El passat 14 de març de 2025 va tenir lloc la sessió inaugural del III Congrés Internacional “la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre (1936-1939)” a la ciutat de Tortosa que va comptar amb tres conferències, tres comunicacions i una taula rodona a l’alçada d’un esdeveniment d’aquestes característiques. Aquesta primera sessió va congregar un aforament del voltant d’una seixantena de participants.
El proper cap de setmana del 28, 29 i 30 de març les sessions del Congrés es desplacen als municipis de Gandesa (seus de l’Arxiu Comarcal de la Terra Alta i del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre) i Flix (seu de lo Sindicat).
A grans trets els eixos temàtics que aborda aquest nou Congrés, basats en les recerques dels darrers anys, són la Batalla de l’Ebre, les fosses de soldats a les Terres de l’Ebre, l’exili republicà, la fabrica de cloratita de Flix, les dones a les Brigades Internacionals, les dones espies a la guerra, l’aviació republicana i la Legió Còndor alemanya, les defenses antiaèries, la repressió a la rereguarda republicana, la infància durant la guerra, la destrucció del patrimoni cultural, els emissors de paper moneda, el paper de l’esport durant la Guerra Civil, la legislació en temps de conflicte, els judicis sumaris, la cartografia històrica, el servei de biblioteques de la República durant la contesa bèl·lica i un llarg etcètera.
Així mateix, el divendres 28 de març es presentaran les Actes de l’anterior Congrés les quals es podran adquirir al preu de 30€ fins a exhaurir l’edició limitada en paper de 100 exemplars. I també, s’han programat diverses visites guiades a espais històrics de la Batalla de l’Ebre: els refugis antiaeris de Flix, el Coll del Moro de Gandesa i el Centre d’Interpretació del Camp d’Aviació Històric de la Sénia.
Taula rodona dels conferenciats i comunicants de la sessió inaugural de Tortosa. L’organització del Congrés Internacional va a càrrec de l’Ajuntament de Gandesa, l’Ajuntament de Tortosa, la Universitat Internacional de Catalunya, el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, l’Associació Grup de Recerca, Intervenció i Gestió Cultural Prisma Cultural i l’Associació i Grup de Recerca en Memòria Històrica i Reconciliació.
D’altra banda, són diverses les entitats que hi donen suport entre elles el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, la Diputació de Tarragona, els quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre, els ajuntaments de Flix i la Sénia, les universitats de Barcelona i Europea d’Andorra, l’Institut Ramon Muntaner, els centres d’estudis de la Ribera d’Ebre i Seniencs, l’Institut d’Estudis Catalans (SCEJ), el Centre d’Aviació Històrica de la Sénia, la Denominació d’Origen Terra Alta, el Patronat pro Batea i l’Associació Cultural la Cana.
El Congrés està adreçat a tot tipus de públics: estudiants, investigadors, aficionats, públic en general, etc. Les persones interessades poden sol·licitar més informació i inscriure’s a l’Oficina de Turisme de Gandesa i al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, al telèfon 977 420 910 i correu electrònic turisme@gandesa.cat. I també, al correu electrònic del Congrés: congres.guerracivil3639@gmail.com. La inscripció és gratuïta i a qui ho demani se li expedirà un certificat d’assistència de 30 hores lectives, sempre i quan acrediti que ha assistit a un mínim del 80% de les sessions.
Finalment, es detalla la relació de les diverses comunicacions congressuals que tindran lloc durant el transcurs del Congrés d’aquest proper cap de setmana:
Flix, dissabte 29 de març:
“Una descoberta singular: el niu per fusell metrallador de l'Aldea”, a càrrec del Dr. Adrià Cabezas Sánchez, del Grup de Recerca i d'Investigació d'Espais de la Guerra Civil.
“Riberencs als camps nazis”, a càrrec d’Andreu Caralt Giménez, de la Universitat de Barcelona.
“El delicte de rebel·lió a la normativa militar”, a càrrec del Dr. José Antonio Pérez Juan, de la Universitat Miguel Hernández d’Alacant.
“La Guerra Civil vista des de la microhistòria a les Terres de l’Ebre i des de la memòria d’un xiquet”, a càrrec de la Dra. Maria Àngels Massip-Bonet i Joaquim Aloy Bosch, de la Universitat de Barcelona i memòria.cat, respectivament.
“Associacionisme cultural i patrimoni de la Guerra Civil: el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i els vestigis de la batalla de l’Ebre”, a càrrec de Josep Munté Mateu, de la Universitat Rovira i Virgili.
“La construcció de la pau i la recuperació de la memòria democràtica a la Ribera d’Ebre”, a càrrec de la Dr. María Julieta Olaso, del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i la Universitat Autònoma de Barcelona.
Gandesa, diumenge 30 de març:
“Spain Again. El retorn del brigadista”, a càrrec de Joan Antonio Montaña, activista cultural i estudiós local. “La Guerra Civil a Tivissa”, a càrrec d’Agustí Jardí Vintró, arquitecte i estudiós del patrimoni.
“La construcció de pedra en sec: testimoni d’una batalla” a càrrec de Francesc Xavier Solé Borràs, picapedrer i escultor.
“Un repte per a la memòria: dignificació i difusió de la fossa comuna del cementiri de Montcada i Reixac”, a càrrec de Joan Reglà Pubill i Tania Galán Gómez, de l’Arxiu Municipal de Montcada i Reixac.
“Vicisitudes de un emblema presidencial tras la Guerra Civil: el Medallón o Collar del President de la Generalitat de Cataluña (1932-1977)”, a càrrec del Dr. Félix Martínez Llorente, de la Universidad de Valladolid.