generalitat permetrà dinamitzar un major nombre d’espais, a través de la col·laboració entre el món local, com a actor públic més proper al territori, i les entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental, que disposen del màxim coneixement del territori. Això permetrà incrementar la superfície gestionada de forma efectiva en unes 118.000 hectàrees, un 20% del total de la superfície protegida.


Els ajuts s’emmarquen en l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya (ÉSNATURA), el full de ruta en matèria de conservació de la natura fins al 2030, i el Marc d’Acció Prioritària (MAP) que preveu les mesures necessàries per a la conservació de les espècies i hàbitats d'interès comunitari a implementar a la Xarxa Natura 2000 i a la seva infraestructura verda a escala de la Unió Europea (UE), per assolir els objectius que es desprenen de la Directiva d’Hàbitats. 




Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari