L’Ajuntament d’Amposta s’adhereix a la iniciativa "Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia", un segell de qualitat que vol posar en valor els productes i la cuina identitària de cada territori. A través d’aquesta iniciativa encapçalada per la Generalitat, Amposta ha creat aliances amb diferents agents per participar-hi activament durant tot l’any a través de les jornades "Amposta 2025: Un viatge gastronòmic".
L’alcalde, Adam Tomàs, ha afirmat que "el projecte s’alinea perfectament amb l’oferta turística de qualitat que treballem com a consistori", al que afegia que "Catalunya és una regió gastronòmicament rica, però especialment les Terres de l’Ebre, i aquesta acció possibilitarà seguir reivindicant els nostres productes i espais, involucrant actors com l’Associació de Venedors del Mercat, la de Restauradors, la Federació de Comerç o les societats de caça i de pesca, entre altres agents que puguin tenir-hi cabuda".
Per la seva part, la regidora de Cultura i Turisme, Inés Martí, ha afegit que "aquest viatge gastronòmic també estarà vinculat a la cultura, i per això hem volgut dedicar l’agenda cultural del 2025 a diferents productes de proximitat". A més, la regidora, que convidava a tothom a sumar-s’hi, afirmava que les activitats es duran a terme a l’Espai Km0 i al mercat, però també al Museu de les Terres de l’Ebre o fins i tot a l’aire lliure.
Per la seva part, la regidora de Comerç i Mercat, Anna Tomàs, remarcava que "el Mercat és la catedral del producte de proximitat i fresc. Allà també es realitzaran tallers gastronòmics, però sobretot es podrà comprar, com també al comerç de proximitat, tots aquests productes que inclouen des de la carn, el peix, la verdura i la fruita o el marisc, entre altres".
Més en detall, en el marc de "Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia", Amposta participarà en tres activitats: "12 mesos 12 paisatges", promocionant productes del territori a través d’activitats i jornades gastronòmiques, especialment el mes de maig, amb la cuina tradicional i els fruits de la mar; el setembre, amb l’arròs; o l’octubre, que serà el torn de la carn de caça, els bolets i el peix de riu i llacunes; així com al novembre, amb el llagostí i l’oli.
Una altra de les activitats serà "Gastrosàvies", que té l’objectiu de recuperar productes i el receptari de les persones grans, i que també comptarà amb el suport de col·lectius i persones individuals. I finalment, al voltant de la Nit dels Museus, el 18 de maig, s’ha organitzat un taller gastronòmic al museu. A banda, des de l’Ajuntament també es faran tallers de cuina mensuals segons el producte establert cada mes.
Catalunya és la primera regió europea que ostenta la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, per això la Generalitat, conjuntament amb els agents adherits, realitzaran accions per promoure la cuina catalana, la identitat a través de la cadena del producte, el turisme enogastronòmic regeneratiu i de qualitat; així com la cultura a través de la prescripció dels productes km 0 o l’economia circular per combatre el malbaratament alimentari.